SATSO Aralık ayı olağan meclis toplantısında mesleki sorunlarını görüşen meclis üyeleri meslek komitelerinin sorunlarını dile getirdikleri toplantıda şehirle ilgili değerlendirmelerde de bulundular.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu, trafik sigortalarındaki fiyat artışının kamuoyunda bir tepkiyle karşılanmamasını değerlendirirken “Artan fiyatlara tepki gösterilmiyor, 10. Aydaki yeni uygulama ile bir kamyonun fiyatı 6 bin TL trafik sigortasına kadar çıkabilecek. Çekici ve otomobil grubunda tavan fiyat yok. Hal böyle iken burada ticaretle uğraşanlar da var biz komite olarak tepkimizi veriyoruz. Tüketici kısmında bu tepkiyi göremiyoruz. Ticari anlamda bu durum zamanla sigortasızlığı getirecektir. Sigorta sektörü, son 10 yıldır trafikten kaynaklı olarak 7 milyar TL zarar etmiştir. Trafikten dolayı bu yılın ilk 9 aylık dönemindeki kayıp ise 1,7 milyar TL’dir. Değişen yönetmelikle bedeni hasarların dışında aynı zamanda araçların değer kayıplarının da ödendiğini biliyoruz. Buradaki en büyük sıkıntı bir ölçünün olmamasından dolayı, her mahkemenin farklı tazminat talep etmesindendir.  Bedeni ve araç değer kaybında bir standardın olmamasıdır. Kanunda bu konuda boşluk var.

Topçu ayrıca, herkesin sigortacılık yapabildiği konusuna değinerek “Sigorta sektörü ortada bir sektör olduğu için dışarıdan müdahale oluyor. Herkes sigortacılık yapabiliyor. Bu konuda bataklığı kurutmalıyız”  dedi.

3. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Recep Sandıkçı ise “Hendek ve Sapanca da gıda toptancıları olarak dağıtım yapmakta sıkıntı yaşıyoruz. Sabah 11.00 ile akşam 18.00 arası bu ilçelere kamyonlar sokulmuyor. 11.00 e kadar kamyonlar ancak sahaya çıkıyor ama bu saatten akşam 18.00’e kadar dağıtım yasak. Bu saatlerde marketler mal kabulü yapmıyor ve biz de çalıştıracak personel bulamıyoruz. Bu bir tek bizim sorunumuz değil inşaat malzemecileri, mobilyacılar için de geçerli. UKOME kararı olduğu için bir şey yapılamıyor. Bunu Büyükşehir Belediyesi nezdinde dile getirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak GSM sektöründe taksitlendirme ile ilgili kısıtlamaya değinerek  “31. Meslek Komitesi olarak 2016 yılı hazırlıklarımızı tamamladık. GSM sektörünün taksitlendirme sorunu devam ediyor. Taksitlendirme sisteminden muzdaribiz. Eskiden satış üzerinden 24 aya varan taksitler vardı. Şimdi 1,30 farkla taksitlendiriliyor. GSM her ayrı üyesine satış yapmasına olanak tanımıyor. Beyaz eşyacılar kuyumcular taksit yapıldığı bir ortamda cep telefonu lüks ihtiyaç maddesi sınıfına girdiği için taksit yaptıramıyoruz. Bu konunun çözümünü talep ediyoruz” diye konuştu

33. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş  ise “Rusya krizi ile birlikte makine sektörü ciddi bir sekteye uğramıştır. Aslında marka olamadığımızın sıkıntılarını yaşasak da gümrük kapılarında birçok şirketin sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Bu konuda neler yapabiliriz konusunu değerlendiriyoruz. Bu durumu fırsata çevirebilir miyiz? Bu olayları karşılamak için SATSO olarak Avrupa’nın bir ülkesinde faaliyet alanı oluşturabilir miyiz?. Daha önce Makedonya ile böyle bir çalışma başlatılmıştı, bu çalışma hızlandırılabilir mi? Türkiye gibi bir bölge bu sıkıntılara karşı önlem alabilir. Bu projeyi tekrar değerlendirirsek fırsata çevirebiliriz.” Diye konuştu.

14. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk de araç muayenelerinde yaşanan sıkıntılara değinerek “Muayene İstasyonlarında 15 Ocak 2016’ya kadar randevu alamıyorsunuz. Cezaya maruz kalabiliyorsunuz. İstasyonlara gittiğinizde aracılar ücret karşılığı yakın tarihe randevu alabiliyor. Bu konuda tedbir alınmalı.” Dedi.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan meclis üyeleri şehrin sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Üyesi İsmail Filizfidanoğlu; inşaat sektöründe SEDAŞ’la ilgili sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek “Bizden trafoyu yapmamızı istiyorlar, yaparken farklı uygulamalar gündeme geliyor” diyerek maliyetinin altında iade yapıldığını ifade etti.

Meclis Üyesi Necmettin Kırık 16. Meslek Komitesi tarafından gündeme getirilen trafik sigortasındaki ücret politikası ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak komite çalışmalarına destek verdi.

Meclis Üyesi Adem Sezer Trafik sigortalarındaki fiyat artışını değerlendirerek “Sakarya’da en fazla aracı olan hafriyat firmalarından biri olarak bu sorunun çözümü için Yönetim Kurulumuzdan destek bekliyoruz.”

Meclis Üyesi Şenol Çalışkan Mülteci sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak  “işletmeler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Çalıştırabilecek mülteci personel varken mevzuattaki açıktan dolayı çalıştıramıyoruz. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.”

Meclis Üyesi Yunus Zor da, Trabzonlular Derneği tarafından önümüzdeki günlerde düzenlenecek etkinliğe Meclis üyelerini davet etti.

Meclis Üyesi Zafer Yıldırım Sakarya’daki resmi kurumların sigorta ihalelerinde SATSO Üyesi olma şartı aranması ile ilgili bir madde eklenmesini talep etti.

Meclis Üyesi Ramazan Çokal asgari ücret fiyatlarındaki artışı değerlendirerek “Asgari ücretin 1300 TL olması sıkıntı yaratacak. Asgari ücretin üzerinde çalışanların da buna göre talepleri olacaktır. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz.”

Meclis Üyesi Recep Sandıkçı “Beşir Derneği tarafından Suriye halkı için toplanan üç tır unun Kilis’e sevkiyatı ile ilgili tır konusunda SATSO’dan destek talep edildiğini dile getirdi.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “Yönetim Kurulumuz UMEM meslek edindirme ve meslek liseleri ile alakalı bütün sektörlere kaliteli eleman yetiştirilmesi ile ilgili gayret ediyor.” diyerek  Kız Meslek Lisesi’nin ağırlama ve gıda sektörü ile alakalı öğrencileri için atölye kurma taleplerini dile getirerek bu konuda SATSO Yönetiminden değerlendirme talep etti.

Borazancıoğlu, ayrıca enerji dağıtımı konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirerek İmar dahilinde imarlı parsellere enerji altyapısı o bölgelerde de o bölgedeki görevli enerji dağıtım şirketi firmaları tarafından verilmelidir. Ancak enerji dağıtım şirketi altyapısı yeterli olmadığı için size enerjiyi veremiyor ve bu altyapıyı kendinizin yapmasını dikte ediyor. İlgili yasa doğru bir şey istiyor ama bir de ülke gerçekleri var. Bu bir şehirleşme imar problemi, batılı ülkelerde zaten imar belli olduğu için o imar parselinin bütün ihtiyaçları önceden tespit ediliyor ve karşılanıyor. Bizde de bu konu ile alakalı yasa var ama uygulanamıyor” dedi.

Meclis üyelerinin dile getirdiği konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “ Dile getirilen sorunlarla ilgili çalışmalar yapılacak…İlimizin ve iş dünyamızın sorunlarına yönelik faaliyetlerimiz her zaman devam edecek” dedi.

Haber Tarihi : 25/12/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::