Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu finans kuruluşları ve sigorta acentelerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi “Acenteler Kapanmasın” sloganı ile yürüttüğü çalışmalara devam ediyor.

Söz konusu çalışma çerçevesinde Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Bilgilendirme toplantısı düzenleyen 16. Meslek Komitesi, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in sunumu ile acenteleri bilgilendirdi.

Sigorta acenteleri aleyhine birçok maddeyi içeren yeni yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 30 Nisandan önce mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla yapılan toplantıda TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez yeni yönetmelikle ilgili şunları dile getirdi:

“Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin getirdiği zorunluluklar kapsamında; gerçek kişi acentelik için diğer şartlar korunmuş, 2 yıllık sigortacılık tecrübesi süresi, dört yıllık yükseköğrenim görenler için 1,5 yıla indirilmiş, sigortacılıkla ilgili 4 yıllık yükseköğrenim görenler için bu süre tamamen kaldırılmıştır. Tüzel kişi acente müdürlüğü için de, aranan sigortacılık tecrübesi süreleri gerçek kişi acente ile paralel hale getirilmiştir. Tüzel kişi acentelerde müdür dışında en az bir teknik personel istihdamı zorunlu kılınmıştır. Teknik personel için aranan 2 yıllık deneyim süresi 1 yıla indirilmiştir. Bu süreler; müfredatında sigortacılık bulunan liseler ile iki yıllık yüksekokullar ve kamu istihdam projeleri için 6 aya indirilmiş, iki yıllık sigortacılıkla ilgili yüksekokullar ve dört yıllık yüksekokullar için tamamen kaldırılmıştır. Teknik personelin işlemleri nedeniyle verecekleri zararlardan yalnızca acenteler değil, teknik personel de sorumlu tutulmuştur. Ayrıca SEGEM belgesinin üç yılda bir yenileme eğitimi şartı kaldırılmış olup şubeler için Müsteşarlıktan izin alınması uygulaması getirilmiştir. Merkezlerde ise genel müdür, genel müdür yardımcısı ve yeteri kadar birim müdürü şartı getirildiği gibi şubelere müdür ve teknik personel şartı getirilmiştir. Üç ayda bir mali tablo hazırlama yükümlülüğü; Merkez için en az 300.000 TL + her bir şube için ilave 25.000 TL sermaye şartı getirilmiştir.” dedi.

SATSO 16. Meslek Komitesi adına açıklama yapan Meclis üyesi Oktay Topçu ise acentelerin yaşadığı mağduriyetlere değinerek “Sakarya’da acentelerin tek temsilcisi olarak komitemiz tüm acenteleri kucaklayan bir şekilde acenteler adına mücadeleyi sonuna kadar sürdürme kararlılığını bugüne kadar olduğu gibi bugün de ortaya koydu. Sektörel kaygıları gözetiyormuş gibi yaparak aslında kişisel menfaatlerini ön planda tutan yapılar gibi bizim mesleğimizde de vardır. Bu şekilde davranarak mesleğimize de ihanet etmektedirler. Bu yapılarla acentelerimiz adına sonuna kadar mücadele edeceğiz. SATSO bünyesinde faaliyet gösteren komitemiz de tüm Türkiye’deki acentelere örnek olacak şekilde mücadeleler ortaya koymaya devam edecektir.” dedi.

Toplantıya katılan acenteler 30 Nisanda yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelikle, tüzel kişi acenteliklerine getirilen teknik personel zorunluluğu, şube acentelerine müdür atamaları, çoklu acentelere getirilen genel müdür zorunluluklarının acentelere ek maliyet getirdiği, ülkemizde ahiliğe bu kadar önem verilirken, yıllarını bu mesleğe vermiş kişiler yok sayılıp, kazanılmış haklarının hiçe sayıldığı konusunda değerlendirmelerde bulundular.

Haber Tarihi : 23/3/2015
Haber Medya
Paylaş