TİM tarafından açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ihracatta yaşanan gerilemenin dünya genelinde parite etkisiyle yaşanan olumsuz durumdan kaynaklandığını belirtti. Kösemusul, “Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yaşanan yüzde 36’lık düşüşümüze rağmen Sakarya’mız 174 milyon 330 bin dolar ihracatla 9. sırada. Olumsuz tablonun çok yakında düzeleceğini ve 3. çeyrek itibariyle yeniden yükselişe geçeceğimizi bekliyoruz” dedi.

En Çok İhracat Otomotiv’den
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TİM rakamlarına göre Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 düşerek 11 milyar 229 milyon dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ihracat yüzde 6,8 düşüşle 35 milyar 816 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre aynı kalarak 153 milyar 309 milyon dolar oldu. Sektörel bazda ise Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 772 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi.

Dünya Genelinde Düşüş Trendi Var
Mart rakamlarında oluşan durumu analiz ederek çalışmalarını şekillendireceklerini vurgulayan Başkan Kösemusul, dünya genelinde yaşanan bir gerileme trendi olduğunu aktararak, “Dünyada 70 ülkenin ihracatı Türkiye’den daha olumsuz bir tabloda yer alıyor. Ocak ihracat rakamları bize gösterdi ki İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Rusya gibi en büyük ihracatçı ülkeler yüzde 15’lerin üzerinde ihracat düşüşleri yaşadı. Amerikan Doları tüm dünyada son 11 yılın en değerli seviyesine ulaştı ve ticaret, dolar bazında fiyat gerilemeleriyle bir düşüş trendine girdi. Dolar bazında gerileme var evet ancak Euro bazında özellikle AB pazarında, Pazar payımızı artırdığımızı görmek bizi memnun ediyor ve çalışma azmimizi artırıyor.” diye konuştu.

Yeniden Yükseliş Başlayacak
Yaşanan durumun düzeleceğini ve yeniden artışa geçeceklerini belirten Başkan Mahmut Kösemusul, “Sakarya’mız ihracatı da yaşanan durumdan etkilenmiş ve geçtiğimiz yılın Mart ayına göre yaşadığı yüzde 36’lık bir gerilemeye rağmen 174 milyon 330 bin dolar ihracatla şehrimiz Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında 9. sıradaki yerini korumuştur. Dünya genelinde yaşanan olumsuz tablonun düzelmesi ile 3. çeyrekte ihracatımız da yeniden artış dönemine geçecek ve Sakarya’mız gayretli çalışan, üreten, bulduğu alternatif kanallarıyla ürettiğini pazarlamayı sürdüren iş dünyamızın omuzlarında yükselmeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Haber Tarihi : 1/4/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::