Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Temmuz ayı ihracat rakamlarında ülke ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar olurken, Sakarya, yüzde 175 artış göstererek 461 milyon dolarlık ihracatı ile 7’nci sıradaki yerini korudu. SATSO Başkanı Kösemusul, “Sakarya’mız ihracattaki ilk 5 il arasında olma hedefine ulaşacaktır.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz 2017 ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin duyurduğu verilere göre, Türkiye’nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. İlk yedi ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 88 milyar 926 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşirken Temmuz ayında en fazla ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Artış Yüzde 175
Temmuz ayında 71 şehir ihracatını artırırken, 9 ilde gerileme görüldü. En fazla ihracat yapan ilk 5 il ve artışlar şu şekilde gerçekleşti: İstanbul'un ihracatı yüzde 27,4; Bursa'nın yüzde 29,8; Kocaeli'nin yüzde 25,3; İzmir'in yüzde 25 ve Ankara'nın yüzde 31,9. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilin tamamı ihracatını artırırken, en yüksek ihracat artışını yüzde 175 ile yine Sakarya gerçekleştirdi.

26 sektör 113 ülke
İhracat başarısını sürdüren Sakarya’nın Temmuz ihracatı 461 milyon 21 bin 96 dolar olurken geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 175 ihracat artışı gösteren Sakarya, bu yılın Haziran ayına göre de yüzde 1,3’lük artış yaşadı. Otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii, makine ve aksamları ve kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatta başı çeken ilk 5 sektör olurken, Sakarya, Temmuz ayında 26 sektörde 113 ülkeye ihracat geçekleştirerek en çok ihracat yapan iller arasında 7’inci sırada yer aldı. Sakarya 2016 Temmuz ayında 9’uncu sırada yer almıştı.

Hedefimize Ulaşacağız
Temmuz ayı ihracat rakamları ile ilgili açıklamada bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya ihracatındaki yükselişin devam edeceğine dikkat çekti. Sakarya’nın milli üretimler ve otomotiv şehri vizyonu ile gelişimini devam ettirdiğinin altını çizen Kösemusul, “Sakarya’mız otomotiv sektöründeki başarısını dev yatırımlarla devam ettirecek ve ihracattaki ilk 5 il arasında olma hedefine ulaşacaktır. Bu başarıda emeği geçen iş dünyamıza çok teşekkür ediyorum. Paydaşlarımızla birlikte ihracatta sektör çeşitliliğini ve alternatif pazarları artırmak için çalışmalarımızı sürdürecek ve ilk 5 il arasında olma hedefimize ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Haber Tarihi : 1/8/2017