Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1125 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Mayıs ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul İstanbul Atatürk Havaalanında gerçekleşen hain saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek terörü lanetledi.

Teröre Lanet

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında “Ramazan-ı Şerif günlerinde, birlik ve beraberlik ruhunun canlandığı, merhametle yoğrulan kutsal günlerde dahi teröre başvuranlar, eylem için emir veren odaklar, insanlıktan zerre nasibini almamıştır. PKK, DAEŞ, ya da başka herhangi bir Terör Örgütü’nü maşa olarak kullanan, aziz vatanımızın toprak bütünlüğüne, milletimizin birlik ve beraberliğine, iş dünyamızın gayretli çalışmalarına, tüm yaşanan olumlu gelişmelere karşı çıkmak, baltalamak, kargaşa ortamı oluşturarak Türkiye’mize zarar vermeyi hedef alanları, saldırıları gerçekleştiren hainleri ve bu hainlere doğrudan ya da dolaylı olarak destek verenleri nefretle kınıyor, lanetliyorum.

Bizim en büyük gücümüz, birlik ve beraberliğimizdir. Yasadışı örgütler, ya da ülkemizin geleceğine kast edenler, bu gücümüze zarar veremeyecektir. Hain saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılara acil şifa; milletimize sabır ve metanet diliyorum.

Aylık Faaliyetler

SATSO Geleneksel İftar Programımızı ilk Cuma günü akşamında gerçekleştirdik. Sorunsuz ve memnuniyetin ifade edildiği güzel bir program oldu. Bizlerle olan ve katkı veren tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Ay içerisinde ekonomik anlamda önemli gelişmeler var. Merkez Bankası’nın faiz indirimi piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşerek üst band 50 puan aşağı indirildi. Haziran ayı indirimi sonrasında faiz koridoru tarihin en düşük değerine çekildi.

Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi yüksek faiz ekonomiye duvardır. Nitekim Sn. Başbakanımız da müjde paketi açıklayacaklarını ve bu faiz indiriminin piyasaya, vatandaşımıza yansımasını sağlayacaklarını dile getirdi. Paketi merakla ve memnuniyetle beklediğimizi de ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda dün açıklandı. Tarım sektörü ile ilgili önemli çalışmalar var. 184 Ova tarımsal SİT Alanı ilan edilecek; mera ıslah çalışmaları, hayvancılığa destek ve hibeler önemli yer teşkil edecek. İş dünyası olarak reformların devamlılığını arzu ediyoruz.

Dış politikada da önemli gelişmeler var. İsrail’in Filistin ve Gazze’deki uygulamalarını SATSO Meclisi olarak kınamış ve tepki göstermiştik. Orada insanlık dışı olan ve asla kabul edilemez bir çaresizlik var. Yaklaşık 6 yıldır verilen tepki bugünlerde gerçekleşen ikili görüşmeler ve imzalanan anlaşma neticesinde iki ülke arasında normalleşme adımları atılıyor. Anlaşma ile orada yaşayan kardeşlerimize de gerekli olan tüm yardımlar devletimiz eli ile ulaştırılacak. Ve Rusya meselesi var. Rusya ile de normalleşme adımları atılıyor. İnşallah dış politikada yaşanan bu gelişmelerle birlikte başta turizm sektörü olmak üzere tüm sektörlerde ekonomimize olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum.

Ferizli OSB’de 36 Fabrika ve 2400 İstihdam olacak

Ferizli Organize Sanayi Bölgesi’nde 72 hektarlık bir alanımız var biliyorsunuz bu alanın 38 hektarı sanayiye ayrılmış durumda. Kamulaştırmalar tamamlandı ve altyapı çalışmaları bitmek üzere. 36 parselin yapı ruhsatlarını tamamladık. Üretim tamamen harekete geçtiğinde Ferizli OSB’miz 36 fabrika, 2400 istihdamıyla inşallah şehrimiz ekonomisine ciddi katkı verecektir.  Kaynarca Mobilya ve Kaynarca Makine İhtisas OSB’lerde de çalışmalar hız kazanmış durumda. Gelişmeleri paylaşmayı sürdüreceğiz.

İstanbul Sanayi Odası’nın geleneksel hale gelen önemli bir çalışması var. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Sakarya’mıza değer katan, geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da 20 kuruluşumuz var. Her birini tebrik ediyor ve şehrimiz ekonomisine katkıları için çok teşekkür ediyorum. Temennimiz bu sayının daha yukarılara çıkmasıdır.

Meslek Lisesi İnşaatları Yükseliyor

Bir gelişmeyi daha meclis üyelerimizle paylaşmak isterim. İş dünyamız Sakarya’mıza iki endüstri meslek lisesi kazandırıyor. Arifiye’de endüstri meslek lisesi ve TOBB tarafından şehrimize hediye edilen Serdivan Kız Endüstri Teknik Meslek Lisesi inşaatları hızla devam ediyor. Arifiye’de çalışmalar bitmek üzere. Çok güzel bir okulumuz oldu. 2 bin 105’er metrekarelik iki atölye ve 5 bin 410 metrekarelik 16 derslikten oluşan okulumuz inşallah yeni eğitim dönemine yetişecek. Milli Eğitim Müdürümüzle imzaladığımız protokol neticesinde meslek liselerimizde bölümler iş dünyamızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenecek. Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğiz.

SATSO Geleneksel Bayramlaşma Töreni

Bu duygu ve düşüncelerimle konuşmama son verirken; Yaklaşan Kadir Gecemizin ve Ramazan Bayramımızın, SATSO üyelerimize, Sakarya’mıza ve tüm İslam Âlemine hayır ve bereket getirmesini Yüce Allah’tan temenni ediyorum. İnşallah 5 Temmuz Salı günü saat 12.00’da SATSO Geleneksel Bayramlaşma Törenimizi Odamız bahçesinde yapacağız. Ev sahibi sizlersiniz diyor ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi

Başkan Kösemusul’un aylık faaliyetler ile ilgili açıklamalarının ardından geçilen Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde konuşan 17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, Mesleki Yeterlilik belgelerinin 48 farklı sektörde çalışan işçiler için zorunlu olduğu bilgisini verdi. Yeterlilik belgelerinin çeşitli kurum tarafından verildiğinin de altını çizen Borazancıoğlu,  17. Meslek Komitesi’ndeki üyeleri de ilgilendiren bu konunun önemine dikkat çekti.

Borazancıoğlu ayrıca, iş dünyasında bürokrasi ve iş takibinin artığını belirterek iş tanımlarının görevi yapan insanlarının görev tanımları dışında inisiyatif alamadıklarından dolayı küçük işlemlerin bile zaman ve iş kaybına sebep olduğunu ifade etti.  Bunun yanı sıra “Tedbir tamirden ucuzdur” diyerek firmalardaki bilişim altyapılarının korunması gerektiğini, hackerlar tarafından bilgilerin çalınarak tekrar firmalara ücret karşılığı satıldığını, önlem alınması gerektiğini ifade etti.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise hackerlara karşı firmaların dikkatli olması yedekleme ve bilgi depolamaya önem vermelerini vurgulayarak bilişim altyapısının gerekliliğini ifade etti.

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise 1 Temmuz 2016’dan itibaren 1-10 kişi arasında işçi çalıştıran az tehlikeli iş kollarında İSG Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurulmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek bu uygulama konusunda çalışma yapılmasını önerdi.

Dilek ve Temenniler Bölümünde de konuşan Meclis Üyesi Oktay Topçu Marifet İltifata tabidir diyerek yüksek vergi ödeyen ve vergi rekortmenleri listesinde olan iş dünyası temsilcilerine gerekli itibarın gösterilmesi gerektiğini belirterek törenlerinin SATSO’da yapılmasını önerdi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede Mesleki Yeterlilik konusunda TOBB tarafından kurulan ve 8 kolda akredite olan MEYBEM A.Ş. üzerinden tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında faaliyet gösteren üyelerin çalışanlarına yönelik sertifikasyon ve eğitim programlarının SATSO’da başlatıldığı bilgisini verdi. Başkan Kösemusul bu konuda Odamıza başvurulduğu takdirde yardımcı olunacağını ifade etti.

Vergi Rekortmenleri ile ilgili olarak da her yıl olduğu gibi SATSO Ödül Töreni’nin de 2016 yılı içerisinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

 

 

Haber Tarihi : 29/6/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::