Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u makamında ziyaret ederek hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

SATSO Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu ziyarette konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul arı yetiştiriciliği sektörünün ilimizde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek “Sakarya'nın yerli ırk arı yetiştiriciliği konusunda markalaşacağına inanıyoruz. SATSO olarak bu konuda olmamız gereken yerde durur, gereken desteği veririz” dedi.

Manav arılar olarak tabir ettiği yerli ırk arıların Türkiye'de sadece Sakarya'da yetiştirilmesinin bal kalitesi açısından da çıtayı yükselttiğini ifade eden Başkan Kösemusul, Sakarya'dan dünyaya arılarımızla ulaşabiliriz, arıcılık sektörünün başarılı öyküsünü herkese anlatmalı ve desteklemeliyiz.” dedi.

Arıcılık sektörünün Türkiye ve Sakarya'daki önemine değinen Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Türkiye'nin hem koloni hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığını, Türkiye'de arı sayısı yoğunluğu bakımından Sakarya'nın önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Ör, ayrıca Sakarya'da birlik olarak 1096 üyeye sahip olduklarını, 79 bin 540 aktif kovan sayısı ile 20 bin arı satışı gerçekleştirdikleri ifade ederek yılda toplam 800 ila 1200 ton bal üretimi yapıldığını belirtti. Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, “Sakarya yerli arı ırkı bütün bölge iklimine uyum sağlayan, oğul verme eğilimi az olan, koloni çoğalması hızlı, hastalıklara dayanıklı,  bir türdür. Ayrıca dil yapısı dolayısı ile çiçeğin nektarını en derin noktadan çekebilmektedir. Sakarya bölgesinde Orman gülü balına çalışabilen tek türdür. Bunun dışında Sakarya Bölgesinde yaygın üretilen kestane, akasya, ıhlamur gibi türlerde de rahat çalışabilen bir türdür. Sakarya yerli arı ırkı sağanak yağışlı bir havada dahi bal üretebilmektedir. Yağmurlu ve sisli havalarda çalışabilen rutubete dayanıklı bir arı ırkımız var. Orman gülü balı yapma özelliği olan bu ırkı çoğaltmak doğrultusunda sivil toplum örgütleri ve ilgililerden desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Haber Tarihi : 9/10/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::