Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba Zuhal Dünya ben. 1982 Sakarya doğumluyum. Evliyim ve 10 yaşında bir oğlum var. Turizm Meslek Yüksekokulu’nu bitirdim ve bunun üzerine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü de tamamlayarak 4 yıllık üniversite eğitimimi tamamladım.

Bizlere sektörünüz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?


Kuyumculuk ve pırlanta sektörü ülkemizde ve şehrimizde oldukça rağbet gören, hem yatırımcıya ziynet kullanımını seven insanlara hitap eden güçlü bir sektördür. Kuyumcular olarak sektörümüz dahilinde 24 veya 22 ayar yatırım altını, işçilikli olarak adlandırılan 14 veya 8 ayar altınları tüketiciyle buluşturuyoruz. Yatırımcılarımızın her türlü bütçesine hitap edecek ürünler ve ziynet olarak tercih eden müşterilerimizin zevklerine, isteklerine göre ürünler sunuyoruz.

Girişimcilik öykünüzü bizimle paylaşır mısınız? İşinizi hayata geçirirken zorlandığınız durumlar oldu mu?

2000 yılında henüz 17 yaşındayken yerel bir kuyum, döviz ve pırlanta faaliyeti yürüten bir işletmemizde işe başlayarak bu sektöre adımımı attım. Bu sektöre hizmet etmemin ardından ayrılarak 5 yıl kadar başka bir sektörde görev aldım. Ancak bu sürede ilk işimi benimsediğimi ve çok sevdiğimi anladım. Uzunca düşünüp tekrardan kuyum ve pırlanta sektöründe olmaya karar verdim. 2020 yılında bir dükkan bakmaya başladım ve Serdivan’da ikamet etmemin etkisi ve burada kuyum mağazasının olmaması dikkatimi çekerek insan ve trafiğin sürekli aktığı, rahat alışveriş yapılabilecek bu lokasyonda serüvenimize başladık.

Tabii ki her alanda olduğu gibi bizim sektörümüzde de yeni bir işletme olmak için zorluklar yaşadık. Bu sektöre adım atmak için güçlü bir sermaye ve doğru zamana ihtiyaç vardı. Bir kadın olarak sektöre girerken özellikle bir zorluk yaşamadım. Sakarya Sarraf, Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği’mizden Kadın girişimcilere yönelik daha ilgili bir destek gördüğümü özellikle belirterek ve teşekkür etmek istiyorum.

Bu sektörün ülkemiz ve şehrimizde oldukça rağbet gören, sevilen bir sektör olduğunu söylediniz. Rekabetin de fazla olduğu bir sektör ve bu ortamda işletmeniz ile markanızı özellikle öne çıkaran nedir?

Serdivan’da bir cadde mağazası olmamız, rahat lokasyonumuz ile müşterilerimizin rahatlıkla alışverişini yapıp zamandan tasarruf edeceği bir konumdayız. Tüketicilerimizin isteklerine, zevklerine ve ihtiyaçlarına yönelik hizmetimizin yanında sektörümüzün gerektirdiği tüm derneklere üyeyiz. Hayal edilen özel tasarımların hayata geçirebilmemizin yanında güler yüzlü personellerimizle Serdivan’da akla gelen ilk işletme olma yolunda ilerliyoruz.

İş dünyasındaki hedefleriniz nelerdir?

Öncelikli hedefimiz şehrimizde güçlü bir kuyumcu olarak adımızın anılmasını sağlamaktır. Devamında ise ayağımızın yere sağlam bastığından emin olduğumuz bir durumda sektörde büyümeyi hedefliyoruz. Şu anda zaten Trendyol ve ÇiçekSepeti gibi büyük e-ticaret sitelerinde hizmet vererek bu platformda büyümeyi sürdürüyoruz. 2022 yılı sonunda da kendi e ticaret sayfamızla birlikte öncelikle Türkiye ve Dünya’ya açılmayı hedefliyoruz.

Uzun sektör tecrübenizi kendi işinizi kurarak taçlandırmış şekilde devam ediyorsunuz. İş dünyasına yeni başlayacak olan ya da fikirlerini hayata geçirmeyi düşünen girişimci adaylarına ne önerirsiniz? Nasıl bir yol izlemeliler?

Girişimci adaylarımıza yönelik tavsiyem; en önemlisi istemek ve sabretmek. Benim sektöre başladıktan 22 yıl sonra böyle bir fırsatım oldu. İstemek ve pes etmemek başarmanın yarısıdır. Asla vazgeçmeden çabaladıktan sonra istenilen hedefe ulaşmak mümkündür. Kuyum sektörüne ilgi duyan girişimcilerimiz de bu işin mutfağını çok iyi bilmeleri gerekir. Sektörde tezgâhın arkasında mutlaka çalışmış olmalılar. Sektörümüzde malın temininden programa işlenmesi, muhabesel olarak tanımlanması gibi birçok alt başlıklar var. Gerekli tecrübeleri kazanmış olmak kendi işinizi kurma yolunda büyük avantaj olacaktır.

SATSO’nun iş dünyasına ve şehrimize yönelik çalışmalarını bir girişimci olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu anlamda beklentileriniz ve önerileriniz nelerdir?

Özellikle SATSO Kadın Girişimciler Kurulumuzun kadınlarımıza yönelik istihdamı, kendi el emekleriyle üretmelerini destekleyen çalışmalarını yakından takip ediyor ve takdir ediyorum. Bunun yanında SATSO’nun da özellikle işletmemi açtığım ve pandemi’nin başlangıcı olan 2020 yılından bu yana gerçekleştirdiği online eğitimlere katılarak kendimi ciddi anlamda geliştirdiğimi söylemek istiyorum. Yeni bir girişimci olarak bana çok fayda sağlayan birçok çalışmayı da takip ediyorum. Odanın şehrin her alanında etkin olması ve sorumluluk alması çok önemli. SATSO ’ya da bu konuda teşekkür ederiz.