Arazi Toplulaştırma Çalışmaları Hızlanmalı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, arazi toplulaştırmasının önemi ve tarım üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konuyla ilgili komisyon üyeleri adına açıklamalarda bulunan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Tarık Özbay, arazi toplulaştırmasının önemine dikkat çekerek konu ile ilgili çalışmaların hızlanması ve Sakarya’nın arazi toplulaştırma işlemlerinin ilimizde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Özbay açıklamalarında şunlara değindi; “Özellikle yaşadığımız bu zorlu süreçte tarımın değeri çok daha fazla anlaşılmıştır. Artık tarıma yapılan yatırımların karşılık bulması gerektiği de bilinen bir gerçektir. Tarımda verimliliği artırmanın birçok yöntemi vardır. Arazi toplulaştırması dediğimiz ve şehrimizin tarımsal verimliliğinin önünde engel olan bu konunun acil bir şekilde çözülmesi gerekmektedir.

Şehrimizde tarımsal verimliliği yüksek araziler birden çok hisse sahibi farklı kişiler nedeniyle birbirinden sınırlar ile ayrılmıştır. Çiftçimizin birden fazla yerde birbirinden farklı sınırlarda birçok arazisi bulunsa da bu araziler küçük parseller halinde olduğu için verimli tarım yapmak mümkün olmamaktadır. Büyük ve tek olan araziye tarımsal altyapı kurmak ile farklı yerlerde küçük olan arazilere altyapı kurmak arasında ciddi fark ve maliyet fazlalığı olmaktadır. Küçük hisse sahiplerinin bölünmüş topraklarının aynı oranda verimli bir tarım arazisine dönüştürülmesine olanak sağlayan arazi toplulaştırmasının ivedilikle ilimizde yapılmasını bekliyoruz.” dedi

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, da şunları dile getirdi: “Arazi toplulaştırmasının geciktirilmesi ilimizdeki tarımsal verimliliğin ciddi ölçüde azalmasına neden oluyor. Sakarya’nın arazi toplulaştırma faaliyetleri Eskişehir Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup bu yürütmenin, Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmesi çok daha faydalı olacaktır. Arazi toplulaştırma konusunda planlı ve hızlı bir şekilde yol alınırsa çiftçilerimiz büyük tarım arazilerinde ciddi üretim, altyapı yatırımı gerçekleştirebileceklerdir.

İlimiz tarım konusunda çok verimli, bereketli topraklara sahip. Sakarya’nın tarımsal potansiyelinin sonuna kadar kullanılması, bu konuda tüm planlamaların hızlı ve uygulanabilir düzeyde ilerlemesi gerekmektedir. Tarım konusunda verim arttırıcı, toprağın değerini bilen politikalar izlenirse şehrimiz bu konuda çok daha iyi bir konumda seyredecektir. Mevcut uygulamaların gözden geçirilmesi, yeni tarımsal üretim yöntemlerinin uygulanması, tarıma dayalı teknolojilerin kullanılması, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi tarımda kaliteyi artırmak adına önemli adımlardır.”

Konuyla ilgili kendi görüşlerini de dile getiren komisyon üyeleri, Sakarya’nın verimli topraklarının yanında tecrübeli, bilinçli ve üretim için gelişme bekleyen çiftçilerinin de olduğunu, tarımsal politikaların verimi artırıcı şekilde uygulanmasıyla Sakarya’nın kendine çok rahat yetebilecek ve tarım ticaretinde önemli bir merkez olabilecek potansiyelde olduğunu belirttiler.

Haber Tarihi : 7/7/2020
Haber Medya
Paylaş