Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 3 haftalık tam kapanma süreci ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Başkan Altuğ, tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi ile mücadelenin kolay olmadığını dile getirerek salgının kontrol altına alınması anlamında bu tür tam kapanma tedbirlerinin oldukça verimli olduğuna ancak aşılanma sürecinin de aynı şekilde hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Altuğ, İç İşleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında halihazırda devam eden kısmi kapanma sürecine yeni önlemler eklenerek geçilecek olan tam kapanmanın ticari ve üretim anlamında da bir kapanmayı beraberinde getirdiğini belirtti.

Bir yılı aşkın süredir devam eden pandeminin önlenmesine yönelik alınan tedbirlerin, ticaret erbabını, esnafı, üreticiyi oldukça olumsuz etkilediğini dile getirerek tam kapanma süreci ve sonrasında hükümetin bu kapanan işyerleri ve çalışanlarına yönelik, ekonomiyi bir bütün olarak değerlendirerek bir destek programı düzenlenmesinin, iş dünyasını rahatlatacak güçlü bir koruma paketinin hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

Başkan Altuğ; “Türkiye'de esnaf pandemiden en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor elbette. Ancak bu zorlu süreçte esnafımız kadar Ticaret ve Sanayi Odası üyesi ve çoğunluğu KOBİ olan işletmelerde büyük zarar gördü. Yaşanan süreç hem bugün, hem de ilerleyen dönemler açısından etkileri itibariyle oldukça sıkıntılı ve hatta önüne geçilmez maddi kayıplara neden olabilme ihtimalini taşıyor. Salgın tedbirleri kapsamında iş yeri kapanan işletmeler için devletin kayıpları telafi edecek nitelikte bir çalışma yapılacağına inanıyorum. Yıllardır verilen emeklerin salgın sürecine kurban edilmemesi gerekiyor.

Bu ve benzeri işletmelerimizin salgından sonra da varlıklarını sürdürebilmeleri için desteklerin artırılmasını, her sektöre özel bir paket hazırlanmasını ve kapsamlı olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz. Özellikle kredi ertelenmeleri, salgın tedbirlerinden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ertelenmesi ve ilave finansman desteği vade uzatımı, vergi borçlarının yapılandırması, faaliyeti durdurulan firmaların işletme giderlerinin ertelenmesi gibi konularda çalışmalar yapılması önem arz etmektedir.

Hükümetimiz bu tür konularda her zaman iş dünyasının yanında oldu. Bu süreçte de mağduriyetin giderilmesi için gayret edeceklerinden şüphemiz yoktur.

 

Haber Tarihi : 27/4/2021
Paylaş