Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Karasu Carpe Diem Hotel’de Meclis Üyeleri Meslek Komitesi başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında Karasu’da gerçekleştirilen, Şubat Ayı Meclis toplantısının konukları Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam oldu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak Karasu’da bulunmaktan ve duydukları memnuniyeti dile getirerek ilerleyen meclis toplantılarında da programların uygunluğu çerçevesinde diğer ilçeleri de ziyaret ederek meclis toplantılarını gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin Dünyaya açılan Kapısı

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, ilçe hakkında bilgi verdiği konuşmasında “ Karasu turizm yanı sıra sanayide de Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumuna geliyor. Hem demiryolu hem İstanbul’dan başlayıp, Sinop’ta son bulacak Karadeniz otoyolu hem, Kuzey Marmara otoyolu Karasu’ya 35 km uzaklıktadır. Kibar Holding ve BMC gibi yatırımcı firmalar en kısa zamanda faaliyete geçiyor. BMC 400 dönümlük alanda kamulaştırmanın sonuçlanmasını bekliyor,  böylelikle Karasu, savunma sanayinde merkez haline gelecek, yerli motor bu bölgede üretilecek.” İfadelerini kullandı.

Karasu En Hızlı Gelişen İlçe

Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam ise SATSO Meclis toplantısının ilçelerinde gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Karasu Sakarya’nın denize açılan kapısı iken bugün dünyaya açılan kapısı oldu. Hızlı bir büyüme sürecine girdik. Öyle tahmin ediyorum ki Karasu ilçeler bazında bakıldığında Türkiye’de en hızlı ilerleyen ilçelerin başında geliyor. Tan kauçuk, Gazi Metal, BMC, Kibar Holding gibi yatırımcıların yanı sıra, köprülü kavşak, Limadere- Sinanoğlu bölgesinde 68 milyonluk bir viyadük olacak. Kamu alanında da yatırımlarımız hızla devam ediyor; 24 derslikli ilköğretim okulu ve tamamen Karasu’nun kendi imkanları ile yaptırdığı meslek Yüksekokulu ek bina inşaatı da bu gelişmeleri tetikleyecektir. 40 bin nüfusu ile güçlü ilçelerden biri olan Karasu gelişiyor ve hızla gelişmeye de devam edecek.” dedi.

Konuşmaların ardından SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Karasu Belediye Başkanı İspiroğlu ve Kayamakam Gürçam’a günün anlamına ithafen plaket takdim ettiler.

Konuşmaların ardında geçilen Meclis Toplantısı bölümünde aylık faaliyetler ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

Sakarya’nın Dünya’ya Açılan Kapısı KARASU

Her platformda gerek şahsım, gerek meclis başkanım, iş dünyamızın temsilcileri olan sizler ifade ediyorsunuz. Sakarya’mızın değişimine ve dönüşümüne imza atan ortak aklın birer parçasısınız. İşte Karasu ilçemiz de şehrin ekonomik geleceği için çok önemli bir yerde duruyor. Karasu, lojistik konumu, aldığı ve alacağı yatırımlarla bizim daha çok önemle üzerinde durmamız gereken bir ilçe hüviyetindedir. Karasu Limanı ve inşallah yakın bir süreçte tamamlanacak olan demiryolu bağlantısı, başta savunma sanayi olmak üzere kararları verilen diğer büyük yatırımlarla şehrimizin dünyaya açılan kapısı olan Karasu, orta vadede bambaşka bir konumda olacaktır. Biz her zaman ilçemizle birlikte olmaya devam edeceğiz. Sn. Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza, ilçemizin kıymetli iş insanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Yılın ilk meclis toplantısında Sn. Cumhurbaşkanımızın Afrika programında olduğum için bulunamadım. Sn. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun düzenlediği, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar programlarına DEİK Denetim Kurulu Üyesi olarak iştirak ettim.  Sn. Cumhurbaşkanımıza ve Mozambik Cumhurbaşkanına Başkent Maputo’da olan çalışmalarımdan da bahsetme imkânım oldu. Ayrıca Sn. Cumhurbaşkanımızla Sakarya’mızı da görüştük. Çalışmalarımızdan kısaca bahsettim. Sizlere selamlarını da buradan iletmiş olayım.

SATSO 100. Yılını Kutlayacak

Ocak Meclisi’nde tarihi bir karar aldınız, teşekkür ediyorum. SATSO kuruluş dönemimizle alakalı yönetim kurulumla arzu ettiğimiz araştırmada önemli resmi belge ve bilgilere ulaşıldı. Karar da verildi. Kuruluş tarihimiz 31 Mayıs 1917. Odamızın 100. Yılındayız. Araştırmayı yapan tarihçi hemşehrimiz Resul Narin kardeşime, emekleri olan Meclis ve Yönetim Kurulu Eski Başkanımız Fethi Sarıoğlu'na teşekkür ediyorum.100. Yılı kutlamak bize, bu meclise nasip oldu. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak hep birlikte en güzel şekilde kutlayacak ve inşallah başarılı sonuçlarla tamamlayacağız.

İhracatta İlk 5’e Bir Sıra Kaldı

Ülkemizin Ocak ayı ihracatı yüzde 15, otomotiv ihracatı yüzde 37, Rusya’ya ihracat yüzde 57, Irak’a ise yüzde 42,4 arttı. Sakarya'mız 2017'ye ihracatta rekor kırarak başladı. Ocak ihracatımız 454 milyon 537 bin dolar, artış oranı ise yüzde 267.Bu rakamlarla Türkiye ihracat sıralamasında 6. sıraya yükseldik. Sakarya'mız iş dünyasını yürekten kutluyorum. Başarımızın artarak devam edeceğine inanıyorum. Hedefimiz ilk 5'te daima yer almak. İnşallah bu başarıyı da sizlerle birlikte yakalayacağız.

Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi Geliyor

Kaliteli eğitim, her sektörde nitelikli istihdam, katma değerli güçlü üretim ve alternatif pazarlarla sert rekabete dayanıklı daha yüksek ihracat istiyoruz. Bunun için gayret ediyoruz. Sektör kümelenmelerimizi hem sanayide hem de ticarette tamamlayalım istiyoruz. Valimizle, Milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, belediye başkanlarımızla ve paydaşlarımızla çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Otomotiv sektöründeki 100 yıllık nitelikli istihdam tecrübemizi diğer sektörlere de yaymamız, çağın şartlarıyla çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Bakın Sakarya’mız sadece sanayi kenti değil aynı zamanda tarım kenti ve süs bitkiciliği alanında da önemli bir geleceği var. Bunu bilerek kapsamlı bir çalışma yaptık. Pazartesi günü Büyükşehir Belediye Meclisinden de geçti. Büyükşehir Belediyemizle birlikte inşallah hızla tamamlamayı hedeflediğimiz Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz. Eğitim alanında kurmakta olduğumuz Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi’nden sonra tarımsal alanda önemli bir çalışmayı daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Süs Bitkiciliğinde Hedef Dünya Markası Olmak

Dış mekân süs bitkiciliğinde üretim alanı ve fidan sayısı bakımından Sakarya’mız Türkiye’de önemli bir merkez haline gelmiştir. Üretim alanı olarak Türkiye’deki toplam alanın yaklaşık %35’ine sahibiz. İhracatımız her geçen gün yükseliyor. İhracatımız 5 milyon doları aşmış durumdadır ve bu Sakarya’mıza yatırım yapmak isteyenler için önemli bir referanstır.  Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’nde dışa bağımlılığı en aza indirerek yıllık 30 milyon adet üretim kapasitesine ulaşmayı ve ihracat kapasitemizi daha da yükselterek bu sektörde Sakarya markasının dünyada bilinen ve aranan bir marka olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamlı ve güzel çalışma için Meclis Başkanımıza ve Genel Sekreterimize teşekkür ediyorum.

Kazakistan Fırsatları

İhracatımızın her sektörde yükselmesi gerekiyor. Bunun için gayret ediyoruz. Ay içerisinde Başkan Yardımcım Orhan Yılgenci, Yönetim Kurulu Üyelerim, Ertuğrul Öztürk, Yunus Tever ve Burhan Akçam ile birlikte Kazakistan’a gittik. Kazakistan Türkiye Eski Büyükelçisi şimdi Güney Kazakistan Eyalet Valisi olan Canseyit Tuymebayev’in daveti üzerinde Çimkent şehrinde programlara katıldık. Kazak dostlarımıza üretim, istihdam ve ihracat tecrübelerimizi paylaşıp işbirliği çalışmalarımızdaki yol haritamızı anlatma fırsatımız oldu. Eyalet Girişimci ve Sanayi Odaları ile Odamız SATSO arasındaki işbirliği protokollerini imzaladım ve kendilerini Sakarya'mıza davet ettim. Arkadaşlarımız da özellikle ticaret ve iş birliği görüşmelerinde şahit oldu, Kazakistan’da ciddi bir yatırım potansiyeli var. Güney Kazakistan özellikle ayrıcalıklı bir öneme sahip durumda. Güney Kazakistan'da 3 yıl önce açılan Kazak-Türk sanayi bölgesinde devam eden 8 proje, arazi tahsisi, yatırım olanakları ve vergi avantajları var. Kazak dostlarımızla inşallah daha çok beraber olacağız. Ticaret hacmimizi yükseltmek için çalışmalarımızı artıracağız.

Şehrin Geleceğine İstihdam Sağlayacağız

Konuşmama son verirken özellikle vurgulamak istediğim bir konu var. Geçtiğimiz hafta Sn. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımız ve Bakanlarımızın katılımlarıyla TOBB’ta Türkiye Ekonomi Şurası’na iştirak ettim. Sn. Cumhurbaşkanımız orada hepimiz için bir istihdam seferberliği başlattı. Seferberlikle ilgili kamuoyunda da yer alan açıklamalarım oldu. Sakarya’mız iş dünyası bu seferberlikte üzerine düşenin fazlasını yerine getirme gayretinde olacaktır. 

Ekonomik hedeflerimize ulaşmak için hızla ilerliyoruz. İhracatta 6'ncıyız. Nitelikli istihdam konusunda kapsamlı çalışmalarımız var. Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nden bahsetmiştim. Ayrıca Arifiye Halk Eğitim Merkezi ile de protokol imzaladık. Bilişim, Makine, Metal, Elektronik, Motorlu Araçlar ve Ahşap teknolojileri alanında teorik eğitimler Odamızda, uygulaması atölyelerde yapılacak.

Hedef Daha Çok İstihdam

Sn. Cumhurbaşkanımızın işaretleriyle şimdi hedefimiz, daha çok istihdam. Cuma günü Çalışma Bakanlığı’ndan yetkililer ve iş dünyası temsilcilerimizle Odamızda istihdam konulu bir toplantımız olacak. Haftaya da toplantılarımız devam edecek. Biz istihdam konusunu çok önemsiyoruz ve üyelerimize Karasu’muzdan da sesleniyorum: Gelin, ilave en az bir kardeşimize istihdam sağlayalım, onlarla birlikte olup ekmeğimizi paylaşalım. Teşvik ve desteklerle istihdam yükünü azaltan İŞKUR ile birlikte hareket edelim, Sakarya’mız istihdam artışı ile de farkını göstersin. Üyelerimizin işe alacağı kişinin maaşını İŞKUR, işbaşı eğitim programı kapsamında ödüyor ve sigortasını yapıyor. Üyemize maliyeti yok. Program sonunda istihdam sürerse, İŞKUR SGK işveren payını da ödeyecek. Yani İŞKUR istihdam yükünü azaltıyor.

773 TL’lik Fark Devletten

Açıklanan programa göre yeni işe alınan işçinin asgari ücretten sonraki masrafını da devlet karşılıyor. Bugün bir asgari ücretliye bin 404 TL ödüyoruz. SGK primi, işsizlik sigortası fonu, vergileri vs. bize maliyeti 2 bin 178 TL. 2017 yılı başından itibaren ilk defa işe alacağımız işçiler için aradaki 773 TL’lik farkı devlet ödeyecek. Yani işçilik maliyetinin üçte birini devlet üstleniyor. Bu kolaylığı da kullanmamız lazım, istihdam sağlayarak ekonomiye can vermemiz lazım.

İstihdamda Farkımızı Göstermeliyiz

Sakarya’mız mücadele ve başarı şehridir, şehrimiz insanı da duruşunu her zor zamanda mutlak surette göstermiştir. İstihdam konusunda da önemli bir desteğe imza atacak, Sakarya olarak farkını gösterecektir, ben buna inanıyorum. Hedeflerimiz var. Sakarya olarak 2023 yılında Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden olacağız. İşsizlikte rakamları hızla aşağıya çekmek zorundayız. Her üyemiz sorumluluk almalı, ilave en az bir kişiyi hemen istihdam etmelidir. Meclis üyelerimiz de bu anlamda elini taşın altına koyacaktır.

Teşvik ve Destekler Morali Yükseltir

KOSGEB üzerinden verilen 50 bin TL’lik faizsiz kredi ile ilgili de yeni bir çalışma var. 20 Şubat’a kadar başvuru alınıyor. En az işçi çalıştıran, en az geliri olanlardan başlanarak bu destek verilecek. Fayda sağlayacağını düşünüyorum. Vergisini düzenli ödeyenler için de 5 puanlık vergi indirimi olacak. Teşvik ve destekler iş dünyamızın morali açısından çok önemliydi. Yetkililere de buradan teşekkür ediyoruz ve devamını bekliyoruz.

Karasu İle Her Zaman Birlikte Olacağız

Karasu ilçemizin önemine tekrar dönersek eğer ticarette en önemli unsurlardan biri de lojistik konusudur. Karasu bu anlamda avantajlı bir konuma sahiptir. SATSO Yönetimi olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya hedefledik. Hedefimiz doğrultusunda çalıştık ve çok gayret ettik ve bugünlere ulaştık. Karasu ilçemizin ekonomik gelişimi için üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bu güzel gün için emekleri olan herkese, Meclis Üyemiz İsmail Filizfidanoğlu’na özellikle teşekkür ediyorum. Karasu’muzla her zaman birlikte olacağız diyor; tüm üyelerimize işlerinde kolaylık ve bereket diliyorum.”

 

Haber Tarihi : 17/2/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::