Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.

SATSO 1103 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Temmuz/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

Karasu Limanı’nda Güzel Gelişme

“Bayram kutlamamızı hep birlikte Odamız bahçesinde gerçekleştirdik. Bakanımız Sn. Ayşenur İslam, Sakarya’mızın ekonomik geleceği için hayati önem taşıyan Karasu Limanı ve demiryolu çalışmaları ile ilgili müjdeyi Odamızda açıkladı. Liman’ın yer teslimi yapıldı. 2016 yılında inşallah limandan ilk ihracatımız gerçekleşecek. Karadeniz’den dünyaya açılan Sakarya hedefimize yaklaşıyoruz. SATSO olarak konunun takibi ve çözümü noktasında aktif gayret gösterdik. Güzel haberi aldığımız için mutluyuz. Sakarya ziyaretinde ilk müjdeyi veren Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanımız Sn. Ayşenur İslam ve şehrimizin dinamiklerine iş dünyası adına çok teşekkür ediyorum.

Karasu Limanı müjdesinin ardından bir sevincimiz daha oldu. Türkiye’nin 2023 hedefinde Sakarya olarak ihracat sıralamasında ilk 5’te yer almak istediğimizi ve bu hedef doğrultusunda çalışmalar yaptığımızı her fırsatta dile getirdik. Hamdolsun ihracat artışımız devam ediyor. TİM’in açıkladığı Temmuz ayı ihracat verilerine göre ülkemizde toplam ihracat, 12,5 milyar dolar, 7 aylık artış ise yüzde 5,7. Sakarya'mız, yüzde 16’lık bir artışla, 258,2 milyon dolar ihracatıyla yükselişini sürdürüyor. Sakarya olarak ihracatta Denizli’yi de geçerek 8. il olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İhracatta vites yükselttik. Başarılı projeleri (SAİGEP, UMEM, üniversite sanayi işbirliği vb.) hayata geçirdik. Kaliteli eğitim ve güçlü istihdam yolunda Üniversitemiz ile işbirliği çok önemliydi ve güzel bir sinerji yakaladık. Tüm paydaşlarımız da bu gayretimizi gördü ve Sakarya'mıza, iş dünyamıza inandı. Kendilerine yürekten teşekkür ediyorum. Sakarya’mız ve ülkemiz için risk alarak gayretli çalışmalar ortaya koyan iş dünyamızı tebrik ediyor, gurur duyuyorum.

Projelere En Çok Destek Alan İl Sakarya

Sakarya'mız hızla büyüyor, gelişiyor. Her fırsatta söylüyorum. Orta vadede şehrimizin başarısı daha da artacak. Daha kaliteli eğitim, daha ileri teknoloji, daha çok istihdam ve katma değerli daha çok üretim ve sonrasında gelen yüksek ihracat. Hedeflerimize inşallah kısa zamanda ulaşacağız. Yeni OSB ve Ticaret Bölgeleri çalışmalarımız hızla sürüyor. Karasu Liman ve demiryolu geliyor. Yatırım ve üretim her geçen gün artıyor. Bakın Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) bu hafta açıkladı. Makine İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Sakarya’mız en çok destek alan il oldu. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden alınan toplam 70 proje başvurusunun 28’i Sakarya’mızdan yapılmış ve şehrimiz, kabul edilen 14 projesi ile en fazla desteği almıştır. MARKA, şehrimize 14 proje için 4 milyon 253 bin 998 TL destek verecek. Firmalarımızın sağlayacağı eş finansman ile birlikte toplam yatırım tutarı ise 8 milyon 508 bin 187 TL olarak gerçekleşecek. Bu yatırımlar Sakarya’mız için hayırlı olsun. Sakarya’mızın bu gayreti ülkemizin cari işlemler açığına panzehir niteliğindedir. Nitelikli ve dengeli büyüme yolunda çalışmaya devam edeceğiz.

Ferizli OSB

OSB çalışmalarımız hızla sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve yönetim kurulumla birlikte Ferizli OSB çalışmalarını inceledik. Yatırımcılarına kolaylık sağlayan, kalifiye istihdamı ve teşvik alımı yüksek bir Sakarya için birlikte çalışıyoruz.

Ticaret ve Sanayi Şurası

Ay içerisinde Ankara TOBB ETÜ ve TOBB Birlik Merkezi’nde VII. Ticaret ve Sanayi Şurası kapsamında gerçekleştirilen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Marmara Bölge ve Şura kapanış toplantılarına katıldım. Konsey ve bölge toplantılarımızda ticaret ve sanayi hayatını olumsuz etkileyen makro ve mikro tüm etkenleri değerlendirdik. Şura toplantımızda Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarla görüşme imkânım oldu. Sn. Başbakanımız ile Sakarya’mızı konuştuk. İş dünyamıza selamlarını buradan sizlere iletiyorum.

Sakaryaspor

Şehrimizin önemli markası Sakaryaspor'umuzla ilgili son gelişmeler bizleri çok memnun etmiştir. Bakanımız Sn. Ayşenur İslam ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeki Toçoğlu’na Sakaryaspor için ortaya koydukları gayretten dolayı şükranlarımı sunarken, Sakaryaspor için her fırsatta elini taşın altına koymaktan çekinmeyen iş adamlarımıza çok teşekkür ediyorum. SATSO olarak Sakaryaspor’u hep önemsedik. Her fırsatta elimizden gelen desteği vermekten çekinmedik. Oluşan son durumda büyük destek veren şehrimizin kıymetli iş adamı Orhan Kocabıyık ağabeyimize de çok teşekkür ediyorum. Sakaryaspor için her zaman elimizden gelen gayreti gösterdik ve inşallah göstermeye de devam edeceğiz. Sakarya’mız spor kentidir de ayrıca. Sporu seven bir şehirde yaşıyoruz. Basketbol alanında da bizleri sevindiren, çok güzel gelişmeler var. Büyükşehir Belediyesi Basketbol Takımı’nın hedefleri yüksek, inancı sağlam. Meclis Başkanım Sn. Akgün Altuğ’un Sakarya’mız basketbol geleceği için ortaya koyduğu gayret her türlü takdirin üzerindedir. Kendilerini tebrik ediyorum. Önümüzdeki sezon maçlar daha heyecanlı olacak ve inşallah bizler de bu büyük heyecanı paylaşarak Sakarya’mızı destekleyeceğiz. Bu Cumartesi günü saat 17.00 ’de Büyükşehir Basket Takımımızın Beşiktaş, saat 20.00’de Sakaryaspor’un Pendik ile yapacağı sezon açılışı maçlarında da takımlarımızı destekleyelim.

Ata Karnesi Artık SATSO’da

Uluslararası taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleri olan ve ihracatçılarımız için önem arz eden ATA karnelerini artık Odamız verecek.  Hayırlı olsun.

İl Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Rektörümüz ve siz kıymetli meclis üyelerimizle 18-21 Eylül tarihlerinde Kosova'nın Priştine ve Prizren şehirlerine resmi seyahat programı gerçekleştireceğiz. Seyahatimizde Prizren Business Foruma iştirak ve ikili iş görüşmeleri yapma imkânımız da olacak. Bu imkândan faydalanmak isteyen arkadaşlarımızın imza masasında form doldurmaları gerekmektedir. Meclis üyelerimizin programımıza iştirak etmelerini bekliyoruz.

 

Meslek Komitelerinin Sorunları
Ardından geçilen “Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi” maddesinde meclis üyeleri sektörleri ile ilgili konuları dile getirdiler.
18. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hüseyin Emanet ilimizdeki inşaat sektörünün düzenli ilerlemesi gerektiğine dikkat çekerek “Ortak akılla bu şehri ileri götürmemiz lazım. Çarpık kentleşmeyi engellemek için hep birlikte hareket etmeliyiz” diyerek düzenli kentleşme ve çarpık yapılaşma ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Emanet konuşmasında deprem öncesi ve deprem sonrası yapılaşmanın mimari açıdan ve şehrin görüntüsü açısından olumsuz biz izlenim bıraktığını vurgulayarak “Şehirler insanları biçimlendirir sonra şehirler insanları biçimlendirir. Büyük düşünüp şehri büyütmeli geliştirmeliyiz. Planlı ortak akılla şehrimizi yeniden dönüştürmeliyiz” dedi.

 
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise komite faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında Sektör Atölyesi çalışması kapsamında medikal firmalarının sorunlarını görüştüklerini ifade etti. Başnuh yeni yayınlanan tıbbi cihaz yönetmeliğinin medikal sektörü ile ilgili standart ve kaliteyi öngördüğünü belirterek yönetmelikle ürünleri bilinçli sunan eğitimli istihdamın amaçlandığını dile getirdi. “Yönetmeliğin aydınlatılmamış noktaları var insanların kafasındaki soru işaretlerini gidermek adına bir bilgilendirme eğitimi talep ediyoruz” dedi. Başnuh ayrıca ucuzluk marketlerde satılan medikal cihazların sağlık açısından sakıncalarına da dikkat çekti.

 8. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker de Sakarya’da faaliyet gösteren küçük mobilya ticareti yapan küçük firmaların ihtisas OSB’ye geçemediğini, ASEM’de yeterli alan olmadığını belirterek bu konunun çözümü ile ilgili 8. Ve 26. Meslek komitelerinin müşterek toplantılar düzenlediğini ifade etti. Peker bu doğrultuda mobilya ticareti ile iştigal eden küçük firmalar için bir sanayi sitesi oluşturulmasını talep ettiklerini dile getirdi.

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise sigorta sektöründeki yönetmeliklerin acenteleri ortadan kaldırma noktasında zorladığını ifade etti. Topçu komite çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında kısa süreli iptal poliçelerinde acentelerin komisyon sıkıntısının giderilmesi yönünde çalışmalar başlatıldığını belirterek şunları dile getirdi:  “Kısa süreli iptal poliçeleri acenteler için komisyon almadan yapılan bir amme hizmeti idi. Bununla ilgili başlattığımız çalışma ve yönetim kurulumuzun desteği ile ilgili kurumlara yazılı başvurularımızı yaptık SAİK tarafından gündeme aldı ve bugün resmi gazetede yayınlandı acenteler artık bundan komisyon alabilecekler

7. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adem Bilgen iklimlendirme sistemleri sektörünün maddi riski büyük bir sektör olduğunu belirterek sektör toptancılarını bir araya getirerek bu konuda bir toplantı düzenledik. Çalıştığımız firmalarla ilgili risk değerlendirmesi yaptık. Örneğin çek büyük risk taşıyan bir yöntem farklı çalışmalar yapmalıyız.

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Ercan Başnuh ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “iktisatçılarda bir konuya bakarken diğer şartların sabit olması şartı aranır. Her alan bunun içindedir. İhracatta da ürün çeşitliliği ve katma değeri yüksek ürünler varsa sonuç başarılıdır. Bankalar birliği verilerine göre protestolu senet sayısı 2014 yılının ilk yarısında ekonomik kriz yaşanan 2008 yılı ile aynı, arkası çizili çek senet oranındaki artış 2014 yılında geçen yılın aynı dönemine göre %63 oranında artmış. Ekonomide olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri de tartışmalı ve önlme almalıyız.” dedi.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise tüccar ve sanayicinin kendini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek “Kendimizi dünya gelişimine göre revize etmeli, bakış açımızı konvansiyonel olarak değiştirmeliyiz, bu bağlamda bize ara mal satan toptan ve perakendeciler artık bize mal satamayacak hale gelecek çünkü E-Ticaret yapmaya başlıyoruz. İnternet üzerinden alışveriş artık ön planda. Tüketicinin ulaşmak istediği mala nasıl ulaşacağı konusunda kolaylıklar yaratarak erişimde öncelik sağlamalıyız. İhtiyaca yönelik ürün oluşturmak önemli. Çaresizliğin içinde fırsatlar olduğunu görmeliyiz.” diye konuştu.
Meclis Üyesi Adem Bilgen ise K belgeleri ve diğer belgelerle ilgili bankalara yatırılması gereken para konusunda üyelerin zaman kaybı konusunda mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek çözümüne yönelik talepte bulundu.

  

 

 

Haber Tarihi : 28/8/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::