SATSO 31. Meslek Komitesi üyeleri SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a gerçekleştirdikleri ziyarette,  cep telefonu satışında taksitlendirme uygulamasının sonlandırılması ve bilişim sektöründeki ürünler için de taksit sınırlamasının getirilmesi halinde sektör temsilcileri ve tüketicilerin mağdur olacağını ifade ederek yerli cep telefonu üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası telekomünikasyon ve bilişim sektörü ağırlıklı faaliyet gösteren 31. Meslek Komitesi, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u makamında ziyaret etti.

Telekomünikasyon ve Bilişim Sektöründeki Kredi Kartı Uygulamaları Değişiyor

Sektörel sorunlar ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı ziyarete 31. Meslek Komitesi Başkanı Murat Korkmaz, Meclis Üyeleri; Behlül Bayrak, Necmettin Kırık ile komite üyesi Enes Sevindik ve sektör temsilcileri iştirak etti.

Yönetim Kurulu Üyelerinin de bulunduğu ziyarette komite taleplerini dile getiren 31. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ve Necmettin Kırık, geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından telekomünikasyon sektöründe kredi kartı ile taksitlendirme uygulamasına son verildiğini benzer şekilde bilişim sektöründe de taksit sayılarına sınırlama getirildiğini ifade etti.

Cep Telefonlarında Taksitlendirme 1 Şubat'ta Sona Erecek

Komite üyelerini temsilen konu ile ilgili hazırladıkları dosyayı takdim eden Meclis Üyesi Bayrak, “BDDK tarafından 31.12.2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ve 01.02.2014 tarihinden itibaren geçerli olacak telekomünikasyon sektöründe kredi kartı ile taksitlendirmeye son veren ve bilişim sektöründe de taksit sınırlaması getiren uygulamaya sektör temsilcileri olarak karşı çıkıyoruz” dedi.

Sektör Temsilcileri 6 Ay Erteleme İstiyor

Bayrak konuşmasının devamında uygulamanın yaratacağı mağduriyetlere değinerek bu sektörde faaliyet gösteren ticaret erbabının duruma hazırlanmadan yapılan uygulama ile ticari faaliyetlerinin zor duruma düşeceğini ifade ederek “ Yürürlüğe girecek uygulama en azından 6 ay ertelenerek hayata geçirilirse sektör kendisini duruma hazırlar.” dedi.

Özellikle cep telefonu satışında kredi kartı ile taksitlendirme uygulamasının kaldırılmasının tüketici açısından da mağduriyet yaratacak bir durum olduğunu belirten Meclis Üyesi Behlül Bayrak, hem tüketiciyi hem de ticaret erbabını merdiven altı pazarlamaya yönlendireceğini ifade etti. Bayrak “Cep telefonu ticaretinde kredi kartı ile taksitlendirme uygulamasının kaldırılması yerine yerli üretim cep telefonu üretiminin desteklenmesi maliyeti ve yüksek fiyatları düşürecek olması nedeniyle daha verimli bir uygulama olacaktır.” şeklinde konuştu.

Komite üyeleri yaptıkları açıklama da “Bu uygulama sektörün büyümesini engelleyebileceği gibi binlerce istihdam sağlayan Telekomünikasyon ve Bilişim sektörünü zor duruma düşürecektir.

Yabancı Üreticilerin Ülkemizde Üretim Yapmaları Sağlanmalı

Meslek mensuplarının ticaretini yaptığı ürünlerin daha çok ithal ürünlerden oluşması ve bu ithalatın cari açığın büyümesine sebep olmasından dolayı böyle bir uygulamanın gerçekleştiği kanaatindeyiz. Ancak sorunun çözümü yasaklayıcı olup sektörü tamamen bitirmek yerine yerli üretimin önünü açmak ve yabancı üreticilerin, ülkemizde üretim yapmalarını sağlamak daha olumlu sonuçlar doğuracaktır diye düşünmekteyiz. Uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra ürünlerin temini için farklı yollar aranacaktır. Taksitli ürün almak isteyen kullanıcılar senet ile yüksek fiyat ile satış yapan satıcılara yönelecek ve daha pahalı şekilde ürünleri temin edecektir. ” Diye konuştu.

Yerli Cep Telefonu Desteklenmeli

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise yerli cep telefonu üretiminin desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek bu konuda güçlü bir sinerji oluşturulabileceğine dikkat çekti. Kösemusul konuşmasında Türkiye ve Sakarya olarak yerli cep telefonunu üretecek teknoloji ve Ar-Ge'ye sahibiz. Yeter ki güçlü bir altyapı ile bu işi başarabileceğimize inanalım. İlk yerli cep telefonu üretimi desteklenmeli , yerli ürün çeşitliliği artırılmalı”  ifadelerini kullandı.

Komite Üyelerinin taksitlendirmenin sonlandırılması ve sınırlandırılması ile ilgili uygulamanın 6 ay ertelenmesi ile ilgili taleplerini de değerlendiren Kösemusul, üyelerinin menfaatini gözetmek doğrultusunda, konuyu ilgili makamlara  ileteceklerini ifade etti. 

Haber Tarihi : 6/3/2014
Haber Medya
Paylaş