Sağlık, temizlik ve kozmetik ürünleri sektörünün SATSO bünyesindeki temsilcisi 15. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısında, Covid-19 salgınına karşı önemler amacıyla kullanılacak medikal cihaz ve hijyen/temizlik ürünlerinin yetkili satış merkezlerinden alınması konusunda tavsiyelerde bulundu.

Salgına karşı verilen mücadelede kullanılacak ekipmanların belirli standartlarda olması ve bilgili, tecrübeli kişiler tarafından satılması gerektiğini belirten komite üyeleri, vatandaşların ve kurumların bu konuda hassas davranması gerektiğinin altını çizdi.

Sağlıkta Ve Ekonomide Salgına Karşı Çetin Mücadele

Konuyla ilgili komitesi adına açıklamalarda bulunan SATSO 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, salgına karşı mücadelede kullanılan materyallerin mutlaka bir standart’a uyması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi; “Aylardır tüm dünyada salgına karşı tüm insanlık olarak mücadele veriyoruz. Bilimsel araştırmalar neticesinde aşı bulunmaya çalışılırken insanlık da aldığı tedbirler ve uyduğu kurallar ile virüse karşı kendini korumaya çalışıyor.

İçinde bulunduğumuz bu süreçte hijyen çok daha önem kazanırken, sosyal mesafe ve maske takmak gibi önemli tedbirler de kısa sürede hayatımızın bir parçası haline geldi.

Sağlık Sektöründe Üretim Aralıksız Devam Ediyor

Bu süreçte ekonomik olarak birçok sektör zarar görürken sağlık ve medikal sektörü de aynı oranda hızlı bir yükselişe geçmiştir. Sağlık çalışanları başta olmak üzere virüsle mücadele eden toplumun ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde gidermek adına sağlık ve medikal sektörü de durmadan üretmeye ve çalışmaya devam ediyor.

Merdiven Altı Ürünler

Bu süreçte ciddi üreticilerin yanısıra merdiven altı diye de tabir ettiğimiz, herhangi bir kayıt altında olmadan üretim yapan ve insan sağlığını tehlikeye atan birçok işletme de ortaya çıktı. Bu işletmeler maske, dezenfektan üretirken hangi hammaddeyi kullandıklarını bile bilinmeden üreterek rahatlıkla piyasaya sürebiliyorlar. Salgına karşı mücadele etmenin yanında ek olarak bu gibi faaliyet gösteren işletmelere karşı da bir mücadele etme ihtiyacı doğmuştur.

Satın Alırken Seçici Olmalıyız

Bu dönemde medikal, temizlik malzemelerini ve cihazları satın alacak kurum ve kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızın mutlaka yetkili olan satış merkezlerini tercih edip bu ürünlerin mikrobiyolojik etkinlik raporlarına, ilgili bakanlıkların ruhsatlarına ve kalite standart belgelerine (CE) uygun olduklarına dikkat etmelilerdir. Salgından korunmak için kullanılan ürünlerin sertifikasız, tehlikeli olan ürünler insan sağlığını başka hastalıklara sebebiyet vererek tehlikeye atabiliyor.

Satış Merkezleri Denetlenmeli

Bu sorun ciddi bir sorundur ve sektör olarak sadece bizler mücadele edemeyiz. Bu durumda yetkili satış merkezlerinin dışında medikal malzeme, temizlik malzemesi ve cihaz satan kişi veya kuruluşların denetiminin Büyükşehir Belediyemiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Kolluk Kuvvetlerimizin tarafından yapılması ve destek olunması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 17/9/2020
Paylaş