TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkan Yardımcısı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımlarıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleşen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’na katıldı.


Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, istihdam dostu büyüme sağlamak için, istihdam üzerindeki mali yükler, kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam uygulamalarının birlikte ele alınarak, bütüncül anlayışta bir işgücü piyasası reformunun hayata geçirilmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, son gelen göstergelerin, dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin ve reel sektörün sağlamlığını gösterdiğini belirterek, “Türkiye her sorunu aşacak güçtedir. Yeter ki, birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim” dedi.

İlçe Bazlı Teşvik Sistemine Geçilmeli
Rehavete kapılmayacağız diyen Hisarcıklıoğlu, “Sıkıntılar noktasında, elbette en büyük önceliğimiz, memleketin tamamında huzur ve güven ortamının güçlendirilmesidir. Çünkü huzur olursa ticaret olur. Ticaret olursa refah ve zenginlik gelir” şeklinde konuştu. Piyasadaki nakit akışındaki yavaşlamaya da değinen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bankaların da sadece kendilerini değil, ekonominin bütününü düşünerek, daha hassas ve sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Eşitlikçi değil seçici bir teşvik anlayışına ihtiyaç var. Ürün / Proje / Teknoloji bazlı teşvikler verebilmeliyiz. Bir İl’in tamamının aynı teşvik bölgesinde yer alması da haksız sonuçlar doğuruyor. İlçe bazlı teşvik sistemine geçmemiz gerekiyor.”

AB ile Vizeler Kalkacak
Türkiye ekonomisinin koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi olmadığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye'nin uzun vadeli plan yapabilen bir ekonomisi var. Türkiye'yi dünyaya entegre hale getirdik, getirmeye de devam edeceğiz" dedi. Dinamik ve girişimci iş adamlarının Türkiye'nin en önemli değerlerinden olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Biz 14 yıldır hükümet olarak yanınızda olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Ticaretin önündeki en önemli engellerden olan vizeleri birer birer kaldırdık. Eğer Allah nasip ederse, görüşmeler olumlu yönde seyrederse bu yılsonunda da Avrupa Birliği ile de vizeleri kaldırmış olacağız. Bu da bizim ticaretimizin önündeki bir engeli daha kaldırma noktasında önemli bir avantaj olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Ekonomisi Büyümeye Devam Edecek
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın adeta "enerji deposu" olduğunu ancak bu coğrafyada büyük sıkıntılar yaşandığına dikkati çekti. Yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bu bölgeye yapılan ihracatın da azalabileceğine işaret eden Elitaş, "Coğrafyada ortaya çıkan sıkıntıları aşmamız için gayret göstermemiz lazım. Keşfedilecek yeni bölgeler var" şeklinde konuştu. Bundan önceki dönemlerde Türkiye ekonomisinin konjonktürel krizlerle karşı kaşıya kaldığını hatırlatan Elitaş, "Türkiye 2008 yılındaki küresel krizi, Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi 'teğet geçirerek' belirli bir noktaya geldi. 24 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyor, büyümeye de devam edecek” diye konuştu.

Sakarya Türkiye’nin Yıldız Şehri Olacak
Konsey Toplantısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konsey Başkan Yardımcısı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Yaklaşık 4 saat boyunca illerimizin sorunlarını konuştuk. Sn. Bakanlarımıza ve TOBB Başkanımıza teşekkür ediyorum. Sakarya’mızın hedeflerini ve sorunlarını aktarma fırsatımız oldu. Teşvik sistemi, otomotiv çalışmaları, ticaretin canlandırılması noktasında Odamızın çalışma ve hedeflerini paylaştım. Sakarya’mız planlı ve başarılı bir büyümeye kavuşuyor. İhracatımız daha da artacak. Paydaşlarımızla hep birlikte çalışarak Sakarya’mızı inşallah Türkiye’nin yıldız şehri yapacağız” ifadelerini kullandı.
Haber Tarihi : 15/2/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::