Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO TV’den de canlı olarak yayınlanan Nisan Ayı Meclis toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1123 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Mart ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:

“Geçtiğimiz ay TÜİK 2015 büyüme rakamlarını açıkladı. %4’lük bir büyüme ile 2015 yılını kapattık. Son çeyrekteki %5,7’lik büyüme ise iş dünyasını memnun etmiştir. 25 çeyrektir kesintisiz bir büyüme var. 2016 yılında da inşallah daha iyi sonuçlarla karşılaşırız diye temenni ediyorum. Bunun için iş dünyası üzerine düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecektir.

SATSO olarak ar-ge ve inovasyonun değerine inanıyor, kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim ve nitelikli istihdam için çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz.

TİM’in açıkladığı Mart ihracat rakamları da olumlu. 2016’ya güzel başladık inşallah böyle devam eder. Mart ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye İhracatı, yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar oldu. Sakarya’mız ihracatçı iller sıralamasında 9. Sırada olmaya devam ediyor. Şubat ayına göre yüzde 5,3 artış, 156 milyon 600 bin dolar ihracatımız var. İhracatı yükseltmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aralık ayında Çin seyahatimiz olmuştu. Şimdi de Almanya’ya gidiyoruz. Dünyanın en önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen ve 24-29 Nisan 2016 tarihlerinde açık olacak “Hannover Uluslararası Sanayi Fuarı”, küresel ölçekli çalışmaların yerinde incelenmesi, Sakarya’mızdaki yatırım fırsatlarının dünya ile paylaşılması, iş dünyamızın sektör ve ihracat tecrübelerinin artırılması açısından önemli imkânlar sunuyor. Meclis toplantımızı da bu sebeple bir hafta önceden yaptık. Olumlu bir çalışma olacaktır. Katılan meclis üyelerimize başarılar diliyorum.

Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam dedik. Üniversite ile Türkiye’ye örnek işbirliğimiz var. Bu iş birliğini liselere taşımak istedik ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma başlattık. Milli Eğitim Müdürümüz Mevlüt Kuntoğlu’na teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizin hedeflerini iş dünyamızın ihtiyacı ile buluşturacak; meslek liselerinde bölümleri biz belirleyeceğiz. Arifiye ve Serdivan’daki Meslek Liselerimizin inşaatları tamamlanmak üzere. İnşallah başarılı neticeler alacağız. Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde önceki gün raylı sistemler bölümü öğrencileri ile bir araya geldik. Orada ifade ettim; bizim eğitimli öğrencilere ihtiyacımız var. Bu öğrencilerimiz Sakarya’mızdan olsun isteriz. İstihdam anlamında planlanan sanayi ve ticari alanlar sonucunda büyük ihtiyaçlarımız olacak. İnşallah iki ihtiyacı bir araya getiriyoruz ve başarılı da olacağız. Nitelikli istihdam için çalışmalarımızı artırdık. Liselerimizde mesleki değişiklikler yeni çalışmalar ve projeler yapacağız.”

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Meclis Üyesi Oktay Topçu , SATSO bünyesinde faaliyet gösteren kurulların başka dernek ve oluşumlara öncülük ettiği algısı olduğunu ifade ederek SATSO’nun görev ve sorumluluklarına dikkat çekti.

2013 yılında durumları askı olan üyelerin oda sicil kayıtlarının silinmesine yönelik madde Mart ayı meclis toplantısında görüşülerek meslek komitelerinin ilgili üyelerle ilgili çalışmaları neticesinde 177 üyenin oda sicil kayıtlarının silinmesi hususu oy birliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde kürsüye gelen Meclis Üyesi Murat Kurtuluş ise Meslek Liselerindeki mobilya bölümlerinin kapatılmaya başlandığı bilgisini vererek “Fatih Endüstri Teknik Meslek Lisesi ve 1. Meslekte mobilya bölümleri kapatılmaya başladı. Mobilya bölümüne kontenjan verilmiyor.” diyerek SATSO’nun bu konuda çalışma yapmasını talep etti.

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Bülent Karslı nitelikli istihdam ve sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirme konusunda SATSO’nun çalışmaları konusunda bilgi talep ederek “Sakarya meslek liseleri alanında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Meslek Liseleri konusunda yaklaşık %55 oranında olan okullaşmanın verimini artırmak gerektiğini düşünüyorum. İstihdam anlamında bu oran ve sonuçları önemli” diye konuştu.

1. Meslek Komitesinden Meclis üyesi Turgay Çelik: Fındık bölgemizin sanayisine olumlu yansıması olan ürün %85 Türkiye de üretiliyor. Dünya piyasalarını elinde tutması gerekirken İtalyanlar buna hakim. Bir fiyat politikası uygulanmalı. Geçen yıla göre maliyet düşük TMO’nun fiyat politikası vardı. Fakat piyasaya İtalyan firmaları hakim Burada düşen fiyatlar İtalyan firmaların cebine giriyor. Fiyat politikası uygulanmalı. Bu konuda ilgili kurumlarla iletişime geçilmeli” diye konuştu

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise şehir merkezindeki üç okulun yerlerine otopark yapılması konusunda belediyenin çalışmasını desteklediklerini belirterek “Bu uygulama ile şehiriçi trafiğinin rahatlatacağını ve bunun ticari hayata olumlu yansıyacağını düşünüyorum” diye konuştu.

17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu meslek grubundaki bürokratik işlemler ile ilgili bilgi vererek onay mercilerinin değiştiğini ifade etti. “Bürokrasi anlamında işlemler oldukça uzadı. Bir dilekçe ile halledilen iş 2-3 dilekçe ile çözülebilir hale geldi. Bürokrasinin azalması beklenirken işlemler daha da vakit alıyor” diye konuştu.

4. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise ilimizde tarımsal ürünlerin pazara ihtiyaç duyuldukça sürülmesi gerektiğini belirterek mısır ve fındık örneğini verdi. Çakar konuşmasının devamında lisanslı depoculuk önemine değinerek “5300 sayılı kanun çerçevesinde lisanslı depoculuk diye bir düzenleme var. Lisanslı depoculukla fiyat uygulamasının düzene girmesi anlamında çok önemlidir. TMO artık depoculuk yapmayacak lisanslı depoculuk uygulamasının aktif olarak çalışma yapabilmesi Ürün İhtisas Borsası kurulması gerekir.  İlimizde Ürün İhtisas Borsası kurulmasının tarımsal ürünlerinin standartları, sigorta ve garantisi açısından büyük önem taşıyor. Ticaret Borsası, işbirliği ile burada bir borsa kurulabilir. Ürünlerimizi dünya piyasalarına kazandırmak için bu önemli bir adım olur” dedi.

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan 7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adem Bilgen ise Ramazan ayında halka açık bir program da düzenlenmesini önerdi. Ticaretle ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ederek. Yeşil Nokta konusunda çalışmaların yoğun olarak devam ettiğini ifade etti.

24. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Alican Yıldırım ise hafta sonu tekstil fabrikasında meydana gelen yangında itfaiye ye meclis üyelerine ve ilgili kurumlara teşekkür ederek sigorta teminatlarının bu konulara hazırlıklı olmak açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Tarihi : 21/4/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::