Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çoğunluğunu metal imalatçılarının oluşturduğu 23. Meslek Komitesi Tunatan Tesisleri’nde düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında grup üyeleriyle bir araya geldi.

Satso Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Orhan Yılgenci ve Günay Güneş, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ömer Arslan, Emrullah Terzioğlu, İş Kur Müdürü Tekin Kaya’nın katıldığı toplantının ev sahipliğini Komite Başkanı Tebliğ Yeğenoğlu, Komite Başkan Yardımcısı Nihat Cinoğlu, Komite Üyeleri; Yaşar Yalav ve 23. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Metin Yeniçeri, Hüseyin Ür, Vahap Gün yaptı.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını  yapan 23. Meslek Komitesi Başkanı Tebliğ Yeğenoğlu “Her sene düzenlemeyi gelenek haline getirdiğimiz bu toplantının amacı, en başta ülkemizin bütün yükünü omuzlarında taşıyan sanayicilerimizin bir araya getirilip bir sinerji oluşturularak sanayicilerimiz arasında muhabbeti geliştirmek, dertlerimizi, tasalarımızı her payda toplayıp ortak akıl ile çözüm üretmeye çalışmaktır. ‘’ dedi. Sanayicilerin çok ciddi bir iş gücü sorumluluğu sorunu ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Yeğenoğlu, “Nitelikli eleman sıkıntısı hat safhada bir yandan yeni eleman bulunmaya çalışılırken bir yandan da elimizdeki nitelikli iş gücünü muhafaza etmeye çalışıyoruz. Meslek komitemiz bu konuda İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde çalışmaktadır.” dedi.

SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş ise yaptığı konuşmada Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleri ve üyelere yönelik çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mahmut Kösemusul’un da dile getirdiği gibi ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda Sakarya’mızın hedefi ihracatta ilk beş şehir arasına girmek, zaten stabil olarak ilk on şehir arasında yerimizi alıyoruz. Bu yüzden ilk beş şehir arasına ulaşmak için büyük firmalarımız var bunlar ihracat yapıyorlar, pazar payını arttırıyorlar ama özellikle KOBİ hükmündeki kuruluşlarımızın, kurumlarımızın, firmalarımızın ihracat yapma kapasitelerini geliştirmemiz lazım. Bu yüzden çalışmalarımızda üç tane ana konu belirledik birincisi; sanayicileri yurt dışı firmalarla eşleştirmek, onlarla olan ticaret hacmini geliştirmek. İkincisi; kurum içerisinde özellikle son dönemde popüler olan hibe programlarına projeler yazma ve kurum kültürünü bu konuda geliştirme konusundaki faaliyetler, üçüncü olarak; sektörün ve aslında Türkiye’nin de temel sorunu olan ara eleman ve nitelikli eleman problemi. Yurtdışı ile alakalı özellikle Doğu Marmara ABİGEM Odamızda bir şube açtı. Doğu Marmara ABİGEM’İN bünyesinde ilgili kayıtları yapıp ve onların da desteği ile sadece Avrupa birliği ülkesinde değil Avrupa birliğini serbest ticaret anlaşması yaptığı diğer ülkeler ile ticaret hacmimizi geliştirebilecek faaliyetlere hep beraber imza atalım. Bunun yanı sıra ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi’ni Sakarya Ticaret Odamıza getirdik, sizlere patent çalışmalarınızdan, marka tekstil çalışmalarınıza, proje yazma çalışmalarınıza, hibe programlarına katılma dâhil olma çalışmalarınıza tamamen katkı sağlayacaklar.” diyerek Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerin işlerini geliştirme ve potansiyellerini değerlendirmeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya ise Nitelikli iş gücünün sanayiciler için önemli bir sorun olduğuna değinerek “Toplum yararına proje uygulamalarıyla bu yıl yaklaşık 4000 kişiyi Kamu Kurum ve Kuruluşlarına istihdam ettik Sadece kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik değil özel sektör işverenlerle de bu konuda işbirliği yaptıklarını dile getiren Kaya “İş Kur önceden sadece kamu kurum ve kuruluşlarını önceleyen bir kurumken bugün çok farklı boyut kazarak özel sektöre de ciddi katkılar sağlıyor. Son yıllarda istihdamın olduğu her alanda bir destek programıyla işsizlerimizi işverenlerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki süreç için özel sektörün bu imkanlardan daha fazla yararlanmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek.

 SATSO Vahap Gün ise nitelikli işgücü sorununun önüne geçebilmek için hep birlikte sektöre eleman yetiştirilmesi gerektiğinin önemini vurgulayarak “Nitelikli eleman yetiştirme konusunun üç önemli sac ayağı var: iş kur işveren ve meslek liseleridir.” Diyerek bu üç oluşumun güçlü işbirliği ve ortaklığı ile çözülebileceğine dikkat çekti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci ise SATSO olarak üyelerden komitelere komitelerden yönetim kuruluna gelen talepler doğrultusunda çalıştıklarını belirterek “Ara eleman sorunu tüm komitelerimizden, üyelerimizden bize gelen bir konudur. Uzun zamandır gündemimizde olan bir konudur ve gayretlerimizle bu konuya dikkat çekmiş durumdayız. Proje çalışmalarımız devam ediyor. İşverenlerimizin de katkısını bekliyoruz. Uzun soluklu ve önceliğimizde olan bir konudur. Karşılıklı işbirliği, iletişim ve desteklerinizi bekliyoruz. Sektörel birlikteliği güce çevirmenin önemine değinen Başkan Yardımcısı Yılgenci, KOSGEB desteklerinin de olduğu ortaklıklara yönelerek büyümek gerektiğinin altını çizdi.

SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ise 2023 yılı itibariyle hedefleri büyük olan bir ülkenin hedefleri büyük olan bir ilinde yaşıyoruz. Sakarya’da..İlimizi bu hedeflere ulaştıracak bizleriz. Sakarya’ya baktığımızda planladığımız 11 OSB var. Şu anda aktif faaliyette olan 4 OSB var. Bunlarda toplam 18 bin çalışanımız var. Baktığımızda yeni OSBL’ler ve firmalarla 8 yılda çok ciddi bir istihdam problemiyle karşılaşacağız. Şanslıyız ki Ticaret Odası gibi bir güç var, istediğiniz zaman telefonun ucunda ticaret odası birimleri size hizmet vermek için problemlerinizi çözebilmek için emrinizde. Ticaret Sanayi Odası yaklaşık 17000 kayıtlı üyesiyle Sakarya’nın gerçekten büyük bir meslek örgütü aynı zamanda sivil toplum örgütü bu 17.000 sayılı üyenin çalışanlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde yaklaşık 200-250 binlik bir nüfus elde ediyoruz. Yani Sakarya’nın çok ciddi bir gücü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, yalnız işle ilgili değil Sakarya’nın sosyal hayatıyla Sakarya’nın kültürel hayatıyla, Sakarya’nın sportif hayatıyla da yakıdan ilgilidir” diyerek sorunların çözümüne yönelik bir güç olduğuna dikkat çekti.

Dönemsel bir değerlendirme toplantısı olarak düzenlenen toplantıda üyeler birbirleri ile ve komite ile sohbet etme imkanı buldular.

Haber Tarihi : 20/11/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::