Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde ve Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası ve Akyazı Ticaret Borsası'nın katkılarıyla SATSO’da "Sakarya AB'yi Konuşuyor: Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem" konulu bir panel düzenlendi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan başta olmak üzere, Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Şener Bayraktar, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, firma yetkilileri ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Gümrük Birliği, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, Türkiye-AB ekonomik ilişkileri, vize serbestliği ve Geri Kabul Anlaşması ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi;

“ Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmak için gerçekleştirdiği kararlı yürüyüşünde, yerel ve ulusal tüm çalışmalara büyük bir heyecanla destek veriyoruz.

Sanayi başta olmak üzere her alanda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda yeni OSB’ler, Karasu Limanı ve Sn. Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi projelerimizle Sakarya olarak ülkemizin ekonomik hedeflerine büyük katkılar sağlıyoruz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Avrupa Birliği’ni bir “amaç” değil Bir “araç” olarak görüyor, proje ve çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Zaman zaman tıkanma noktasına gelen AB ile müzakerelerin, Ülkemizin AB üyesi ülkelerle ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, derinleşmesi ve yeni alanlara yayılmasının sağlanmasıyla daha hızlı aşamalar kaydedeceği kaçınılmazdır. TÜİK Verilerine gore ihracatımızda Avrupa Birliği’nin payı %45 lere kadar ulaşıyor. Sakarya olarak ise ihracatımızın yüzde 60’ını Avrupa pazarına gerçekleştiriyoruz.

Yükselişin daha yüksek rakamlarla devam etmesi ve hedeflerimize ulaşmak için de müzakere sürecinin önünde duran meselelerin hızla çözülmesini arzu ediyoruz. Gümrük birliğinin hâlihazırdaki işleyişinde sorun oluşturan, serbest ticaret anlaşmaları ve ulaştırma kotaları, her fırsatta dile getirdiğimiz burada da özellikle altını çizerek ifade ediyorum vize konuları gibi konuların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Uyuşmazlıkların çözümü mekanizmalarının güçlendirilmesi yararımıza olacaktır. Bugün programımızda değerli uzmanlarımız bahsettiğim konuda ve önemli başlıklarda ayrıntılı bilgileri bizlerle paylaşacaklardır.

Gündemde olan bir konuya da kısaca değinmek istiyorum. Avrupa Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddia ve kararlarını millet olarak, iş dünyası olarak kabul edip rıza göstermemiz asla mümkün değildir. Biz tarih ve medeniyetimizden ilhamla geleceğe yürüyoruz.

Kadim medeniyetimiz asırlar boyunca birlik ve beraberliği inşa etmiş ve sayısız örnekler vermiştir. Bu tür talihsiz açıklamaların küresel huzur ve refahın sağlanması çabalarına zarar vereceği kaçınılmazdır” dedi.

Toplantıda konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Avrupa Birliği’nin eğitim alanında kendi içinde bir sistem kurarak gelişmiş ülkelerle rekabet edecek seviyede bir oluşum yaratmayı hedeflediğini ifade etti. Yükseköğrenim anlamında sadece AB tarafında değil diğer dünya ülkeleri de takip ederek bir gelişim oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Rektör Elmas konuşmasında “Biz üniversite olarak AB çalışmalarına ilgi duyan ilk üniversiteler arasında yer alıyoruz. Hedefimiz Türkiye’de bu anlamda bir model olmaktır. Dedi.

İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise İKV’nin 50. Yılını kutladığını belirterek çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Ülkenin gelişmesinde görüş bildiren, fikir alışverişinde bulunana bir kurumuz. AB konusunda 50 yıllık bir geçmişe sahibiz ve hedefimize ulaşmış görünmüyoruz. Bu da bizi rahatsız ediyor. İhracatımızın yarısını AB ülkelerine yapıyoruz. AB ile ilişkilerimiz bu manada büyük önem teşkil ediyor. AB’ye girişte vize uygulamaları, malların dolaşımı, miktarı ve güzergahı konusunda mağdur olabiliyoruz. Bu ve benzeri ekonomik tabanlı sorunlarımızı çözmek için AB üyeliği konusunda hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımız devam ediyor.” Dedi.

Vardan konuşmasının devamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu’nun çalışmaları hakkında da bilgi vererek 1986 yılında Türk iş adamlarının yurtdışına çıkmasını sağlamak ticaretini canlandırmak amacıyla kurulduğunu ve bugün de DEİK tarafından oluşturulan Dünya Türk İş Konseyi’nin aynı hedef için önem arz etiğini ifade etti.

Panelin Moderatörlüğünü yapan İKV Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Nuri Görenoğlu  “Türkiye AB İlişkilerinde Yeni Gündem” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Görenoğlu konuşmasında AB uzun bir süreçtir ve çok uzun yıllardır Türkiye’nin değişmeyen gündemidir. 1959 yılından buyana toplumsal bir proje olarak devam ediyor. Ancak AB bu uzun süreçte Türkiye’nin gelişiminde itici bir güç olarak da etkili olmuştur. Siyasi ve sosyal reformların oluşmasını sağlamış. Bugün baktığımızda Türkiye artık AB’ye hazırdır. AB Üyesi olan bir Türkiye birliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu birliğe girmek Türkiye’nin dünya ekonomisinde ve politikasında belirleyici güç olmasına katkıda bulunacaktır.” dedi. Görenoğlu konuşmasının devamında AB’ye giriş sürecinde açılan ve kapanan fasıllar bu süreçte Türkiye’nin üyeliğinin önündeki engeller konusunda da detaylı bilgiler verdi.

Ekonomi Bakanlığı AB Genel Müdürü Murat Yapıcı ise Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi İle İlgili Son Gelişmeler ile ilgili yaptığı sunumda AB Gümrük Birliği konusunda neden güncelleme yapılması gerektiği ile ilgili bilgi aktardı. Yapıcı konuşmasında Gümrük Birliği Anlaşmasının 1995 yılında günün şartlarına göre hazırlandığını belirterek  “Gümrük Birliği bugün, AB üyeliğine giden yolda talepleri karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Kapsadığı ürünler bağlamında oldukça detaylı ve derin bir anlaşma olmasına rağmen sadece sanayi ürünlerini kapsıyor olması açısından da sığlık içeriyor. Çünkü Ab üyeliğinin kısa vadede gerçekleşeceği beklentisi ile tesis edilmiştir. Bunun için bugün güncelleme gerekmektedir.” Dedi

İKV Brüksel Temsilcisi M. Haluk Nuray ise Gümrük Birliği vE TTIP Ekseninde Türkiye- AB Ekonomik İlişkilerinin Yeni Yüzü konulu bir sunum gerçekleştirdi.  Nuray konuşmasında “TTIP yani Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı olarak bilinen birliktelik, AB ve ABD arasında değişimin getirdiği zorunluluktan doğan bir birlikteliktir. Nesillerin yaşadığı değişim bugün bireysel düzeyde değişimi anlamlı kılıyor. AB ve ABD arasındaki bu birliğin oluşturulma nedenlerinin en başında Çin’in dünya ekonomi sahnesine çıkması ve Asya’nın üretimdeki ağırlığının artmasıyla mal üretim merkezi batıdan doğuya doğru kaymaya başlamıştır. Önceden ucuz işçi kaynağı olarak görülen Çin AB ve ABD’ye rakip oldu. Buna önlem olarak da batı TTIP ile bir birleşme oluşturdu. Türkiye TTIP’ye girmeli” diye konuştu.

İKV Genel Sekreter Yardımcısı Ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz de “Türk Vatandaşları için Vizesiz Avrupa: Vize Serbestliği, Geri Kabul Ve Sonrası” konulu yaptığı sunumda AB sürecinde vize sorununun ücret, gecikme, keyfi kararlar gibi temel konularda sıkıntıya neden olduğunu ifade etti.

Özsöz konuşmasında Vize uygulamaları konusunda en büyük mağduriyeti iş dünyasının yaşadığını belirterek bunun ekonomiye de olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Geçici bir süreç olarak başlatılan vize uygulamasının giderek tüm AB ülkelerinde uygulanmaya başlanmasının sıkıntı yarattığını sözlerine ekledi.

Panelin soru ve cevaplar bölümünde çoğunluğunu iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu katılımcılar görüşlerini de dile getirme fırsatı buldular. Panelin ardından İKV’nin 50. Yılı nedeniyle Başkan Ömer Cihat Vardan’a,  SATSO başta olmak üzere katılan diğer oda ve borsa temsilcilerine plaket takdim edildi. Ayrıca SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da İKV ve DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan’a günün anısına plaket takdim etti.

Haber Tarihi : 21/4/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::