KARAR:1

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değişikliklerle, alışverişlerde uygulanan taksit limitleri güncellendi. Bu kapsamda Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik ve Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Perakende Ticaret Yönetmeliği”) 15 Ağustos 2018 tarih ve 30510 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

1 Eylül 2018 tarihinde uygulanmaya başlanan son düzenleme ile GFK verilerine göre GSM sektörü ve beyaz eşya satışları yüzde 80 oranında düşmüştür.  BDDK'nın cari açığı sınırlamak için çıkardığı söz konusu yönetmelik beyaz eşya ve telekomünikasyon sektörünü oldukça olumsuz etkilediği görülmektedir. Cari açığın çözümünde yapılan uygulama etkili olmamıştır. Yaşanan süreçte, kredi kartlarına getirilen kısıtlama ile tüketiciler bankalara dolayısıyla tüketici kredilerine yönlendirirken tüccar yerine bankaların kazandığını gözlenmiştir. Kredi kartı ile vade farkı ödemeyen tüketici banka kredileri ile vade farkını ödemek durumda kalmaktadır.

Beyaz eşya sektörü ise kredi kartları kullanımında kısıtlamaya gidilmesi ile tüketicinin en fazla mağduriyet yaşadığı sektörlerin başında gelmektedir. 3 taksit uygulaması ile bu ürünlerin tek taksidi çoğu tüketicinin bir aylık gelirine tekabül etmektedir. Bu durum da iş dünyasını etkilediği oranda tüketiciyi de olumsuz etkilemekte ve mağdur etmektedir. Çünkü beyaz eşya ve elektronik tüketimi bir ihtiyaçtır.  Konu hakkında gerekli çalışmaların yapılması için TOBB’nin ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunması teklifimizin Yönetim kurulumuza arzına. Söz konusu yazı hakkında yerel basında haber yapılmasına.14.09.2018/06

 

 

KARAR:2

Zeynel SÜRME’nin mahkemede kullanmak üzere Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince cevaplandırılmasını talep ettiği ücret tespiti ile ilgili 23/06/2018 tarihli dilekçesi görüşüldü.

Bir beyaz eşya mağazasında asgari ücretli toplam 5 personel çalışmaktadır. Bu mağazada çalışan 5 personelden birisinin 4 kişiyi yönettiği iddia edilmektedir. 4 Kişiyi yönettiği iddia edilen ve asgari ücretle çalışan bu kişi vefat etmiştir. 4 Kişiyi yönettiği iddia edilen kişinin herhangi bir resmi yetkisi yoktur, yani Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde yönetici, müdür vb. şeklinde herhangi bir tescili ve kaydı bulunmamaktadır. 4 Kişiyi yönettiği iddia edilen kişinin herhangi bir noter ataması da yoktur. Söz konusu dilekçede belirtilen bu verilere göre; Beyaz eşya mağazasında asgari ücretle çalışırken vefat eden bu kişinin yerine çalışacak olan personele aylık verilecek ücretin söz konusu dilekçedeki verilere göre  komitemizce tespit edilemediği ve Mahkemeden gönderildiği takdirde konunun tekrar değerlendirileceği bilgisinin adı geçen kişiye bildirilmesine.14.09.2018/06
Haber Tarihi : 16/10/2018
Paylaş