Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1109 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetleri ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

İslam Teröre Asla Müsaade Etmez

Yeni ufuklara doğru yol almak isteyen, yükselişini her şart ve koşulda devam ettirmek isteyen bir Türkiye’nin önünde tabii ki engeller olacaktır. İslam dininin mensupları olarak üzüntü verici bir dönemden geçiyoruz. Dünya’nın birçok yerinde yaşanan vahim olaylar bizim dinimizle birlikte anılıyor, inancımıza fatura ediliyor.  Altını çizerek ifade etmek istiyorum. İslam, teröre asla müsaade etmez. İslam, kutsala dil uzatmaz ve kutsal değerlere her zaman sahip çıkar.

Hassasiyetin sınırı, ırkı, dini olmaz. Hassasiyet tüm dünyada olmalıdır. Söz sahibi olan tüm lider ve yöneticilerin dünyanın herhangi bir noktasındaki mazlumlar katledildiğinde de aynı sertlikte tepki göstermelerini bekliyorum. Türkiye ölçeğine tekrar dönersek, Çözüm sürecine biz iş adamları destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Türkiye birçok kaotik meselede olduğu gibi çözüm sürecinde de başarıya ulaştığında, demokrasisi daha da güçlenecek ve ekonomik anlamda büyük bir sıçrama gerçekleştirecektir.

Ülkemizi ve geleceğimizi, inançlarımızı hedef alan terör saldırıları da asla amacına ulaşamayacaktır.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Sahipleri

Aralık meclisinde de ifade etmiştim. Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan sektörel dönüşüm ve eylem çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz. Bu ay ticaret hayatımız için de önemli açıklamalar geldi.  Açıklamalara göre, kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahipleri ile yeni işyeri açmış 3 yıllık usta belgesi bulunan esnaf faizsiz kredi almaya başladı. Ticaret erbabımız, üreticilerimiz ekonominin kılcal damarlarıdır, hayati önem taşır. Atılan her güzel adım bizleri memnun etmektedir.

Diğer bir konu; şeffaflık. Eylem planları, 100. yıl hedeflerimiz yolunda ülkemize ivme kazandıracaktır. Şeffaflık, verimlilik için esastır. Özel sektörde ve kamuda şeffaflık daha da yaygınlaştırılmalıdır. Şeffaflık anlayışı asla zarar getirmez. Şeffaflık, güveni yükseltir, toplumu ve devleti maksimum faydaya ulaştırır. Şeffaflık kültürü ile yapılan tüm çalışmalar hızla tamamlanır. Eylem planlarının ekonomik ve sosyal yaşamımızı, hedeflerimiz doğrultusunda yönlendirmesini diliyorum.

Faizler Daha da Düşürülmeli

Faiz konusuna geçtiğimiz ay da değinmiştim. Tekrar kısaca ifade etmek isterim. Biz daha ucuz ve nitelikli üretimden yanayız. Şeffaflık meselesinde de olduğu gibi güvenin olmadığı yerde devamlılıktan söz edemeyiz. Devamlılık olmazsa ekonomi güçlenemez. Bizler önümüzü göremezsek hedeflerimize ulaşamayız. Merkez Bankası’nın faiz kararı güzel ancak yeterli değildir.  Yüksek faiz ekonomiye duvardır. Güçlü üretim ve yatırım, yeni Türkiye, yeni ticaret diyoruz. Üreten ve yatırım yapan, geleceği daha güçlü görmelidir. İşte bu yüzden Merkez Bankası ve finans sektörü, faizi daha da düşürmek zorundadır.

Tasarım Ofisleri De Desteklenecek

Üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye hedefiyle önemli çalışmalar yapılıyor.  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile Yerli Malı Belgesi Lansmanı ve İmalat Sanayii Sektör Toplantılarına katıldım. Yaklaşık 7 saat süren toplantılarda Sn. Bakanımız, sanayici ve iş adamlarımızın sorunları ve çözüm önerilerini tek tek dinledi. Yerli üretime büyük destek ve teşvikler var. Kamu İhale Kanunu kapsamında mal alımı ihalelerinde Yerli Malı Belgesi sayesinde yüzde 15 fiyat avantajı uygulanacak. Buna çok önem veriyorduk, geçen ay da bahsetmiştim. Yerli Malı Belgesi ile cari açığın önüne geçilirken Milli Sanayi ve KOBİlerin daha da güçlenmesi sağlanacak. Kamu artık yerli malı almak zorunda. Kamu tedarikinin çok ama çok önemli bir kısmı yerli olacak. Tasarım ofisleri de inşallah ARGE Merkezleri gibi desteklenecek. Yerli patentler için vergi teşviki de olacak.

Enerji Sıkıntısı İstemiyoruz

Yağışlarla birlikte ne yazık ki enerji sıkıntısı ile karşılaştık. İş dünyamızın en büyük ihtiyacıdır enerji. Sıkıntılar yaşandığı zaman hemen EPDK Başkanımız Mustafa Yılmaz ile görüştüm ve durumu aktardım. Bu sıkıntının bir an önce halledilmesi gerektiğini belirttim. SEDAŞ bir daha bu durumu yaşatmasın.

Tarihi Ada Çalışmasını Destekliyoruz

SATSO olarak Sakarya’mızın ekonomik ve sosyal anlamda daha da gelişmesini istiyor, bu doğrultuda yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ile birlikte çatısında çökme meydana gelen Uzunçarşı’da inceleme yaptık. Tarihi Ada dönüşüm çalışması ile Çarşımız inşallah güzel bir görünme kavuşacaktır. Takip ediyor ve destekliyoruz.

Proje Sayımızı Artırmalıyız

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA 2015 yılı Mali Destek Programları, Sn. Valimizin teşrifleriyle Odamızda açıklandı. Ajans, 2015 yılında projeler için toplamda 13,5 milyon TL karşılıksız destek verecek. Sakarya'mıza hayırlı olsun. 2014 yılında Mali Destek Programı kapsamında Sakarya’mız MARKA’dan yaklaşık 11,5 milyon TL destek aldı. Özelikle Makine İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Sakarya’mız en çok destek alan il oldu. Ancak bu destek yetmez daha çok destek almamız lazım. Sakarya'mız ve ülkemiz için 2015 yılında daha çok çalışmalı, daha çok proje üretmeli ve başarımızı artırmalıyız.

Başarılı Sonuçlar Aldık

Odamız servislerinden bize ulaşan rakamlarda geçtiğimiz yılın oldukça başarılı bir yıl olduğuna memnuniyetle şahit oluyoruz. İhracatımız artarken ithalatımız azalmış durumda. Şirket sayılarımızda, yeni üye ve ziyaretçi sayılarımızda, kapasite ve ekspertiz raporlarımızda artış var. Eğitim ve seminer programlarımızda yükselme var. Bu yıl rakamları inşallah daha yukarılara çekeceğiz.

Yeni Türkiye ve Yeni Sakarya

 Genel seçimler yaklaşıyor. Bu seçimlerin ardından 4 yıl boyunca bir seçim olmayacak. İçeride ve dışarıda kendi istikametini çizen ve bu istikamet doğrultusunda planlarını şekillendiren bir siyasi iradenin var olduğunu görüyoruz. Yeni Türkiye iradesinde 100. Yıl hedeflerine gidilen yolda, milletin temsilcilerinin, yerel yönetimlerin ve STKların çok büyük önemi var. Bu istikametin baş aktörü olan TBMM’ye milletin temsilcileri seçilirken işte bu hedefi ve anlayışı tam anlamı ile kavrayacak, şehrinin ve ülkesinin her anlamda gelişmesi için büyük bir gayretle mücadele edecek adaylara ihtiyacımız var. Şehrinin her sıkıntısını çözmek için mücadele edeceğine, sosyal ve ekonomik yaşam standartlarının yükselmesine en çok katkıyı vereceğine inanan ve yola çıkacak olan tüm dostlarımıza şimdiden başarılar diliyorum. Siyasi Partilerin aday listelerinde iş dünyamızdan temsilcileri de görmek istediğimizi tekrardan belirtiyor; 2015 yılının başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ederek saygılar sunuyorum”

Gündem Maddeleri

Aylık faaliyetlerin sunumunun ardından NACE Rehberine Yeni Eklenen ve Sınıflara Bölünen NACE Kodlarının,    Mesleklerin Gruplandırılması Yönetmeliğinin 7.  Maddesine İstinaden,  Yeni Meslek Gruplarına Tanımlanması hususunun görüşülmesi hususundaki gündem maddesi oylanarak kabul edildi.

5174 sayılı TOBB kanunun 10. Maddesi gereği 2012 yılında durumları askı olan üyelerin oda sicil kayıtlarının silinmesi ile ilgili hüküm konusunda meclis üyeleri bilgilendirildi. Konu ile ilgili meslek komitelerinin bilgilendirilmesi sebebiyle bir sonraki aya ertelendi.

Meclis Toplantılarının gün ve saatlerinin değiştirilmesine istinaden meclis teklifi ile ilgili Meclis üyesi Zafer Yıldırım bilgi verdi.  Konu ile ilgili Meclis Üyeleri Hüsnü Elbek, Ahmet Çubuk, Adnan Borazancıoğlu, İzzet Dönmez görüş bildirerek mevcutta uygulanan gün saatten memnun olduklarını ifade ettiler. Meclis üyeleri tarafından oylanan gündem maddesi oy çokluğu ile rededildi.

Meslek Komitelerinin Sorunları

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 18. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hüseyin Emanet 1/1000’lik planlar belediyelerde asıldı. Yaptığımız önerilerin kısmen karşılanmadığını gördük. Bu husus 20 metrenin üzerindeki ana yollarda kat oranının %35-40 la sınırlandırılmaması gerektiğini önermiştik. Bu dikkate alınmamış. İtiraz süresinde bunun değerlendirilmesini talep ediyoruz.

Sakarya’nın imar alanları ile ilgili bilgilendirmede bulunan Emanet, konuşmasına şöyle devam etti: “Sakarya imarlı alanların toplamı 6400 hektar burada konut yapılacak alanların toplamı 3200 hektar. Bu da, 32 milyon metre kare yaşam alanı demektir Yani 1miyon 300 bin nüfusa yetecek kadar kapasitemiz var. Tarım alanlarını imara açmadan bu kadar kişiyi iskan edebiliriz. Ama görünürde bu kadar alan yok. Çünkü plansız bir yapılaşma var. Biz ayrı gayrı değiliz kimseyi eleştirmiyoruz. Bir olalım, Sakarya için çalışalım. Böyle bir potansiyeli 10-15 yılda doldurabiliriz. Yeni yapılacak yapıların miktarını düşününce ekonomik olarak canlanmamız açısından lokomotif sektör anlamında  çok büyük gelişmeler yakalayabiliriz.” dedi.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise komitenin 2014 yılı faaliyetleri hakkında bilgi vererek sektörel açından üyelerin faydalanabilmeleri ve işbirliği anlamında tarafları bir araya getirmek amacıyla üretici firmaları Sakarya’ya davet ettiklerini ifade etti. Bayrak yeni ürünlerini tanıtan üreticileri satıcılarla bir araya getiriyoruz.” dedi.

7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adem Bilgen ise iklimlendirme sistemleri ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında Hermetik kombi kullanmanın avantajlarını değerlendirdi. Bilgen konuşmasında, kombilerin içerde olması ısı kaybı ve donma hususlarına karşı kullanımı daha uygundur.” dedi.

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Zafer Yıldırım sigorta aracılık sektöründe yaşanan karmaşa hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım konuşmasında “Biz sigortacıları kanun koyucular kısıtlamaktadır. Sigorta aracılık hizmeti verenlerin yanı sıra sigorta yapabilenler arasında bankalar, dernekler, kooperatifler ve vakıflar dahil edilmiştir. Bunun dışında PTT, Benzin istasyonları gibi yerlere de sigorta poliçesi yapma yetkisi verilmiştir.” dedi. Yapılan resmi yazışmalar neticesinde bir usulsüzlük olmadığını belirten cevaplar geldiğini belirten Yıldırım yetkisiz çantacılarla mücadele ederken bir de bu farklı sektörlerle rekabetin sektörü zor duruma düşürdüğünü ifade etti.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından fazla bürokrasiyi ortadan kaldırmak ve kırtasiye işlemlerini azaltmak için çalışmaları devam eden yeni yapılandırmaya değinerek “K2 belgelerinde adres değişikliği bildirilmediği için maddi cezalar uygulanıyor. Maliye’den kaydını sildirip oda kaydını sildirmeyen üyeler de aidat borçlarından dolayı sıkıntılar yaşıyor. Bu tür kayıt zorunluluğunun bildirilmesinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların ortadan kaldırılması için bu yapılandırma kapsamında ortak bir bilgi ağı oluşabilir ya da kurumlar arası bilgilendirme yapılabilir” dedi.

 Kayıp kaçak bedelleri sanayicileri ve tüketicileri ilgilendiren bir konu Yargıtay kararına göre dağıtım şirketleri bu oranı tüketicilerden talep edemiyor ve geçmişe yönelik de iade için mahkeme açmak gerekiyor. Herkesin ayrı açması gerek 34 milyon abone var. Bu işte bir karmaşa var. Kayıp kaçak bedeli konusunda gerekirse ciddi bir rapor hazırlayabiliriz. Bu konuda destek bekliyoruz, bu sorunun ülke çapında çözümüne yönelik çalışmalıyız.

Meclis Başkanı Akgün Altuğ, hava şartlarından dolayı ciddi elektrik kesintileri yaşandığını ifade ederek Elektrik kesintileri nedeniyle, endüstriyel ve evsel anlamda mağduriyet yaşadık. Bu kesintiler 24 e saate varan bir haftayı geçen kesintilerdi. Bu durumu firmanın daha önceden öngörmesi gerekiyordu” dedi. Altuğ, bundan sonra yaşanacak olumsuz hava şartlarını ön görerek hizmet etmelerini tavsiye etti.

 29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, yaşanan elektrik kesintileri ve dağıtım firmasının kayıp kaçak uygulamaları ile ilgili sitemlerini belirterek 1. OSB’de kayıp kaçak bedeli ödenmediğini ve geçmişte bununla ilgili yasal uğraşlar neticesinde bunu elde ettiklerini ifade etti.

19. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hüsnü Elbek, şehirdeki servis taşımacılığı konusunda merdiven altı hizmet eden firmalara dikkat edilmesi gerektiğini ve ailelerin özellikle okul servisleri hususunda detaylı bilgi alarak yetki belgeli firmalara itimat etmeleri gerektiğini ifade etti. Elbek, vergi mükellefi oda belgesi olan herkesin servis ihalesine girebildiğini belirterek  “ Bu konuda sıkıntı var.” dedi.  Ayrıca sektörel anlamda gerçekleştirilen ihalelerde yerel firmaların tercih edilmesini talep etti.

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Neşet Peker SATSO’nun alt katında yapılan sosyal alanda emeği geçenleri tebrik etti, Peker ayrıca “Serdivan ve ASEM’de mobilya ticareti yapılıyor Yeni imar planlarına göre ASEM mobilyacılar çarşısını imalattan çıkarıp sadece ticaret olarak planlanmış. Yetkililerden mobilya üretimi için uygun bir alanda yeni düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

23. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Vahap Gün de SATSO Binası alt katında yapılan toplantı ve sosyal alanı beğendiğini dile getirerek tebrik etti. Gün konuşmasının devamında SEDAŞ’ın hizmet kalitesi ile ilgili değerlendirme yaparak “SEDAŞ borcunu alırken kaplan gibi hizmete gelince kuzu. SEDAŞ’a tepki göstermemiz gerek” dedi.  OSB ve SATSO arasındaki tek şerit yolun stratejik bir yol olduğunu belirterek yolun ihracat yapan firmalara uygun bir şekilde yeniden yapılmasını duble yola çevrilmesinin firmalarının faydasına olacağını ifade etti.

34. Meslek Komitesinden Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya İmar Planı çalışmaları nedeniyle bekleyen işler olduğunu belirterek “Şu an askıya asıldı ama sonuç maddi açıdan bizi rahatlatacak gibi görünmüyor. Kat karşılığı anlaşmalarımızdaki yer oranları artmış durumda Düne kadar %30-35 olan kat karşılığı anlaşmalar yapılan yerlerde  %40-45 oranlar konuşuluyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Müteahhitler mağdur durumda” dedi. Deprem bölgesinde müteahhitlikle ilgisiz insanların da bu mesleği icra ettiğini belirterek bunun tehlikeli olduğunu ifade etti.

32. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Yunus Zor elektrik kesintileri ile ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Dilek ve temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu SEDAŞ’ın elektrik dağıtım hizmeti ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak SEDAŞ’ın elektrik kesintisi ile ilgili mevsimsel olumsuzlardan değil yazın da yaşandığını ifade ederek şehrin trafik sorunu ve sıkışıklığına değindi.

Meclis Üyesi Vahap Gün SATSO Yönetimi tarafından hazırlanan “Ada’dan Pazara Sakarya konulu tarih kitabına ilişkin beğenisini dile getirerek bu tür Adapazarı tarihini anlatan yayınların artırılması gerektiğini ifade etti.

Haber Tarihi : 29/1/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::