Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçıların oluşturduğu 7. Meslek Komitesi, sektörel eğitim faaliyetlerine devam ediyor.

Sektör temsilcilerinin mesleki gelişimine yönelik çalışmalar kapsamında “Isı Pompası ve Çalışma Prensipleri” Eğitimi gerçekleştirildi.

7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitime Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Komite Üyeleri ve çok sayıda meslek gurubu üyesi iştirak etti.

SATSO Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim, Eğitmen Nurettin Küçükçalı tarafından verildi. Küçükçalı eğitimde şunlara yer verdi;

Isı pompası, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibine dayanan ve elektrikle beslenen bir sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığında yüksek miktarlarda enerji düşük maliyetlerle kullanıma sunulabilir. Isı pompası hemen hemen bütün ısınma yöntemlerinden daha ucuz işletme maliyeti sağlar. Enerji alınan kaynak hava, sudur. Isı pompası kapalı devrelerinde soğutucu akışkanlar dediğimiz Freon gazları kullanılır. Daire içerisinde bütün radyatörler kapatılıp yalnızca bir kaçı çalıştırılmamalıdır. Sistemde ısıtılan alan veya soğutulan alan değişkenlik gösteriyorsa veya soğutma sistemi ve ısıtma sistemi birlikte kurulmuş ise denge kabı koymak gerekmektedir.”

Isı pompalarının çalışma şekillerini göstererek, diğer yakıt türlerine göre avantajlarının hesaplamasını yapıp, ısı pompasının akış şemasının örneklerinden bahseden Küçükçalı, şöyle devam etti:

“Dört tip ısı pompası vardır bunlar; havadan havaya ısı pompası, havadan suya ısı pompası, sudan havaya ısı pompası ve sudan suya ısı pompasıdır. Isı Pompalarında Baca Gereksinimi Yoktur, Atık Gaz Yoktur, Isı pompaları herhangi bir atık çıkartmazlar, bu nedenle temiz bir ısıtma kaynağıdır.” Dedi

 

Haber Tarihi : 14/12/2018
Haber Medya
Paylaş