Avrupa Bölgeler Meclisi (Assembly of European Regions-AER) 5. Karadeniz Zirvesi Bükreş/Romanya’da düzenlendi.

Güçlü bir bölgelerarası işbirliği platform olan AER Zirvesinin beşincisi Bükreşte düzenlendi.

 

Zirve’ye, Romanya Bölge Meclisleri Ulusal Birliğinin daveti ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da iştirak etti. SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın ve Proje Koordinatörü Mürvet Kaya katıldı.

 Avrupa'da 35 ülkeden 230'dan fazla bölgeyi ve 15 bölgelerarası kuruluşu bir araya getiren AER'in 5. Karadeniz Zirvesinde, Avrupa Komşuluk Aracı (European Neighbourhood Instrument- ENI) Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı (2014-2020) için belirlenen tematik amaç ve önceliklerin daha iyi anlaşılabilmesine ve 2007-2013 döneminde benzer konularda proje yürüten yararlanıcıların deneyim ve tecrübe paylaşımına yönelik oturum ve eşzamanlı çalıştaylar düzenlendi.

 Bölgelerarası çözümlerin öncülüğünde gerçekleştirilen AER Karadeniz Bölgeler Zirvesi’nde üye ülkelere yönelik eğitim akademisidüzenlendi. Zirvede ayrıca, Avrupa Komşuluk Politikası (European Neighbourhood Policy-ENP) çerçevesinde Karadeniz Stratejisinin önemi ve Moldova, Gürcistan ve Ukrayna ile imzalanan ortaklık anlaşmalarının ENP üzerindeki etkileri de tartışıldı.

 Romanya Başbakanı Victor Ponta’ da katıldığı programda AER Başkanı Hande Özsan Bozatlı 2014 – 2020 döneminin Karadeniz Havzası’ nda bulunan bölgeler için stratejilerinin neler olması gerektiğini zirvede açıkladı. Yeni dönemde İşbirliği yapmak isteyen bölgeler için bütçeler açıklandı ve yeni fikirler ikili görüşmelerle birlikte gün ışığına çıktı

 Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul günümüzde uluslar arası projelerin öneminin giderek arttığını vurguladı. Kösemusul konuşmasında Karadeniz Havzası’nda bulunan bölgeler arası ticari işbirliğinin gelişmesine yönelik projelerin artırılmasına yönelik gerçekleştirilen zirvenin ülkemiz ve bölgemiz açısından oldukça verimli bir çalışma olduğuna dikkat çekerek bu tür organizasyonlarda Türkiye’yi temsilen SATSO’nun katılımcı olmasından memnuniyet duyduklarını da ifade etti.

 

Haber Tarihi : 14/10/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::