Yılın ilk ayına ilişkin ihracat rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Sakarya’da açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ocak ayı ihracat rakamlarını Sakarya'daki Toyota fabrikasında açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu’nun katılımı ile gerçekleştirilen programa Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliği yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artarak 12 milyar 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2018 Ocak ayı, ihracat tarihindeki en yüksek 3. Ocak ayı oldu. Son 12 aylık ihracat da yüzde 10,1 artarak 158 milyar 4 milyon dolara ulaşırken, miktar bazında ihracat ise Ocak'ta yüzde 9,8 yükselişle 9,7 milyon tona çıktı.

TİM tarafından açıklanan verilere göre Sakarya Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre kıyaslandığında yüzde 4.18 artış gösteren Sakarya’nın ihracat performansı 472 milyon 339 bin dolarla yükselmeye devam ediyor. Sakarya, Ocak rakamlarıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 7.  sırada yer alırken, 24 sektörde yaklaşık 120 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

İhracat rakamlarının açıklandığı programda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul gerçekleştirdi.

Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kıymetli başkanı Sn. Mehmet Büyükekşi ve ekibini son zamanların ihracat artışı rekortmeni Sakarya’mızın en önemli değeri Toyota Türkiye’de görmekten mutluluk duyduğumu belirtmek isterim, hoş geldiniz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli istihdam ve yüksek ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özellikle otomotiv sektöründe 100 yıllık nitelikli istihdam tecrübemizle, savunma sanayiinde ve diğer ana sektörlerde dev firmaların şehrimizde olması, kümelenme çalışmalarımız neticesinde firma sayımızın artması, lojistik avantajımızın, Karasu Limanımızın devreye girmesiyle inşaallah hedeflerine ulaşan bir Sakarya’yı kısa zamanda göreceğimize inanıyorum.

Dünyada fark oluşturmuş, sıfır hata ile üretim yapan Toyota Türkiye, bizim en büyük değerimizdir. Sn. Hiroshi Kato ve ekibine Sakarya iş dünyası adına çok teşekkür ediyoruz. 

Toyota’nın şehrimizi tercih etmesi de Sakarya’mızın avantajlarını da aslında net biçimde göstermektedir. İnşallah dev yatırımlar, milli yatırımlara da Sakarya’mız ev sahibi olacaktır.

Sakarya’mızın ihracat hedefi, en çok ihracat yapan ilk 5 il arasında yer almak, otomotiv sektöründeki ihracat tecrübesini diğer tüm sektörlere yayarak potansiyelini ve üretim zenginliğini harekete geçirmek ve Sn. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2023 ihracat hedefine en yüksek katkıyı veren illerden biri olmaktır.

Bu konuda kararlıyız. İhracat akademileri kurmak için de çalışmalara başladık. Böylelikle küçük ve orta ölçekli firmalarımız da ihracat yapma şansına sahip olacak.

Sanayi ve ticaret başta olmak üzere tüm sektörlerde bilgi, birikim ve tecrübemizi artırıp ihracatımızı daha yukarı seviyelere çekerek hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.3 artarak 12.2 milyar dolara ulaştığını ve ihracatın son 12 ayda ise yüzde 10.1 artışla 158 milyar dolara çıktığını vurguladı.

Büyükekşi şunları dile getirdi:

“Son 12 aylık ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artarak 158 milyar dolar oldu. İnşallah 1-2 ay içerisinde ihracatta 160 milyar dolar barajını da aşacağız. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkacağız. Diğer taraftan, TİM verilerine göre, 2016 Kasım ayından bu yana, yani 1 yıldan uzun bir süredir ihracatta artış açıklıyoruz. Sektörel bazda Ocak ayında en fazla ihracatı, her zaman olduğu gibi 2,3 milyar dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörümüzün ihracatı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 arttı. Otomotiv sektörümüzü, 1,43 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, ve 1,35 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti”

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato, yeni model C-HR'nin seri üretime başlamasıyla 2017 yılında ihracatlarının bir önceki yıla göre iki katına çıktığını belirterek, "Bu da artan istihdam, artan yatırım, artan kapasite kullanım ve verimlilik yoluyla ekonomiye daha çok katkı demektir." dedi.

Toyota Türkiye'nin 1,8 milyar avroya erişen yatırımla bugün 5 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirten Kato, "Geçtiğimiz yıl itibarıyla da 280 bin adet düzeyine yükselttiğimiz kapasitemizle bugün Toyota'nın Avrupa'daki en yüksek üretim hacmine sahip fabrikası durumundayız." ifadesini kullandı.

Kato, üretilen otomobilleri 100 ülkeye ihraç ettiklerini dile getirerek, Türk otomotiv sanayisinin bir üyesi olarak ihracat fazlasıyla ekonomiye katkıda bulunuyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti.

 

Haber Tarihi : 1/2/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::