Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten ve çoğunluğunu sağlık hizmetleri ve medikal firmaların oluşturduğu 15. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesini Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım yönetmeliği neticesinde sektörde gelinen son durum oluşturdu.

Söz konusu yönetmelik ile hem Tıbbi ürünlerin hastalara sağlıklı yoldan ulaştırılması hem de bu ürünlerin yetkili ve ruhsatlı noktalardan satışı yapılarak haksız rekabetin önlenmesi amaçlandığı belirtilen toplantıda bu uygulamaya rağmen tıbbi cihazların market zincir mağazalarında satışa sunulduğu dile getirildi.

Bu tür yetkisiz alanlarda ürünlerin satışının haksız rekabete neden olduğu ve yönetmeliğin asıl amacına ulaşamadığı dile getirildi.

Komite üyeleri adına açıklamada bulunan Komite Başkanı Ercan Başnuh şunları dile getirdi:

2014 yılında yayınlanan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım yönetmeliği gereğince Medikal ürünlerin satışı ile iştigal eden üyelerimiz söz konusu yönetmelik kapsamında belirtilen şartları yerine getirerek Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ve Yönetmeliğin tarif ettiği “Tıbbi Cihaz Satış Noktası” niteliğine kavuşmuştur.

Söz konusu yönetmelik ile hem Tıbbi ürünlerin hastalara sağlıklı yoldan ulaştırılması hem de bu ürünlerin yetkili ve ruhsatlı noktalardan satışı yapılarak haksız rekabetin önlenmesi amaçlanmıştır.

Mevcut yasal düzenlemeler yürürlükte olmasına rağmen, birçok ulusal market zincir mağazalarında Tıbbi amaçla kullanılması gereken ürünlerin üzerine ‘’Tıbbi ürün değildir’’ ibaresi yazılarak Sağlık Bakanlığı’nın ürün veri tabanına kaydettirilmeden satışının yapıldığı medikal ürün ticaretiyle iştigal eden üyelerimiz tarafından tespit edilmiş ve ürün Sağlık Bakanlığı’na iletilmiş, ancak bir sonuç alınamamıştır.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunun ayakta tedavide kullanılan hazır tıbbi malzeme temini konusunda Eczanelerle 186 kalem tıbbi ürün içeren sözleşmeye imkan tanımasıyla hemen hemen tüm medikal ürünlerin eczanelerden temini mümkün olabilmektedir. Eczanelerin hem ilaç hem de tıbbi malzeme satabiliyor olmaları ayrıca reçete edilen tıbbi ürünlerin hasta tarafından genel alışkanlık gereği önce eczaneden talep edilmesi, sadece medikal ürün satabilen üye firmalarımız açısından haksız bir rekabet unsuru oluşturmakta ve ciddi zafiyete sebep olmaktadır.

Medikal ürün ticareti ile iştigal eden üyelerimizin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla ilgili kurumlarla SATSO Yönetim Kurulu’muzun da desteği ile iletişime geçmiş durumdayız.   TOBB’dan da destek bekliyoruz.”

Haber Tarihi : 23/5/2017
Paylaş