Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından satın alınan ve Taraklı Belediyesi'nin işbirliği ile restorasyonunun ardından müze olarak değerlendirilmesine karar verilen Fenerli Konak görkemli bir törenle il protokolünün ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı…

Katılanlar

Ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yaptığı törene, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere Garnizon Komutanı Albay Emin Dursun, Ak Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen,  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Taraklı Kaymakamı Muhammet Kaya, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, SGK İl Müdürü Nurten Canbaşoğlu, MÜSAİD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Genç, Daire Müdürleri, SATSO Meclis Üyeleri ve çok sayıda davetli aileleriyle birlikte iştirak etti.

Tarihini Bilmeyen Geleceğine Yön Veremez

Tarihimizin güzide miraslarından biri olan Fenerli Konak Restorasyonu tamamlanarak ilimiz turizmine armağan edildiği törenin açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızca satın alarak başlatılan yenileme çalışmaları sonrasında, güzel bir günde Tarihi Fenerli Konak açılışında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti paylaşıyorum. Hoş geldiniz.

Sakarya’mızın her alanında olduğu gibi turizm ve kültür sanatta büyük bir potansiyel, yüksek bir enerji var. “Sakarya’mız her alanda bir cennet..” derken kastettiğimiz aslında bu güçlü potansiyeldir. Bize düşen bu güçlü potansiyelin doğru kullanılmasına en önemli katkıyı vermek için kendi alanlarımızda en iyi ve doğru projeleri üretmektir.  İş de tam da burada sanayi çalışmalarımızla birlikte SATSO olarak biz, tarım ve turizm ile sosyal çalışmalarımıza ağırlık vermeye başladık.

Bizlere düşen, şehrimizin niteliklerini avantaja dönüştürerek niceliksel başarılar elde etmektir. İnanıyoruz ve bu yolda çaba gösteriyoruz ki; ilçelerimiz avantajlarını fırsata çevirerek düzenli ve sistemli bir şekilde yenidünya düzenine göre şekillenecektir.

Taraklı ilçemiz Sakarya'mızın turizme açılan pencerelerinden… En güzel ilçelerinden.. Bacasız sanayi yolunda ilerleyen Taraklı ilçemizin gelişimini yakından takip ediyor; tarihin günümüze yansımaları ile son dönem bir Osmanlı şehri görüntüsündeki Taraklı ilçemizde var olan bu tarihi doku ve mirasımızı şehrin turizm yaşamına hediye ediyoruz. 

Tarihini bilmeyen geleceğine yön veremez. SATSO olarak Taraklı ilçemizin sahip olduğu turizm değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında elimizi taşın altına koyduk ve Fenerli Konak’ı satın alıp başlattığımız çalışmaları tamamlamanın ve bugün hep birlikte açılışını yaparak Sakarya’mızın yakın tarihine ışık tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Konak inşallah çok yakında yaşayan müze olarak hizmet vermeyi sürdürecek. Sakarya’mıza daha nice faydalı hizmetler sunmak temennisiyle bizlerle olduğunuz için tekrar teşekkür ediyor; sevgi ve muhabbetimizi sizlerle paylaşıyorum. Teşekkür ederim”

İsen’den SATSO’ya Teşekkür

Ak Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ise Taraklı’nın tarihi İpekyolu güzergahında önemli bir noktada olduğunu belirterek  “Taraklı’nın şu anlamda bir ehemmiyeti var: Burası Tarihi İpekyolu üzerinde kurulmuş bir kasaba. Geyve de öyle… Burası 1950’den sonra yolun kuzeye kaydırılması ile terk edilmiş bir görünüm kazandı ama bugün bunun bir kazanım olduğunu görüyoruz. Karlı çıktık. Çünkü, şimdi tarihi mekanlar elimizde olmazdı. Ben, 2004 yılından beri burası ile ilgileniyorum. Belediye Başkanı Kültür Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile  burayı abad edecek çalışmalar yaptı. Restorasyon çalışmalarına katkıda bulundu. Şunu net olarak söyleyebilirim ki; Önümüzdeki 5 yıl içinde Taraklı, Sakarya’nın en çok konuşulan ilçelerden biri olacak. Tamamlanan altyapı çalışmalarının ardından üst yapı çalışmaları başladı. SATSO’ya bu anlamda teşekkür ediyorum. Şehirde yeni bir gelenek başlattılar. Sosyal sorumluluk çerçevesinde önemli bir bilinç oluşturdular. TOBB’u buraya çekerek sosyal sorumluluk projeleri ve okullar yaptırdılar. Başkan Kösemusul şahsında SATSO ailesine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Fenerli Konak’ın işletilmesi konusuna da değinen Prof. Dr. İsen “Burasını Taraklı’daki eski eserlerin yığını olarak düşünmeyelim. Tematik müzeler çok önem kazandı. Burayı işlevsel bir hale getirelim. Bence önemli bir eser kurtarıldı. Buraya bir değer katacak. Bölgedeki hana da bir işlev kazandırılması önemli. Orta kol üzerinde önemli bir yerdir buradaki han. İpekyolu güzergahında ayakta kalan tek han buradaki handır. Restore edilip ayağa kalktı, bu anlamda bizim için çok önemli. Taraklı’ya gelen misafirler için üst düzey bir yapıya dönüştürmemiz lazım. Tüm bu eserler Taraklı’ya hayırlı olsun” dedi.

Cihannüma İlgi Çekti

Açılış konuşmalarının ardından konağı inceleyen protokol üyeleri ve davetliler, konakta kahve ikramı ile karşılandı. Tarihi dokusu bozulmadan yenilenen Fenerli Konak ile ilgili geçmiş dönemlerde konakta yaşayan Taraklılılardan bilgi alan davetliler Fenerli Konak’ın cihannüma denilen Fener bölümünden de Taraklı’nın genel görünümünü izleme fırsatı da buldular.

Klasik Otomobiller Sergilendi

Geleneksel mimarinin şehrimizdeki en güzel örneklerinden Tarihi Fenerli Konak açılış töreninin ardından SATSO’nun davetlisi olarak İlçe merkezinde gerçekleştirilen İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin "Klasik Otomobil Etkinliği" kapsamında törene katılan ziyaretçiler en eskisi 1953 en yenisi 1973 model araçları inceleyerek keyifli vakit geçirdiler.

Yaşayan Müze Olacak

Geçmişin güzelliklerini günümüz dokusuyla harmanlayarak yaşatmak adına SATSO tarafından satın alınarak restore edilen Fenerli Konak, gerekli çalışmaların tamamlanmasını ardından yaşayan müze olarak düzenlendikten sonra kentin kültür ve turizmine katkı sağlayacak.

 

 

Haber Tarihi : 13/9/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::