Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Müteahhitlik Faaliyetleri sektörünü temsilen çalışmalar yürüten 34. Meslek Komitesi, sektöre yönelik gündeme gelen son gelişmeleri değerlendirdi.

Komite Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen son aylık olağan toplantının ana gündem konusunu müteahhitlere fiyat farkı ödemesi konusunda kabul edilen torba yasa teklifi oluşturdu.

Toplantıya 34. Meslek Komitesi Başkanı Hülya Ekşi, Komite Başkan Yardımcısı Cemal Başak, 34. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Meclis Üyeleri; İbrahim Kahya, Hüseyin Yavuzyiğit, Komite Üyeleri; Fatih Enes İlkay, Erdem Kamışoğlu iştirak etti.

Kabul edilen fiyat farkı düzenlemesinin sadece 01.07.2021 ile 31.12.2021 arasındaki tarihleri kapsamasının soruna çare olmayacağına vurgu yapan komite üyeleri, sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların çözümüne yönelik beklentileri karşılamayacağını belirttiler.

5 aylık kapsama süresinin 2 ayının sektörün mevsimsel yavaşlama yaşadığı 2 aylık sürece denk geldiğini belirterek 2021’i tümüyle kapsaması gerektiğinin de altı çizildi.

34. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Avşar, inşaat girdi maliyet artışlarına dikkat çekerek, “Beraberinde birçok alt sektörü hareketlendiren, binlerce kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörünün içinde bulunduğu zor durumu komite ve sektör temsilcileri olarak bir süredir gündemde tutuyoruz. Cumhurbaşkanımıza fiyat farkı kararnamesi yetkisinin verilmesinin ardından sektörümüz de ciddi bir beklenti içerisine girmişti. Çünkü yüzde 300’leri bulan inanılmaz bir maliyet artışları olduğu görülüyor.” dedi.

34. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, açıklamasının devamında pandeminin sebep olduğu ekonomik bunalım süreci daha bitmemişken tedarik zincirinde yaşanan aksamaların ve dövizdeki dalgalanmaların sebep olduğu hammadde fiyatlarındaki artışın ülke genelinde projeleri olumsuz etkilediğini vurguladı.

Avşar ayrıca, “Ancak kabul edilen ilave fiyat farkı düzenlemesinin içeriğine bakıldığında düzenlemenin 11. maddesinde kamu ile iş yapan müteahhitlere ödenecek ilave fiyat farkı için dönem 01.07.2021- 31.12.2021 olarak belirlenmiştir. Bu tarih aralığının 2 ayı zaten kamuya iş yapan sektör temsilcilerimizin normal zamanda bile en az iş yaptığı bir dönem olan kış dönemine denk gelmektedir. Bu düzenleme 2021 yılının tamamını kapsamalı hatta, girdi maliyetlerindeki artış da göz önüne alınırsa çalışma 2022 yılında da devam etmeli.

İnşaat sektörü ülke ekonomisinin önemli bir ayağıdır. Zincirleme olarak diğer sektörlere de sirayet eden bu sıkıntılı sürecin anlaşılarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı

Haber Tarihi : 4/2/2022
Paylaş