Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın konuğu Sakarya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun ile ilgili meclis üyelerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Gelir İdaresi Grup Müdürü Mustafa Aydın da çalışmaların detayları hakkında bilgi verdi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1128 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Ağustos ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemizin toprak bütünlüğüne, milletimizin hürriyetine kast eden Türkiye düşmanlarının taşeronları olan terör örgütlerinin saldırıları devam ediyor. Vatan nöbeti tutarken alçak saldırılarla şehit düşen Mehmetçiklerimize Hz. Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman Gazilerimize acil şifa diliyorum. Rabbimin izniyle bu imtihanı da ülke ve millet olarak atlatacağımıza inanıyorum.

İki hafta evvel Milletvekilimiz Sn. Ali İhsan Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeki Toçoğlu ve AK Parti İl Başkanı Sn. Fevzi Kılıç ile birlikte Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Faruk Özlü teşrifleriyle, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sn. Yasin Aktay ve Siirt Valisi Sn. Mustafa Tutulmaz’ın misafiri olduk. Sakarya – Siirt Gönül Köprüsü programı, Siirt Valiliği ve OSB ziyareti gerçekleştirdik. Siirtli kardeşlerimizle gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde o bölgenin insanının terör belasından ne kadar sıkıntı çektiklerine şahit olduk. Merkezi Hükümet, Sn. Valimiz Mustafa Tutulmaz, Sakaryalı olan Emniyet Müdürümüz Sn. Metin Özkan’ın çok kıymetli gayretleri var. Kutlu görevde olan tüm bürokratlara, güvenlik ve emniyet güçlerimize Hz. Allah kolaylıklar versin.

Ekonomi Yönetimine Güveniyoruz

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, ülkemizin kredi notunu düşürerek not görünümünü durağan olarak belirledi. Türkiye, karşılaştığı tüm zorluklara rağmen ekonomisinde istikrar ve güven ortamının daha sağlam tesisi hedefiyle gerek mali disiplin, gerek reform ve teşvik çalışmalarını sürdürüyor. Nitekim geçtiğimiz Meclis toplantısında bahsetmiştim.  İş dünyamızın talep ve ihtiyaçlarını büyük oranda kapsayan, bürokratik engelleri azaltan yeni bir teşvik çalışması oldu. Hemen hafta başında da Sn. Başbakanımız, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarında açıkladı. Kredilerde,   iç talebi canlandıracak dolayısı ile üretimi de artırarak büyümeye katkı sağlayacak kolaylıkları içeren düzenlemeler gerçekleştirildi. Teşvik ve reform çalışmalarının da devam edeceği belirtildi.

İş dünyası olarak içinde bulunduğumuz coğrafyanın tüm zorluklarına rağmen Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke konumunda olmaya devam edeceğini biliyoruz. Ekonomi yönetiminin iradesine güveniyor; güçlü büyüme trendinin süreceğine inanıyoruz. İstikrar ve güven ortamı ile ekonomimiz büyümeye, bütçemiz fazla vermeye inşallah devam edecek. Moody's'in kararı yeniden değişecek ve notumuz daha iyi seviyelere gelecektir, buna şüphemiz yok. Sakarya'mız iş dünyasına inanıyor ve güveniyoruz. Reformların sürmesi ile birlikte iş dünyamızın gayreti ve katkılarının daha da artacağına ve 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.

Ekonomiyi Normalleştirme Zamanı

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkci katılımlarıyla TOBB’ta Müşterek Konsey Toplantımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 5 saat boyunca sorunlarımızı, talep ve çözüm önerilerimizi Sn. Bakanımızla paylaştık. FETÖ ile mücadelenin hızla devam edeceğini ve önümüzdeki süreçte özel sektörün teşvik edileceğini Sn. Bakanımız bizlere aktardı. Ekonomiyi normalleştirme zamanındayız. İş dünyası olarak sorunlara karşı daha dirençli, daha gayretli, bir ve beraber olarak hep birlikte mücadele edecek; direnmeye ve üretmeye devam edeceğiz.

İhracatımız Daha İyi Olacaktır

Sakarya’mızın Ağustos ayı ihracat rakamlarının da tahmin ettiğimiz gibi yükselişte olduğunu memnuniyetle gördük.  185 milyon dolar aylık ihracatımızla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66’lık bir yükselişimiz var. Bir önceki aya göre de yüzde 10,5 artışımız mevcut. İnşallah bu yükseliş devam edecektir.

Endüstri 4.0 Çağına Ayak Uydurmalıyız

Dünya hızla değişiyor, yöntemler değişiyor. Kendimizi ve kurumlarımızı zamanın ruhuna, çağın şartlarına uygun bir şekilde yenileyemezsek başarılı olmamız mümkün değildir. Sanayide artık 4.0 çağından bahsediyoruz. Endüstri 4.0 ile birlikte, akıllı altyapıya dönüşen şirketlerde iş akışları şemaları ve tasarımlar da değişmektedir. Robotların yaygınlaşması,   çalışan olarak ele alınmaları ve insanlarla birlikte uyum içinde yönetilmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu ne demek? Kendimizi hemen çağa adapte etmek için çalışmalar yapmalıyız. Merkezi Hükümetin bu anlamda, arge ve inovasyona, tasarım ve markalaşmaya özel ve kapsamlı destekleri var. Biz iş dünyası olarak üniversitemizle hemen bir araya gelmeli, teorinin pratiğe, gerçeğe dönüştüğü sanayi ve ticarette çağın gerekliliklerini uygulamalıyız.

Konferans 11 Ekim’de

Bunun için de ortak bir çalışma yaptık. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamız ile Sakarya Üniversitesi Teknokent ortaklığında Türkiye Perspektifinden Endüstri 4.0 Uygulamaları konulu bir konferansı 11 Ekim saat 14.30’da Odamızda gerçekleştireceğiz.

Arge Merkezi Konferansı 20 Ekim’de

Yıllık 60 milyar dolar ARGE harcaması yapmayı hedefleyen, her geçen gün inovasyon, tasarım ve markalaşmaya daha çok önem veren, genç ve kadın girişimcilere özellikle öncelik tanıyan bir Türkiye var. Yeni nesil OSB’ler, Teknokent ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile hedeflerimize ulaşacağımız kanaatindeyim. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca Odamız işbirliğinde 20 Ekim saat 13.30’da ARGE ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştireceğiz. Toplantıda avantajlar ve destekler konuşulacak. Daha sonra da bu merkezlere sahip olabilecek firmalarla Bakanlık birebir görüşmeler gerçekleştirecek. Önemli bir program, üyelerimiz ilgi gösterecektir.

Yapılandırma için son tarih 31 Ekim

Konuşmamı tamamlamadan önce son bir hatırlatma yapmak isterim. Geçtiğimiz ay duyurmuştuk. Odamızın 30 Ağustos 2016 tarihinden önceki aidat alacaklarına tahakkuk eden gecikme zamlarına da af gelmiştir. Aidat borcunun anaparası ödenmesi durumunda 6 eşit taksit imkânı da getiriliyor. Ekim ayı sonunda tamamlanıyor.

Başarıyla Atlatacağız

Çalışmaların, verilen hizmetlerin karşılığı hem dünyada hem de ahirette var. Zor dönemleri başarıyla atlatacağımıza inanıyorum. İnancımızı ve gayretimizi hiç eksiltmeden Sakarya’mız için, Türkiye’miz için çalışmaya devam edelim. Allah işlerinizde kolaylık ve bereket versin.”

 

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde kürsüye gelen 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu acentelerin içinde bulunduğu mevcut durum ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak sigorta acentelerinin haksız rekabetle mücadele komisyon oranlarında yaşanan düşüş gibi temel sorunlarının çözümü noktasında ilgili kurumların duyarsızlığına değindi.

Topçu konuşmasında iş üretilmesi ve desteğin geciktirilmemesi gerektiğini vurgulayarak acenteleri teşhisi yanlış konulmuş hastalara benzeterek uygulamalarda sorununun doğru algılanarak çözüme yönelik olması gerektiğini ifade etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bizzat şahidi olarak konu ile yakından ilgilendiğini ifade ederek dünyada yaşanan değişimlere paralel olarak bazı sektörlerin kar marjında zaman zaman düşüşler yaşanabildiğine GSM sektörü örneğini verdi. İfadelerin dikkatli seçilmesi gerektiğini belirten Başkan Kösemusul “Üst kurulumuz TOBB öncülüğünde dün olduğu gibi bugün de üyelerimizin yanında olacağız” diye konuştu.

Dilek ve Temenniler Bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyesi Behlül Bayrak da 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından birlik ve beraberliği perçinleyecek iş dünyasının moral ve motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bayrak konuşmasının devamında SATSO üyeleri arasında iletişimi güçlendirecek bir yazılım oluşturulmasını da önerdi. Ayrıca 32 Evler kavşağında yapılan düzenleme ile bölgede, trafikte yaşanan sıkıntıların giderildiğini belirten Behlül Bayrak Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ “Türkiye’nin ekonomik anlamda gelişmesi üretmekten geçiyor bu sebeple sanayi ve sanayileşmeye önem vermeliyiz.” diyerek  bir traktör fabrikasının üretimini tamamen Sakarya’ya aktarmak istediğini belirtti. Altuğ konuşmasının devamında yaklaşık 1500 istihdamla çalışan firmanın tüm faaliyetlerini Sakarya’ya taşıması halinde 3000 istihdam planlandığını dile getirerek kuruluşun faaliyet göstermeyi planladığı alan ile ilgili sıkıntılar yaşadığını dile getirerek “Her zaman dile getirdiğimiz gibi çevre konusunda hassas olmalıyız ama daha önceden alınan kararlar ve yapılan uygulamalar aşılabilir” diye konuştu.

Toplantı sonunda değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da söz konusu kuruluş ile ilgili çalışmaları takip ettiklerini dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 28/9/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::