Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1111 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mart ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunmak üzere kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Şehrimizin geleceği için önemli müjde aldığımız, her anlamda bereketli olduğuna inandığımız bir ay geçirdik.” Diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakanımız Sn. Ayşenur İslam, TOBB Başkanımız ve dostlarımızın katılımı ile Geleneksel Ödül Törenimizi gerçekleştirdik. Sakarya’mıza değer katarak törenimizde ödül alan herkesi bir kez daha kutluyor, teşekkür ediyorum. Sn. Bakanımız başta olmak üzere tüm misafirlerimizin konusu, Sakarya’nın potansiyeli ve başarısıydı. Daha rekabetçi ve refah içinde bir Türkiye için, ülkemizin 2023 hedeflerine Sakarya olarak katkımızı daha da yükseltmek için çok çalıştık. Sakarya’mızın yıldızlarını ödüllendirdiğimiz törenimizde ifade ettim. Üretimde, eğitimde, istihdamda ve ihracatta başarılar kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah şehrimizin önünde duran tüm sorunları da oluşturduğumuz birlik ve beraberlikle, çok çalışarak halledecek ve hedeflerimize ulaşacağız.

Ay içerisinde Ankara’da, Sn. Başbakanımız ve Bakanlarımızın katılımları ile 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nı gerçekleştirdik. Şura’da 5 başlıkta Sakarya’mızın sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirme imkânım oldu. Karasu Limanı, Demiryolları, Tarımsal Kalkınma, 2. üniversite ve Sağlık Yatırımları başlıklarında Sn. Başbakanımıza taleplerimizi ilettim. Ada Treni'mizin rayların yer altına alınarak Sakarya'mız merkezine ulaşmasını arzu ettiğimizi de Sn. Başbakanımıza ifade etmiştim. Büyükşehir Belediyemizin Ulaştırma Bakanlığı ile bu konu ile ilgili çalışmaları var. İnşallah olumlu sonuçlanacaktır.

Sn. Başbakanımıza Sakarya’mızın otomotiv üssü olmak konusundaki kararlılığını da Şura toplantımızda dile getirdim. Aynı gün Bakanlar Kurulu vardı. Bakanlar Kurulu’ndan şükürler olsun şehrimizin geleceği için çok önemli ve değerli bir karar çıktı.

Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi Hayırlı Olsun

Otomotiv Şehri Sakarya çalışmalarımız, yerli oto arzumuzu her fırsatta dile getirdik ve çok şükür hedefimize ulaştık. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’mız ziyaretinde dev yatırımın müjdesini verdi. Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi’nin Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kuruluş kararı, Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlandı. Hayırlı uğurlu olsun.

Otomotivin Kalbi Olacağız

Sanayi Bakanımız Sn. Fikri Işık, istikametimizde, tüm çalışmalarımızda bize destek verdi ve yol gösterdiler. Bakanımız Ayşenur Hanım tam destek verdiler. Sn. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Rektörümüz, katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Birlikte başardık. Otomotiv konusunda ihtisaslaşmış bir endüstri bölgesinin kurulması için gerekli fizibilite ve yer seçimi çalışmaları Bakanlık tarafından Karasu ilçemizde tamamlandı ve yaklaşık 222 hektarlık alan, Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi olarak bizzat Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından Sakarya’mızda ilan edildi. Bölgede elektrikli-hibrit araçların üretimi ve motor gibi katma değeri yüksek parçaların üretimine ilişkin yatırımlara öncelikli olarak yer verilecek. Sanayi Bakanlığımız gerekli hazırlık çalışmaları için yaklaşık 60 milyon TL’lik harcama yapacak. Bölge faaliyete geçtiği zaman yaklaşık 1,5-2 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmesi ve 7-8 bin kişilik nitelikli istihdam oluşması bekleniyor. Şehrimiz için yeni bir dönem başlıyor ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Sakarya'mızın otomotiv konusundaki 100 yıllık başarılı hikâyesi, işçilikteki el yatkınlığı, hazırlanan altyapısı ve olumlu algısı inşallah şehrimizi önemli bir üs haline getirecektir. Daha çok çalışacak ve inşallah stratejik sektörümüz olan otomotivde Türkiye’nin yıldız şehri olacağız.

Karasu Limanı’nda Temel Atılıyor

Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ile birlikte sevindiren bir gelişme daha var. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yap – işlet – devret modeli ile yapılacak Karasu Limanı’nın ikinci etap temelinin Mayıs ayının başında atılacağını ifade ettiler. Çok memnun olduk. SATSO olarak takipçisiyiz ve Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya için çalışmalarımızı yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz.

AB Toplantısı, MÜSİAD –SATSO Raylı Sistem

İktisadi Kalkınma Vakfı, 50. Yılında Avrupa Birliği çalışmalarında yeni döneminin startını Sakarya’mızda, Odamızda vermiş oldu. İktisadi Kalkınma ve DEİK Başkanımız Ömer Cihad Vardan’ı misafir ettik. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ve uzmanların katılımları ile AB İlişkilerinde Yeni Gündem toplantımızı gerçekleştirdik.

Toplantıda yaptığım konuşmada ifade ettim. Gümrük birliğinin hâlihazırdaki işleyişinde sorun oluşturan, serbest ticaret anlaşmaları, ulaştırma kotaları ve özellikle vize konusu gibi konuların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekmektedir. SATSO olarak ülkemizin, şehrimizin, iş dünyamızın önünde duran tüm meselelerin çözülmesi gayretine destek verecek, elimizden gelen tüm katkıyı sağlamaya gayret edeceğiz.

Yine ay içerisinde MÜSİAD Sakarya Şubemiz ile Odamızda Raylı Sistemin Ulaşımdaki Yeri konulu bir toplantımız daha oldu. Toplantıda Başkan Yardımcım Günay Güneş de ifade etti. SATSO olarak Otomotiv Üssü Sakarya derken biz taşıt araçlarını da buna dâhil ettik. Raylı sistemde de ihtisaslaşan bir Sakarya olmaktan büyük memnuniyet duyarız. Büyüme ve gelişmeye paralel olarak ulaşım sistemlerinde gerçekleştirilmesi zorunlu olan güncellemeye biz de azami katkı sağlamak için çalışmaktan hiç çekinmeyeceğimizi de ifade ediyorum.

Sakarya’mız, ülkemiz için inşallah hayırlı ve güzel başlangıçların, başarıların şehri olsun istiyoruz. Bu tür önemli toplantı ve etkinliklerimiz daha fazla olacaktır.

Tempolu Çalışmayı Artık Sosyal Ve Kültürel Alanlarda da Yapacağız

Konuşmamı sonlandırırken bir hususa bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Milletvekili Adayları açıklandı. Sakarya’mız için hayırlı olsun. Odamızda misafir ettiğimiz, Sakarya’mıza hizmet etmek isteyen tüm adaylara ifade ettiğim gibi aslında hedef ortaktır; hizmet yarışının kazananı Sakarya’mız olmalıdır. Önümüzdeki seçimden sonra 4 yıl bir ilerleme dönemi olmalıdır. Sanayide gerçekleştirdiğimiz tempolu çalışmayı artık sosyal ve kültürel alanlarda da yapacağız. Türkiye’nin lokomotif şehri, yıldız şehri hep birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar neticesinde inşallah Sakarya olacaktır diyor ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un ardından kürsüye gelen meclis üyeleri yönetim kurulunun faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Üyelerinden “Otomotiv Şehre Sakarya” Teşekkürü

Meclis Üyeleri; Erdal Yıldırım, Necmettin Kırık, Behlül Bayrak, Adem Bilgen, Hüseyin Gürsoy, Recep Sandıkçı, Neşet Peker, Turgay Çelik, Abdurrahman Çakar, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan Otomotiv Şehri Sakarya Projesi kapsamında Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi olması ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde emeği geçenlere teşekkürlerini sundular. Meclis Üyeleri konuşmalarında “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilimize kazandırdığı bu büyük kazanım için çok teşekkür ediyoruz. Bu çalışma stratejik öneme sahip bir projenin sonucu olarak, emeklerin boşa çıkmadığını gösteren harcanan emeklerin karşılığıdır.” dediler. Özellikle Başkan Kösemusul başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Meclis Üyeleri ilimizin otomotiv anlamında bir marka olacağına inandıklarını ifade ederek “Makamlarınız değişse bile ilimize attığınız bu imza ile unutulmayacaksınız” dediler.

Meslek Komitelerinin Sorunları

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak son zamanlarda ilimizdeki GSM sektör temsilcilerinin karşı karşıya kaldığı cezai uygulamalara dikkat çekerek satış yapılan ürünlerin faturalı olduğunu, ürünlerin satın alındığı firmaların belli olduğunu ve ürünlerin satışından doğan verginin de ödendiğini belirtti. Meclis Üyesi Bayrak üyelerimizin yaşadığı sıkıntılarda SATSO’nun yanımızda olduğunu bilmek bize güven veriyor” diyerek eğer bir sıkıntı var ise bu konuda üyelerin bilgilendirileceğini ifade etti.

13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Enver Tok çalışmaları devam eden İnşaat Malzemecileri İhtisas Sanayi Bölgesinin son durumu hakkında bilgi talep etti.

3. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Recep Sandıkçı ise otomotivde olduğu gibi ilimizin yerel markalarının ulusal ve uluslar arası anlamda tanıtımına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak kabak, ıslama köfte ve gazoz gibi yerel markaların şehir sınırları dışına taşınabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise kırsal kalkınma yatırımlarının ve desteklerinin önemine değinerek “Biz bulunduğumuz bölgenin gelişimine bir bütün olarak bakmalıyız. Tarım sektörü de bu bütünün içinde değerlendirilmeli. Kırsal kalkınma dünyada batı ülkelerinin stratejik olarak yaklaştığı önemli bir konudur. Böyle stratejik konularda kararlar çok iyi değerlendirilmeli yanlış kararların telafisi yok Kırsal kalkınma anlamında devlet destekleri büyük önem arz ediyor. %50 hibe destekli katkılardan Sakarya da yararlanıyor. Aynı derecede İPART destekleri de önemli. Tarım sektörünün gelişmesi ve sağlıksız göçün de önüne bu desteklerle geçeceğiz. Bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gereklidir” diye konuştu.

Çakar ayrıca lisanslı depoculuğun tarımdaki kaliteyi daha da arttıracağına dikkat çekerek  “Lisanslı depolar iç ve dış ticaret konu olan uzun süreli depolanmaya uygun niteliğe sahip tarım ürünlerinin depolanmasına yönelik hizmet veren kuruluşlardır. Lisanslı depoculukta amaç, tarım ürünlerinin ticaretinin kolaylaştırılması ve depolanması için yaygın bir sistem oluşturulması, ürünlerin emniyetinin ve sağlıklı ortamlarda depolanmasının sağlanmasıdır. Bu sebeple ilimizin önemli endüstriyel ürünü mısır başta olmak üzere lisanslı depoculuk alanında atılacak adımlar, tarımda kalite, hijyen ve gıda güvenliği hususlarında önemli ilerleme sağlayacaktır” diye konuştu.” dedi.

13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İsmail Filizfidanoğlu Karasu demiryolu ve liman çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik de Otomotiv Şehri Sakarya Projesi’nde emeği geçen herkese teşekkürleri sunarak bir önceki dönem yapılan çalıştaylar ve lobi çalışmalarının olumlu sonuçlarının alındığını ifade etti. Çelik ayrıca Kaynarca Makine İhtisas OSB ‘nin de Sakarya sanayisi açısından büyük önem teşkil ettiğini ifade ederek Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Neşet Peker ise Serdivan’da bulunan ASEM’in kaldırılacağını belirterek yeni imar planlarında mobilya imalatçılarına yönelik geniş alanlardan oluşan bir bölgenin mobilya imalatçılarına tahsis edilmesinin önemine dikkat çekerek talepte bulundu.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise komite üyelerinin kendi özel anlaşmalarına göre 2 yıllık meclis üyeliği sözüne istinaden istifa edeceğini açıklayarak meclis üyelerine veda etti.

SATSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından sona erdi

 

 

Haber Tarihi : 29/4/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::