Son zamanlarda gündemde olan trafik sigortasındaki artışla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla SATSO 16. Meslek Komitesi adına bir açıklamada bulunan Komite Başkanı Mustafa Tekneci, trafik sigortalarındaki artışın nedenleri hakkında bilgi verdi.

Tekneci açıklamasında şunları dile getirdi:“Trafik sigortalarında fiyatlar artmış olmasına karşın acentelerin gelirleri de aynı artış oranı kadar azalmıştır. Tam da bu noktada öncülüğünü SATSO 16. Meslek Komitemizin yaptığı girişimlerle tüm Türkiye’ye yayılan #komisyonumadokunma kampanyası hem acentelerimizin hakları için mücadelemizi ortaya koymak hem de haksızlığın önüne geçmek için bir çalışmadır. Destek veren tüm acente arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ederim.

Trafik Sigortalarındaki Artışın Nedenleri

2007 yılından buyana son sekiz yıl içinde trafik sigorta teminatlarında 7-8 kat artış olmasına rağmen, neredeyse primlerde ki artış yok denecek kadar azdır.Ancak son dönemde genel şartlar değişmiş ve değer kayıpları teminata alınmıştır. Bedeni zararlarda 40 bin liradan kişi başı 310 bin liraya kadar çıkmıştır. Ve geçmişe dönük on yıl içinde talepte bulunma hakkı olması nedeni ile tazminat talepleri öngörülemez bir hal almıştır. Yüzde yüz suçlu olan bir sürücünün yakınları dahi tazminat talep etmekte ve tazminat almaktadır.

Tazminatlar ile ilgili sabit bir değer hesaplama yöntemi olmamasından dolayı da farklı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kaza durumunda kişilerin kendi aralarında tuttuğu tutanaklar ehliyetsiz, alkollü, uyuşturucu madde kullanımından kaynaklı hasarlarda tespit edilemediği için de sigorta şirketleri usulsüz hasarları dahi ödeme yapar duruma gelmiştir.

Bakanlık ve Müsteşarlık Nezdinde Çalışmalar Devam Ediyor

Bu ve bunun gibi durumlar ile ilgili nedenlerden dolayı Trafik sigortasındaki fiyat artışları kaçınılmaz olmuştur. Bu konu da mağduriyetleri giderebilmek için ilgili bakanlık ve hazine müsteşarlığı detaylı çalışma yapmaktadır. Bizlerde konuyu yakından takip etmekteyiz.”

Haber Tarihi : 21/1/2016
Paylaş