Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten ve çoğunluğunu sağlık, temizlik ve kozmetik ürünleri ticareti ile iştigal eden üyelerin oluşturduğu 15. Meslek Komitesi, gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısında, medikal firmaların kamudaki gecikmiş alacaklarının ödenmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sektör temsilcileri destek bekliyor

Medikal firmaların kamu alacakları konusunda yıllardır sıkıntılar yaşadığına değinerek özellikle pandemi sürecinde ihtiyaca en hızlı cevap veren ve destek veren bir sektörün bu şekilde mağdur edilmesinin sektör temsilcilerinin tepkisine neden olduğunun da altını çizdiler.

Günümüz ekonomik şartlarında medikal sektörlerin ayakta kalmaya çalıştığına dikkat çeken komite üyeleri alacakların ödenmesi konusunda ilgili bakanlıklar ile devam eden müzakerelerin sektörün yararına olacak şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini dile getirdiler.

10 Bin İşletme ve 200 Bin İstihdam

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren 15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, medikal firmaların devlet alacakları konusunda yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek “Medikal firmalarımız yıllardır kamudan alacaklarını tahsil etmekte ciddi güçlük çekmekte ve bu sorun sürekli devam etmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak 10 bin civarında işletme ile 200 bin kişiye istihdam sağlayan medikal sektörünün kamudan alacakları her geçen yıl daha da büyümektedir ve günümüz itibari ile bu sektörün kamudan alacağı 19 milyar Türk Lirasını bulmuştur. Günümüz ekonomik şartlarında son yıllarda döviz bazındaki değişmeler nedeniyle de sıkıntılar çeken sektörümüzün faaliyetlerinin devam edebilmesi adına gecikmiş ödemelerindeki sorunların giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

İhtiyaca Anında Cevap Veren Bir Sektör

Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman ise, Maliye Bakanlığı’nın medikal sektör temsilcilerine ödemede önermiş olduğu feragatname hakkında görüşlerini belirterek şunları dile getirdi; “İçinde bulunduğumuz süreçte insan sağlığı ve medikal ürünlere olan ihtiyaç, talep giderek artmış ve sektörümüzde ciddi bir önem kazanmıştır. Ancak medikal ürünlere ihtiyaçların giderilmesi noktasında gerekeni yapan sektörümüz maalesef hak ettiği geri dönüşleri alamamaktadır.

Sektöre Haksızlık

Kamudaki alacaklarının tahsilinde sorun yaşayan işletmelerimiz yakın zamanda Maliye Bakanlığımız tarafından gecikmiş alacaklar için %30 ile %60 arasında indirim yapılmasını ön gören bir feragatname ile karşı karşıya kalmışlardır.

Yüzde 90’ın üzerinde, döviz bazında yurt dışı kaynaklı olan medikal ürünlerde 2018 yılından itibaren yaşanan büyük artış nedeniyle ciddi zarar gören işletmelerimize ek olarak böyle bir feragatname sunulması verilen emeğin karşılığını alamamak anlamında haksızlıktır.

Düzen gerekiyor

Sağlık bileşenleri içerisinde önemli bir yer tutan medikal sektörümüzün faaliyetlerine verimli bir şekilde devam edebilmesi adına var olan alacaklarının kayıtlı değeri ile ödenmesi ve bundan sonraki süreçte de kamu alacaklarının düzenli şekilde ödenmesi yönünde bir anlaşma sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da ilgili bakanlıklarımızdan destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

SATSO 15. Meslek Komitesi yaşanan mağduriyetin giderilmesi konusunda konu ile ilgili olarak TOBB nezdinde ilgili bakanlıklara talep yazılarını ileteceklerini de ifade ettiler.

Haber Tarihi : 18/9/2020
Haber Medya
Paylaş