Makine Üreticileri Federasyon Kuruyor

 SAMİB'in, kurucu üyeler arasında yer alacağı federasyon ile 200 ülkeye yapılan ihracatın artırılması hedefleniyor.

Kısa adı SAMİB olan Sakarya Makine Üreticileri Birliği Derneği, 3. olağan genel kurulu SATSO meclis salonunda yapıldı. Metin Kar'ın yeniden başkan seçildiği SAMİB 3.olağan genel kuruluna Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul , Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı Serol Acarkan ve çok sayıda SAMİB üyesi katıldı.

Divan başkanlığını Adnan Borazancıoğlu ve üyelikleri de Ata Önuçak ile Fatih Kar'ın yürüttüğü kongrenin açılış konuşmasını yapan SAMİB Başkanı Metin Kar, 2010 yılında 25 üye ile birlikte kurdukları SAMİB'in 4 yılı geride bıraktığını ve yeni katılımlarla birlikte üye sayısının 105'e ulaştığını söyledi.

Metin Kar, önümüzdeki dönemlerde yeni katılımlarla birlikte üye sayısının daha da artacağını belirtti ve: “Derneğimiz, Kaynarca ilçemizde kuruluş çalışmaları devam eden “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB” ile makine sektöründe hayata geçirmeye çalıştığı “Kümelenme Modeli” projesini de tamamlamak üzeredir. Toplamda 315 hektarlık bir alana sahip olacak OSB'de şu anda 7 bin  kişi olan makine sektöründe çalışan sayısının OSB'nin hayata geçmesiyle yaklaşık olarak 12 bin 500 kişiye ulaşacağı öngörülmektedir.”. dedi

Makine Üretim Üssü

Makine İhtisas OSB'de yaklaşık 160-170 firmanın yatırım yapmasının planlandığını da ifade eden Kar, buraya yatırım yapacak olan makine üreticisi firmalar ile Sakarya'nın Türkiye'nin en önemli makine üretim üssü haline geleceğini de söyledi.

Metin Kar, makine sektöründe örgütsel birlikteliği sağlayacak olan ve kuruluş çalışmaları devam eden Makine İmalat Sanayi Dernekler Federasyonu'nun kurucu üyesi olarak yer alacaklarını da sözlerine ekledi.

200'den Fazla Ülkeye İhracat

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı Serol Acarkan ise, makine sektörünün son 3 yılda enerjiden sonra en fazla cari açık veren sektör olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Makine sektörü son 3 yılda 47 milyar dolar cari açık verdi. Eğer makine sektörünü büyütemezsek Türkiye'yi büyütemeyiz. Biz makineciler olarak üretiyoruz ve görevimizi yapıyoruz. Ne zorluklarla imalat yaptığımızı bizden başka kimse bilmiyor. Daha kat edecek çok yolumuz var. Bize biraz daha destek verilirse daha yüksek teknolojide üretim yapar ve ülkenin kalkınmasına daha çok katkı sağlayabiliriz. 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünya'da 2 trilyon dolarlık makina pazarı var. Bu pazardan daha çok pay almamız ve daha çok ihracat yapmamız lazım. Makine sektöründeki 47 milyar dolarlık cari açığın ihracat yaparak 25 milyar dolarını karşılayabiliriz. Türkiye'nin bize ihtiyacı var. Türkiye'nin kurtulma umudu biziz.”.

SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul ise yaptığı konuşmada SAMİB'in yaptığı çalışmalarla diğer sektörlere de örnek olduğunu belirterek; “Sakarya ihracat fazlası veren bir il. Bunda makine sektörünün de önemli payı var. SAMİB ile daha çok projeleri birlikte göğüsleyeceğiz.Bu sektörde emeği olan herkesi kutluyorum,” dedi.

Kösemusul konuşmasının devamında; “Cumhuriyetimizin 100 yıl hedeflerinde ülkemizin ciddi hedefleri var. Biz de bu hedeflere doğrultusunda Sakarya da iş dünyası olarak yoğun bir çalışma içindeyiz. Sakarya, cari açığa panzehir olan bir il. İnşallah Sakarya makine imalatçılar birliği ile daha çok ihracat yapan, daha çok ar-ge ve teknoloji üreten bir birlik haline gelip, ülkemize ve ilimize, dünyaya faydası olacağını düşünüyorum. Ben Sakarya makine imalatçılar birliğinin kümelenme ve diğer sektörlerinde rol model olabilecek şekilde çalışmalarının devam etmesini arzuluyorum. Yeni seçilen arkadaşlarımızın hem ilimize hep ülkemize kesinlikle katkı sağlayacaklarını biliyorum. Çünkü hepsi ticaret ve sanayi odası altında görev yapmış ve görev yapıyor olduğum arkadaşlarımdır. Bu işler gönül işidir. İşimizi sosyal zamanlarımızı ayırıyoruz bu yerlerde görev alıyoruz. İnşallah bunun da bereketini görürüz. 3. Genel kurulun ilimize ve ülkemize katkı sağlamasını diliyorum. Hepinizi ve yeni seçilmiş arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ise SAMİB'in ve yönetim kurulunun yaptığı faaliyetlerden ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım yeni seçilen yönetim kurulu da daha iyi bir faaliyet raporu ile bir daha ki yönetim kurulunda karşımıza gelecektir diye düşünüyorum hayırlısı olsun.” dedi.

Kongre sonunda yapılan seçimlerde ise Metin Kar başkanlığında oluşan yeni yönetim ve denetleme kurulu ile federasyon delegeleri şu isimlerden oluştu:

Yönetim Kurulu: Metin Kar (Başkan), Günay Güneş, Serdar Yener, Turgay Çelik, Tunç Özüuğurlu, Orhan Yılgenci, M. Turan Erdemli, A. Kadir Tecelli, Ayhan Pehlivan.

Denetleme Kurulu: Necati Atalay, Cevat Ateş, Hakan Alkan

Federasyon Delegeleri: Metin Kar, Günay Güneş, Tunç Özuuğurlu.

 

Haber Tarihi : 21/4/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::