Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Karasu’da gerçekleştirildi.

Meclis Programı öncesi Karasu’da bir takım incelemelerde bulunan heyet öncelikle Gazi Metal Firması’nı ardından İçtaş Firması tarafından işletilen Karasu Limanı’nı ziyaret etti.

Gazi Metal Firmasını ziyaret eden heyet, Fabrika’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gazioğlu’ndan bilgi aldı. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Komite Başkanları Mustafa Gazioğlu ile birlikte fabrikada incelemelerde bulundu.

Fabrika ile ilgili bilgi veren yetkililer fabrikanın bulunduğu konum ve sektör açısından önemine değinerek “3. Boğaz Köprüsü yolu üzerinde olup, Karasu Limanı’na yakın olması çok önemlidir. Fabrikamız ilk üretime 18 Ağustos 2014 yılında başladı. Fabrikamız toplam 180 bin metrekare üzerine 70 bin metre kare kapalı alanı var. Yıllık yaklaşık 300 bin ton üretim kapasitesine sahip Gazi Metal metrekare/verimlilik oranında Türkiye üstündedir. Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Tesisimizde şu ana kadar bin farklı kalite özellikte çelik üretilmiştir.” diye konuştu.

En Yakın Kapı ile İhracat Artacak

Karasu Limanı’nı da ziyaret eden heyete İçtaş A. Ş. Genel Müdürü Erhan Doğan bilgi verdi. Erhan Doğan konuşmasında Karasu Limanı’nın, 17/8 yıllığına yap işlet devret usulünce İçyatırım Holding tarafından işletildiğini belirterek “ Karasu Limanı 5 milyon ton kapasitesi ile multipurpose çok amaçlı butik bir limandır. Artık Marmara’nın İstanbul’a değil dünyaya açılan en yakın kapısıyız. İhtiyaçlara göre şekil alacak karşılayacak butik bir liman olacağız. Karasu Limanı ile birlikte İstanbul Boğazı gemi trafiği azalacak sefer süreleri kısaldığı için maliyetler de düşecek, navlunların düşmesi konusunda çok verimli olacak. Viking Projesi’nin Karadeniz ayağını oluşturacak kapasiteye sahiptir. Burada bir Pazar oluşturmayı hedefliyoruz. Kara ve deniz yolu bağlantıları ile önemli bir yere sahip olan Karasu Limanı sanayici ve ticaret erbabının ithalat ve ihracat olmak üzere her türlü yükünü taşıyacak” dedi.

Viking Projesi

Heyete bir sunum gerçekleştiren Furkan Atak ise, “Projenin alanı 250 bin metrekare. Toplam yanaşma yerimiz ise, bin 110 metre. Şu anda 600 metrelik bir yanaşma alanı ile faaliyet gösteriyoruz. Su derinliğimiz ise 11 metre. Bu önemli bir farkımız diğer limanlara göre. Daha büyük gemiler de yanaşabilmekte limanımıza. Limanın konumu üreticilere fayda sağlıyor. Viking projesi de bölge için önemli bir proje. Projenin çıkış limanı konumundayız. Ukrayna, Beyaz Rusya ve Litvanya üzerinden Baltık denizine çıkıyoruz. Bölgede konteynır çıkışı olan bir liman yok ve Karasu çok kısa bir süre içinde limanımızdan konteynır çıkışı da olacak” şeklinde konuştu.

Karasu Limanı Gücümüzü Artırdı

Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise Karasu Limanı’ndan verilecek olan Tır Geçiş Belgesi olarak bilinen Dozvola Belgesi için bakanlık tarafından SATSO’nun yetkilendirildiği müjdesini vererek, “Limanımızda oluşturacağımız bir ofiste SATSO Dozvola Belgesi verecek. Tüm üyelerimize hayırlı olsun” dedi. Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya hayal etmiştik. Bu hayalimizin günbegün hedeflerimizle birlikte gerçekleşmesi bizleri oldukça mutlu ediyor. Karasu Limanı ile bulunduğumuz stratejik konum daha da güçlenecek.” ifadelerini kullandı.

 

Haber Tarihi : 16/2/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::