Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiyle yapılan protokol çerçevesinde 10/10/2005 tarihinden bu yana Sakarya sınırları içerisinde K türü yetki belgesinin düzenlenmesi işlemlerini yerine getiriyor.

2017 yılının Mart ayında görüşe açılmasının ardından Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği taslağına SATSO ve K türü yetki belgesi düzenleyen diğer Odaların, TOBB öncülüğünde görüşlerini belittiler.

Sektörün tüm faktörlerinin de görüşleri doğrultusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetmelik yeniden hazırlanmış ve 08.01.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile başlıca şu değişiklikler yapıldı:

Belge alma şartları hafifletildi, Belge ücretleri düşürüldü, Yetki belgesinde asgari kapasiteyi sağlayacak araçların yaş şartı kaldırıldı, Sermaye şartı kaldırıldı, Panelvan dışı taşıtların kapsam dışı bırakıldı, Taşıt kartı ücreti / Taşıt kartı yenileme ücreti / Muayeneden Düşen Taşıtlar için ekleme ücreti değişti, Yenileme hakkı biten veya iptal edilen yetki belgelerine indirim yapıldı,  Gerçek kişinin ölümü halinde varislerinin talebi halinde ücreti iadesi imkanı getirildi, Yıllık güvenli sürüş eğitimi şartı zorunluluğu getirildi, Sayısal Takograf Verilerini Yedekleme ve Kart Verme Otoritesi Gönderme zorunluluğu getirildi, son olarak da bu yönetmelikle; Türkiye'deki yolcu, eşya ve kargoların anlık olarak takibine ilişkin U-ETDS Projesi ile elektronik ve uzaktan denetim yapılabilmesi için yasal zemin oluşturuldu.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, K Türü yetki belgelerinin sektörün sorunlarına çözüm oluşturması amacıyla iyileştirme amaçlı yönetmelikte değişiklikler yapıldığını belirtti.

Başkan Kösemusul yaptığı açıklamada yönetmelik değişiklikleri ile ilgili detaylı bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Yeni Yönetmelik ile yeni K1 belgesi almak için şahıslardan istenen asgari kapasite şartı 30 tondan 25 tona, şirketle için istenen asgari kapasite şartı 110 tondan 50 tona, K3 belgesi almak için istenen asgari kapasite şartı 45 tondan 35 tona indirilmiştir.

Belge Ücretleri Düşürüldü

Yürürlükten kaldırılan Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 02.01.2018 tarihinde 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL’ye , 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL’ye, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL’ye düşürülmüştür.

Yetki Belgesinde Asgari Kapasiteyi Sağlayacak Araçların Yaş Şartı Kaldırıldı.

K1 ve K3 yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak araçlarda istenen 20 yaş şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.

Sermaye Şartı Kaldırıldı.

K1 ve K3 yetki belgeleri için gerekli olan sermaye şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.

Panelvan Dışı Taşıtların Kapsam Dışı Bırakıldı

Kamyonet cinsi olarak tescil edilen taşıtlardan, taşıt tescil belgesinde kamyonet (BB-Van)/Panelvan olarak kayıtlı, sürücü dahil 4 veya daha fazla koltuğu bulunan taşıtlarla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar yönetmeliğin kapsamı dışarısında bırakılmıştır.

Taşıt Kartı ücreti / Taşıt Kartı Yenileme Ücreti / Muayeneden Düşen Taşıtlar için ekleme ücreti

Yeni Yönetmelik ile Taşıt Kartı ekleme ücreti 300 TL olmuş, Yetki belgesinde ekli taşıtlar için yenileme ücreti taşıt kartı ücretinin % 20 Si (2018 yılı için 60 TL) ve muayenesi olmadığından dolayı yetki belgesinden düşen taşıtların tekrar yetki belgesine eklenmesi ücreti ücreti taşıt kartı ücretinin % 20 Si (2018 yılı için 60 TL) olmuştur.

Yenileme hakkı biten veya iptal edilen yetki belgelerine indirim

Daha önceden yetki belgesi alıp ta yetki belgesi iptal olan veya yenileme süresi, geçen yetki belgeleri için aynı belgenin talep edilmesi halinde % 50 indirimli olarak yetki belgesi düzenlenmesi imkanı getirilmiştir.

Gerçek kişinin ölümü halinde varislerinin talebi halinde ücreti iadesi imkanı

Yeni karayolu taşıma yönetmeliği ile geçerli yetki belgesi sahibi gerçek kişinin vefatı halinde varislerinin talebi doğrultusunda yetki belgesinin kalan süresi kadar belge ücreti iadesi yapılacaktır.

Yıllık güvenli sürüş eğitimi şartı

Yetki belgesi sahiplerine çalıştırdıkları şoförleri için Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen özel mesleki yeterlilik kurslarından yılda en az 7 saat süreyle %70’i pratik ve %30’u ise teorik bölümden oluşan güvenli sürüş eğitimini aldırma zorunluluğu getirilmiştir.

Sayısal Takograf Verilerini Yedekleme ve Kart Verme Otoritesi Gönderme

Yetki belgesi sahiplerine sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için, sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren üçer aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi ayda bir defa Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

U-ETDS Projesi

Türkiye'deki yolcu, eşya ve kargoların anlık olarak takibine ilişkin U-ETDS Projesi ile elektronik ve uzaktan denetim yapılabilmesi için yasal zemin oluşturulmuştur.

Yönetmelikte yapılan diğer değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün www.kugm.gov.tr internet sitesinin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Yetki belgesi almak için gerekli evrak listesi ve dilekçe örnekleri Odamızın www.satso.org.tr internet adresinde bulunmaktadır. 

Üyelerimize, yetki belgesi sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.”

Haber Tarihi : 16/1/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::