Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten ve çoğunluğunu yiyecek, içecek ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin oluşturduğu 5. Meslek Komitesi, kayıt dışı istihdam sorununa yönelik bir toplantı düzenledi.

Gerçekleştirilen toplantıya 5. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Alptekin, Meclis Üyeleri, Savaş Yılmazer, Alican Sak, Gökhan Tiryaki ve Komite Üyeleri, SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Çağlar Özdemir, üniversite akademisyenleri ve SGK denetmenleri katıldı.

Toplantıda kayıtdışı istihdamın önüne geçmek için yapılması gerekenler hakkında görüş ve öneriler sunuldu.

Toplantı ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO 5. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Alptekin, “Şehrimiz bir öğrenci şehri olma yolunda ilerliyor.  Üniversitelerimizi baz aldığımızda yaklaşık 100 bin üniversite öğrencisi şehrimizde yaşıyor. Öğrencilerimizin çoğu okul ile iş hayatını aynı anda sürdürmeye çalışıyor ve yiyecek içecek sektörü başta olmak üzere okullarından arta kalan zamanlarda garson, komi veya kurye olarak çalışıyorlar. Bizlere sektör temsilcilerimizden gelen en büyük şikayetlerin başında bu çalışan öğrencilerin apart time olarak bilinen saatlik çalışmalarından kaynaklı olarak sigorta kaydının yapılamaması ve bir güvencesinin bulunmadan çalıştırılmasıdır. Bu sorundan hem onları çalıştıran işletmelerimiz, hem de çalışan öğrenciler zarar görüyor.

İşletmelerimiz bu kişileri kendi yanında saatlik ya da yarım günlük çalıştırmak istiyor ve çalışan öğrencilerin bir sosyal güvenceye sahip olması gerektiğini düşünüyor. Ancak bu sorunu kendine fırsat bilip de kayıt dışı olarak, herhangi bir güvence vermeye gerek kalmadan öğrencileri çalıştıran işletmeler de mevcut.

SATSO 5. Meslek Komitesi olarak, yarım günlük veya saatlik çalıştırılan öğrencilerimizin SGK sistemine kaydedilmesi ve düzenli istihamının sağlanması adına sorunların çözümüne yönelik SGK İl Müdürümüzle istişare ettik. Görüş ve önerilerimizi dile getirdik.  Bu konuda çalışmalarımız devam edecek ve bu soruna diğer kurumlarımız ile çözüm bulacağımızı inanıyoruz.” ifadelerini kullandı

Toplantı 10 Mart’ta

SATSO, SAÜ ve SGK işbirliğinde 10 Mart Salı günü saat 10:00’da SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda sektörde kayıtdışılığın önüne geçmek ve denetimler öncesi işverenlerin alması gereken önlemler, çözümler ve düzenlemeler hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek.

Haber Tarihi : 4/3/2020
Paylaş