SATSO Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yeni üniversitenin Sakarya’ya çok önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek; “Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam hedeflerimizle birlikte yeni üniversite ile otomotiv sektöründeki istihdam tecrübemizin tüm sektörlere yayılmasının hızlanacağını düşünüyoruz. 2’nci üniversiteye SATSO olarak tam destek vereceğiz.” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1130 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Ekim ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yiğit Kaymakam: Muhammet Fatih Safitürk

SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul konuşmasına Mardin Derik ilçesi Kaymakamı görevini sürdürürken hain saldırı ile şehit düşen Sakarya Arifiye ilçesinden Muhammet Fatih Safitürk ve cenaze töreninden söz ederek başladı. Şehit cenazesinde Türk Milletinin birlik duygusuna ve kararlılığına gururla bir kez daha şahit olduklarını vurgulayan Kösemusul, “Rabbim yiğit kaymakamımızdan razı olsun. Cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın. Bu aziz millet tüm sorunların üstesinden gelme dirayeti ve kararlılığını her geçen gün daha fazla göstermektedir.” diye konuştu.

Yeni Üniversiteye Katkı Sağlayacağız

Sakarya’ya kazandırılması kesinleşen ikinci üniversite ile ilgili görüşlerini aktaran Başkan Mahmut Kösemusul, uzun süredir şehrin yeni üniversite ihtiyacını ifade ettiklerini belirterek, “Antalya’da gerçekleştirdiğimiz Ekonomi Zirvesi’nde de konuşmuştuk ve sonuç raporumuzda yer almıştı. Milletvekilimiz Prof. Dr. Sn. Mustafa İsen açıkladı. Sakarya Orhan Bey Üniversitesi şehrimize hayırlı, uğurlu olsun. Katkı veren tüm vekillerimize çok teşekkür ediyorum. Üniversitenin isminin şehit kaymakamımız Muhammet Fatih Safitürk olması konusunda da bir çalışma yapılıyor. Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam hedeflerimizle birlikte yeni üniversite ile otomotiv sektöründeki istihdam tecrübemizin tüm sektörlere yayılmasının hızlanacağını düşünüyoruz. 2’nci üniversiteye SATSO olarak tam destek vereceğiz.” şeklinde konuştu.

İhracatta Yükselişin Sürmesi İçin Çalışacağız

Ekim ihracat rakamlarında Sakarya’nın önemli bir başarıya imza attığını aktaran Kösemusul, “Yarı yarıya artırdığımız ihracatta 300 milyon dolarla 8. sıraya yükseldik. Eylül’e göre yüzde 68, 2015 yılı Eylül ayına göre ise yüzde 52,5 lik bir yükselişimiz var. Bu rakamlar şehrimiz adına olumlu bir gelişmedir. Yakın coğrafyamızda ve özellikle dış politikada çetin mücadelelerin içindeyiz.  İş dünyası olarak umutluyuz ve inanıyoruz. Yükselişin devamı için gayret edeceğiz” dedi.

Arge ve Tasarımda Hedef Yükselttik

2023 hedeflerine ulaşmak için tüm alan ve kurumlarda iyi analiz, yeni ve doğru yöntemler uygulamak zorunda olduklarının altını çizen Başkan Kösemusul, 4. Sanayi Devriminin gerektirdiği güncellemeyi uygulamak için çalışacaklarını vurguladı. Arge ve Tasarım Birimi bulunan firmaların Sakarya’da oranının yüzde 10 olduğunu aktaran Kösemusul, 140 firmada daha Arge ve Tasarım Biriminin olması gerektiğini ve bunun için çalışacaklarını böylece oranı yüzde 25’e çıkaracaklarını söyledi.

Dünyanın En Verimli Topraklarını Değerlendireceğiz

Başkan Mahmut Kösemusul konuşmasının devamında SATSO olarak gündemlerinde olan son çalışmaları Meclis Üyeleri ile paylaştı. Kösemusul, “AK Parti Sakarya Milletvekilimiz Prof. Dr. Sn. Mustafa İsen başkanlığında, Meclis Başkanımız Akgün Altuğ ile birlikte Sakarya’mızda süs bitkiciliği ile iştigal eden üyelerimizle bir araya geldik. Bu sektörde şehrimizin geleceğini çok parlak görüyoruz. Sektör için ar-ge temelli bir çalışma olacak Doku Kültürü Laboratuvarı ve Uygulama Merkezi ile fizibilite çalışmamız devam ediyor. Sn. Vekilimiz de bahsetti; Sakarya’mız dünyanın en verimli topraklarına sahip ve inşallah biz bu toprakları değerlendireceğiz. Süs Bitkiciliği sektöründe, üretim, markalaşma ve pazarlamada uzmanlaşarak, çağın tüm şartlarını yerine getirerek Sakarya’mızın bir dünya markası olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Galericiler Sitesi’nde Starta Az Kaldı

Sakarya’mızda sanayi ve ticaret başta olmak üzere tüm sektör ve alanlarda kümelenmenin en doğru yöntem olduğuna inanıyoruz. Sanayide olduğu gibi ticarette de inşallah 2. El Oto Galericiler Sitesi’ni çok güzel ve örnek bir çalışma ile şehrimize kazandıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeki Toçoğlu bu örnek dönüşüm çalışmamızda da bizlere büyük destek verdi; galericilerimizle olan toplantımızda bizlerle oldu; kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Mimari Projeyi hep birlikte istişare ederek karara bağladık. Esnafımızın tavsiyeleri ve çalışmaya katılmasıyla inşallah modern bir çalışmayı hızla başlatacağız, hayırlı olsun.” diye konuştu.

Yeni Anayasa ve Yeni Yönetim Sistemi Süreci Hızla Tamamlanmalı

Konuşmasının son bölümünde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi ile ilgili görüşlerini aktaran Başkan Mahmut Kösemusul, Türkiye’nin rekabet gücünün yükselmesi ve 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi sürecinin toplumun her kesiminin azami katkısıyla hızla tamamlanması gerektiğini söyledi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından terör meselesinin sürdüğünü, devletin kararlı tutumu ve mücadelesi ile sıkıntılardan kurtulacaklarına olan inancını paylaşan Kösemusul, “Türkiye’nin kalkınma ve gelişmesini, demokrasiye olan inancını hazmedemeyenlerin içeride ve dışarıdaki tüm oyunları sonuçsuz kalacaktır. Yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi konularında da sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. İş dünyasının da mutlaka görüşleri alınarak bu sürecin hızla tamamlanması kanaatindeyim. Biz hazırız, şehirlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Meclis Üyeleri Görüşlerini Aktardı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un aylık faaliyetler ile ilgili açıklamalarının ardından geçilen Meslek Komitelerinin Sorularının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik Karasu Limanı’nın Sakarya’nın geleceği açısından önemine değinerek şunları dile getirdi: “Sakarya’nın geleceğini çok etkileyecek olan Karasu Limanı kaderini değiştirecek bir konu başlığıdır. 11 metre derinliğinde 5 tane geminin dolup boşalabileceği şu anda sadece Karadeniz olarak düşünüyoruz ama Akdeniz ülkelerinden bir geminin Karadeniz ülkelerine gitmesi günlerce sürerken demiryolunun tamamlanması ile önemi ortaya çıkacak. İlerde bu limanın büyük bir potansiyeli olacak. Bu konu yüzeysel geçilmemeli.” dedi.

Dolandırıcılık Uyarısı

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak dövizle çalışan bir sektör olarak dövizin yükselmesi ile elektronik ürünlere zam geleceğini ifade ederek 2017 yılından önce alışverişleri canlı tutmalarını önerdi. Tüketici Hakem Heyeti konusunda üyelerin usulsüz kararları konusunda şikayetleri olduğunu dile getirdi.

Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ telefonda dolandırıcılık konusunda önlem alınması gerektiğini belirterek “Bu konuda Sakarya’da çok dolandırıcılık teşebbüsü var.” diye konuştu.

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, Doku Kültürü Laboratuarı Uygulama Merkezi oluşturulması ile ilgili proje konusunda değerlendirme yaparak 1992-93 yılları arasında bu konuda tez çalışması yaptığını belitti. Çakar, “Süs bitkileri Sakarya’da çok önem verilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Küçük parçalı arazilerin değerlendirilmesi ve emek yoğun daha kar sağlayıcı konu başlıklarından birisidir.” dedi. Çakar konuşmasının devamında süs bitkiciliğinin gelişmesi konusunda geçmişte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek “Şu an geldiğimiz noktada 512 belgeli üretici 5012 dekar alanda faaliyet gösteriyor. İlin tarım gayri safi hasılasındaki payı %2 ve toplam il gelirinin binde dördü. Çok iyi noktada değil. İsteriz ki çok ileri noktalara gelsin.” diye konuştu. Doku Kültürü Laboratuarı’nın çok iyi planlanarak oluşturulması gerektiğini vurgulayan Çakar, bu konuda SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu olarak destek verebileceklerini ifade etti.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ süs bitkiciliği sektörü ile paralel olarak planlanan doku kültürü laboratuarının sektörün geleceği açısından çok önemli olduğunu ve çok iyi incelenerek planlandığını vurguladı. Konu ile ilgili sonraki meclis toplantısında bilgilendirme yapılacağını ifade etti.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise sanayi 4.0 ile ilgili çok verimli bir toplantı gerçekleştiğini belirterek SATSO Yönetimine teşekkür etti.  Borazancıoğlu, “Baktığımızda günümüzde ve şehrimizde sanayi iş dünyası olarak 2.0 ile üretim yapan bir iş topluluğuyuz. 3.0’a biraz yaklaştık ama sanayi 4.0 ile aramızda ciddi bir uçurum var. Bu devrimi yakalamak demek karınca misali uğrunda ölürüm gibidir. Oldukça zor ama çok büyük fırsatlar ve kazanımlar var. Bu çalışmaların tekrarlanarak bilinçlendirilmesi bilgilendirilmesi gerekiyor. Çok yol kat etmemiz gerekiyor bu tür etkinlikler artırılmalı.” dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak şehir merkezindeki trafik sorununa değinerek çarşı ticaretinin bu trafik yoğunluğundan etkilendiğini ifade ederek okul bahçelerinin haftasonları otopark olarak kullanılmasını önerdi. Bayrak ayrıca şehir merkezindeki Şeker Fabrikası’ndan yayılan rahatsız edici koku sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

 Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise Ankara’da yolsuzluğu önleme ve etik kurallar toplantısına katıldığını belirterek konu ile ilgili bilgi verdi. Fatma Aygün Kahya konuşmasında, “Yolsuzluk dünyada büyük bir sorun haline gelmiş durumda. 2,1 trilyon dolar yolsuzluk olarak dağıtılmakta. Global şirketlerin kar marjlarının minimize olması sebebiyle artık taşınamaz bir yük haline geldiği için bir proje geliştirerek iş yaptıkları ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla bir eğitim çalışması düzenliyorlar. Bu eğitimler çerçevesinde etik değerler, kurumsal yönetim, kişisel saygı algısı konusunda bir silsile oluşturuldu. İlerleyen dönemlerde ticaret ve sanayi odaları kapsamında etik kurul oluşturulması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 24/11/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::