Kosova Cumhuriyeti Prizren Bölgesi'nden Belediye Meclis Başkanı, Gümrük Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü Emniyet Müdürü, Posta Müdürü ve diğer ilgililerin de içinde bulunduğu 9 kişilik heyet Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Heyet, SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve SATSO Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Yönetim Kurulu Salonu'nda ağırlandı.

Söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Sakarya'nın sosyo ekonomik yapısı ve yatırım olanakları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Altuğ yaptığı konuşmada, Sakarya'nın Türkiye ekonomisindeki ilk 10 il arasında yer aldığını belirterek ticaret, sanayi, tarım ve turizmdeki payları hakkında da bilgi verdi. Özellikle sanayi imalatında en yüksek gelirin otomotiv sanayi ve otomotiv yan sanayine ait olduğunu belirten Meclis Başkanı Altuğ mevcut OSB'lerdeki doluluk oranları ve kapasiteleri ve doluluk oranlarına da değinerek faal üç OSB'de 350 adet ulusal ve uluslararası nitelikte firmanın faaliyet gösterdiğini kurulma aşamasında, tamamlanma aşamasında ve planlanma aşamasında olan OSB'lerle birlikte toplam 11 OSB'ye sahip olduklarının da altını çizdi.

SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, Kosova Sakarya ticaret yapısı hakkında da konuşan “ 2013 yılında Sakarya'nın Kosova'dan ihracatı 220 milyon dolar iken ithalatı yaklaşık 7,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalat ve ihracat yapılan ürünlere baktığımızda kauçuk, ham deri, makine ve metal sektörüne yönelik ürünler yer almaktadır. Ekonomik ilişkilerin artarak devam etmesini ümit ediyoruz” dedi.

Prizren Belediye Meclis Başkanı Levent Buş, ise Sakarya'yı ziyaret ederek yatırım olanaklarını inceleme fırsatı bulmaları sebebiyle memnuniyet duyduklarını belirterek iki ülke arasındaki tarihi bağların ticari anlamda da köklü bir şekilde ilerlemesi için gayret gösterdiklerini ifade etti. Kosova'ya yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için avantajlar sağladıklarını belirten Buş, Prizren'in son dönemde Serbest Bölge ilan edilmesi, sanayi bölgesinin varlığı, Kosova'dan EFTA bölgesi ve Avrupa'ya gümrüksüz ticaret yapılması gibi avantajları olduğunun altını çizerek Kosova'da yabancı yatırımcıların, özellikle Türk iş adamlarının iş kurabilmelerini kolaylaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Prizren Belediye Meclis Başkanı Levent Buş, bölgede hizmet veren Gümrük Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı ziyarette uluslararası ticaret uygulamaları ve vergi oranları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Haber Tarihi : 17/4/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::