KARAR:1
Şehirle ilgili çok önemsediğimiz ve meclis gündemine alınması istediğimiz konu, şehrin perakende ticaret merkezini tehdit eden deprem gerçeği ve depremin getireceği telafisi mümkün olmayan zararlarıdır.
Malum, daha önce yaşadığımız 1943 -1957-1967-1999 depremleri hepsi de büyük ve yıkıcı depremlerdi. Bu istatistiğe bakarak ortalama deprem periyodu 20 yıldır. Bilimsel olarak da söylenen yakın bir tarihte yıkıcı bir depremin olasılığı yüksektir. 
Anca şehrimizde Çark Caddesi, Dar Sokak, İtfaiye Caddesi ve bu caddelerin paralel arka caddeleri, Bulvar, Ankara Caddesi, Karaağaç Bulvarı gibi örneklerle çoğaltılabilecek bölgelerde çok yüksek ve riskli binalar bulunmaktadır. Bu çok yüksek ve riskli binalarda, kiracılar, çalışanlar deprem gerçeğini ve tehlikeyi biliyorlar ama işyerlerini kapatamıyorlar ve mecburen çalışıyorlar. 
Allah göstermesin temennisi ile can kayıplarının yanı sıra, olası yıkımlar sonucunda bu çekirdek bölgenin yıllar süren imar çalışmaları ve hukuki süreçleri, şehrin cazibe merkezinin bir daha eski işlerliğinde olamayacağını öngörüyoruz. 
Bu konuda, kalabalık bölgelerdeki riskli ve yüksek binaların öncelikli olarak depreme dayanıklı hale getirilmesinin bir mecburiyet olmasını ve hukuki altyapının buna göre oluşturulmasını talep ediyoruz. 
Binalar yıkıldıktan insanlar öldükten, ticaret bittikten sonra “bu binaları kontrol ettirmek kimsenin aklına gelmedi mi?” denmesin.
Keşke dememek için bu konuyu taraflarıyla iyice tartışmalıyız. 29.09.2021/39

KARAR:2
Bir müddettir kuyumculuk ve pırlanta sektöründe ve TV reklamlarında yanıltıcı görseller, eksik ve yanıltıcı ifadeler ve de en ucuza satma iddiaları ile ulusal ölçekte reklam yapan firmaları görür olduk.  
Bunların en dikkat çekeni Blue Daimond firmasının yaptığı reklamı gösterebilir. Örnek en uygun fiyat garantisi ifadesi mümkün olmayan bir şeydir. Alt yazıda okunamayacak kadar küçük olan 8 ayar .........ne olduğu anlaşılamamaktadır. Sanki bütün ürünlerinde en ucuza satma iddiası anlaşılmaktadır. Bu gibi satış arttırma yöntemleri müşteriyi yanılttığı gibi piyasa ve ticaret etiğine aykırı olduğu gibi ticaret kurallarına da aykırıdır.
Bu konularla ilgili (yanıltıcı görsel, yanıltıcı ifade, yanıltıcı algı) inceleme ve ikazların yapılması konusunda Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve İstanbul Kuyumcular Odası’ na iletilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne yazı yazılmasına. 29.09.2021/39
 
KARAR:3
Kuyumculuk ve pırlanta piyasasında pırlanta ile pırlantalı ürünün niteliğinin belirleyicisi olan ve genel kabul görmüş sertifika firmalarından HRD Firmasının, belirlenmiş bazı standartlarını tutmaması ve eşit şartlarda satış yapmak isteyen firmalar arasında haksız rekabete sebep olduğu hususunda yoğun şekilde şikâyete konu olmaktadır.
İlgili konu hususunda firmaya gerekli ikaz ve yaptırımların yapılması için, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve İstanbul Kuyumcular Odası’ na iletilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne yazı yazılmasına. 29.09.2021/39

KARAR:4
Meslek grubumuz ile ilgili genel sorunlar tartışıldı. 29.09.2021/39
KARAR:5
Dilek ve temenniler dinlendi. 29.09.2021/39



Haber Tarihi : 24/9/2021
Paylaş