Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanlığı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürlüğü işbirliği ile kişisel koruyucu donanımlara (KKD) ilişkin mevzuatın hazırlanması ve uygulanması ile piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş şunları dile getirdi: “Biz şehrimizin ve ülkemizin ekonomik yapısının gelişmesi için ve istenilen seviyeye ulaşması için yoğun şekilde çabalarımızı sürdürüyoruz.  Ekonomi ile iş sağlığı ve güvenliği gibi sistemler ne kadar bağlantılı? Sorusu akıllara gelebilir. Aslında bizim ekonomi ile alakalı yaptığımız çalışmalarda en önemli belirleyicilerden bir tanesi bu sistemler. Çünkü uluslararası ticarette dünya haritasını önünüze alıp yukarıdan aşağıya bir çizgi çektiğinizde özellikle sağ tarafta ticaretin çok geliştiğini ve her türlü ticaretin yapıldığını görüyoruz. Sol tarafa geldiğimizde özellikle kalite sistemleri ön planda. Başta iş sağlığı ve güvenliği sistemleri olmak üzere İSO kalite sistemleri gibi sistemlerin de aslında Avrupa menşeili olduğu görüyoruz.  Ekonomiyle bunun ne bağlantısı var dersek, bu da çok basit. Haritanın sol tarafına baktığınızda dünyanın ekonomisini yöneten sistemler, bu tarz sistemleri ülkelerinde doğru yönetenler, uygulayanlar ve bu konuda gerekli yönetmelikleri çıkartan ülkelerdir. Dolayısıyla biz de SATSO olarak özellikle bu tarz sistemleri hem kendi kurumumuzda hem üyelerimiz arasında yaygınlaşmasını daha doğru bir şekilde uygulanmasıyla alakalı olarak çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmalara çok önem veriyoruz. Seminerimize katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyor. Seminerimizin verimli bir şekilde geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürü Tekin Kaya ise, İş- Kur faaliyetleri hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi; “ İş Başı Eğitim Programı’ndan, İstihdam Garantili kurs programlarına kadar İŞKUR’un bu konuda birçok programı var. İŞKUR artık işsizliğin olduğu her alanda ve istihdamın olduğu her alanda bir program düzenliyor. Bu yıl üzerinde en çok durduğumuz husus girişimcilik eğitimleri ve SATSO bize bu konuda çok fazla destek verdi(teşekkür). Bin kişilik Girişimcilik Eğitim Programı düzeliyoruz. Ticaret Borsası ve Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ve Belediyelerle birlikte bu yıl yaklaşık bin yedi yüz kişilik eğitim programları açacağız.

Toplum yararına proje uygulamalarımız, son yıllarda çok arttı. İşsizlikle mücadelede dezavantajlı grupları da değerlendiriyoruz. Geçen yıl İş Başı Eğitim Programlarından sekiz bin kişi yararlanmış, bu yıl artı istihdam teşvikiyle alakalı istiyoruz ki daha fazla insan yararlansın. Geçen yıl piyasayı yetmiş milyon gibi bir rakamla fonladık. İş gücü piyasasını bu gibi rakamlara fonlamak büyük bir şey ve bu rakamın kırk milyonunu özel sektöre harcamışız.

İstihdamda Milli Seferlik ilan edildikten sonra son aldığımız rakamlar, son iki ayda Sakarya’da istihdamın altı bin arttığını gösteriyor.

Geçen yıl sigortalı sayımız 183 binden bir yılın sonunda 205 bine çıktı. Bunun durum, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sigorta Müdürlüğü, Bakanlık ve işverenlerimizle birlikte hep beraber göstermiş olduğumuz gayreti, mücadelemizi yansıtıyor.” dedi.

 SATSO’da gerçekleştirilen seminerde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı PGD Denetçileri Yusuf GÖÇMEN ve Oğuzhan Aslan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanlığının yürüttüğü faaliyetler ile kişisel koruyucu donanımların seçimi ve kullanımında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Yapılan sunumda; Kişiyi bir veya birden fazla riske karşı korumak amacıyla kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımların önemi ve standartlarına yer verildi. Burada çalışanların  İşitme, Yüz ve Göz Koruyucuları, Ayak - Bacak Koruyucuları, Solunum Koruyucuları, Baş Koruyucuları, El - Kol Koruyucuları, Koruyucu Kıyafetleri, Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucuların önemine yer verildi.

Ayrıca;  Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanlığı Faaliyetleri ve önemine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Burada, piyasaya teknik düzenlemesine uygun ve ”Güvenli” ürünlerin arzının sağlanması gerektiği,  Gümrük Birliği üyeliğinin gereği olmasının yanında bu vesile ile tüketicinin korunmasının, malların serbest dolaşımının ve haksız rekabetin önlenmesinin önemi vurgulandı.

Düzenlenen seminere işgücü piyasasının en önemli aktörleri olan İşverenler, İşveren Vekilleri, OSGB yetkilileri, İSG Uzmanları ve İşyeri Hekimleri ile çok sayıda kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı. Katılımcıların ilgi ile takip ettiği seminerde taraflar soru-cevap bölümüne oldukça ilgi gösterdi.

 

Haber Tarihi : 7/4/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::