Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Eylül ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Oktay Topçu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık icraatları ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

OSB’lerle İlgili Gelişmeler

“Sanayi Ticaret Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile OSB’lerle ilgili istişare toplantısı yaptık. 3 OSB var üzerinde çalıştığımız Makine İhtisas OSB alanının büyük kısmı kamulaştırılmıştı ancak açılan davalarla sıkıntı yaşanıyordu. Alan ile ilgili bilgi karmaşası vardı. Valimiz ve vekillerimizle lobi çalışması yaptık. İstanbul Bölge adliyede 12 dosyamız var. Hukukçularımızla bu konuda ilgileniyoruz. Bakan yardımcımızdan aldığımız bilgiye göre kamulaştırmalarımıza devam edebilir pozisyondayız. Makine İhtisas OSB için yolumuz açıldı. Hayırlı olsun.

Yine şehrimizin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan Ferizli ‘deki Metal ve otomotiv Organize Sanayi Bölgesi bir bakanlıkta takılmıştı. Ciddi bir lobi faaliyeti ile hafif de olsa alanının küçülmesi ile birlikte onaylandı. Şimdi dosya Tarım Bakanlığı’ndan Sanayi ve teknoloji bakanlığına onaya geçecek. En kısa zamanda onayı gelecektir. Söğütlü ikinci OSB tarım Bakanlığında takılmıştı. Onaylandı. Bakan Yardımcımız Hasan Bey yazıyı kısa zamanda ileteceğini belirtti.

Küçük sanayi siteleri ile ilgili çalışmalarımız var. 1. OSB’nin içinde yapılması planlanan küçük sanayi sitesi. Kooperatife kredi çıkmıştı o kredi ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Bakanlığın bütçesi nedeniyle kredide sorunlar var ancak ellerinden geleni yapacakları bilgisini aldık. Kaynarca’da mobilya ihtisas sanayi bölgesinin için küçük bir kooperatif ile ilgili sorun olmadığı bilgisini verdi. Bakan yardımcımız. Küçük sanayi sitelerinin kümelenmesini her zaman destekleyeceğimizi belirtmek isterim.

SATSO Tek Durak Ofis Ek Hizmet Binaları Projesi

Tek Durak Ofis ile ilgili olarak ruhsat alındı, temeller atıldı, iş planına göre 18 Şubat 2019 tarihinde kaba inşaatın tamamlanması ön görülmektedir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak;  Sakarya’mızın ekonomik geleceğini değerlendirmek,  birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek ve önümüzdeki dönemin faaliyetlerine yön vermek amacıyla Antalya’da “Ekonomi İstişare Toplantımızı” gerçekleştirdik.

Çalışmaya katılan meclis üyelerimize, danışmanımız Mustafa İsen’e ve personelimize teşekkür ederim. Yararlı bir çalışma oldu. Çalışma ile ilgili sonuç raporu tamamlandığında sizlerle ve kamuoyu ile paylaşacağız.

 

Markalaşma ve YÖREX

Tarımsal ürünlerin ve el sanatlarının değerlendirilmesi ve bölge kadınlarının istihdamı projesi; odamızın desteği ve kadın girişimciler kurulumuz işbirliğiyle açıldı.  Geyve’deki bu güzel projeyi desteklediğimiz ve gerçekleştirdiğimiz için memnunuz.

Kadınlarımız bu proje ile konserveden kuşburnuna, dantelden yazmaya tüm üretimlerini hak ettiği değerde Geyva markasıyla piyasaya sunacaklar ve büyük bir başarı öyküsünün kahramanları olacaklar.

Antalya’da gerçekleştirmiş olduğumuz ekonomi istişare toplantısı programı çerçevesinde YÖREX Fuarı’nı da ziyaret ettik. Gelecek yıl YÖREX’de daha detaylı bir hazırlık yapmayı planlıyoruz.

"Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı"

TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde başlatılan "Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı" nedeniyle Çark caddesi ve Uzunçarşı’da simgesel indirim afişi paylaşım uygulaması yaptık.

Türkiye'de devlet-millet birlikteliğiyle topyekun bir iktisadi mücadele başladı. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir."

Hastanemize Bağış

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası sosyal sorumluluk faaliyetleri ve şifremiz 54 sloganımız çerçevesinde 15. Meslek komitesinin de gayretleri ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne eforlu test sistemi cihazı bağışında bulunduk. Bütçemiz bu yıl sadece bu bağışa imkan verdi.

Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KÜSİ)

Bilim, teknoloji, ar-ge ve yenilik ekosistemin sürdürülebilmesi için kamunun üzerine düşen en önemli görev bu bilimsel çalışmaların sanayide katma değere dönüşmesini sağlamaktır.

İlimizin KÜSİ çalışma grubu devlet destekleri hakkında bilgi vermek için üyelerimizi ziyaret etmektedir. KÜSİ etkinliği kapsamında ziyaret edilmek isteyen üyelerimize öncelik verilecektir, konu ile alakalı genel sekreterliğimizle iletişime geçebilirsiniz

Odamız komisyonlarının çalışmaları

Sanayi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

Sakaryalı girişimcilerin ilimizin yatırımcıları ile buluşması amacıyla kurulacak “ fikir sepeti” adındaki platformun tamamlanması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu platform sayesinde girişimciler fikirlerini platforma girerek yatırımcılara sunabilme imkânı yakalayacaklardır. Yatırımcılarımız uygun gördükleri girişimciler ile işbirliği sağlayarak yatırım yapabileceklerdir. Kasım ayı sonu itibariyle platformun hizmete açılması planlanmaktadır.

Türkiye teknoloji geliştirme vakfı tarafından geliştirilen “Yarını İnşa Et” projesi kapsamında ilimizdeki 16 okula uygulamalı Arduino Kiti (elektronik ve programlama) hibe edilmiştir.

Sanayi Ar-Ge komisyonumuz ile SAÜ, SUBÜ ve Sakarya Teknokent işbirliklerini güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak;

Sakarya Teknokent Adaptto tarafından düzenlenen girişimcilik yarışması için komisyonumuz jüri üyeliği yapacaktır.

Komisyonumuz ve Adaptto işbirliği ile 13 Aralık tarihinde tüm üyelerimize yönelik fikri sınai mülkiyet hakları ve başvuru süreçleri hakkında eğitim düzenlenecektir.

Turizm Komisyonu

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü’ne yeni bir mutfak yapımı çalışmasını komisyonumuz yürütmektedir.

İlçeler ( Geyve ve Karasu) ziyaret edilip, turizm açısından olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilerek rapor hazırlanmıştır.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin düzenlediği “Uluslararası Turizmde Yeni Jenerasyonlar ve Yeni Trendler’’  Kongresi’ne komisyon olarak destek verilmiştir.

Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu

Sakarya Üniversitesi ve SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu işbirliği ile tasarlanan ve uygulanan üniversiteden pazar elçiliğine projesi (upep) kapsamında müşterek komite toplantısında sunum yapılmış, komite temsilcilerinin konu hakkında bilgilenmesi sağlanmıştır.

Firmalardan toplanan talepler doğrultusunda 5 Kasım tarihinde Odamızda bilgilendirme toplantısı yapılacak olup, firma temsilcileri, stajyer öğrenciler ve odamız arasında protokol imzalanacaktır.

Sakaryalı gönül elçileri projesi (SAGEP) kapsamında yurtdışında yaşayan Sakaryalı hemşerilerimizin belirlenerek Sakarya’nın faydası için kullanılabilecek güçlü bir network oluşturulması amacıyla gerekli girişimlere başlanmıştır.

Yurtdışı heyet organizasyonları kapsamında Umman’lı iş adamları heyeti Sakarya’lı firmaları ziyaret etmiş ve Afrikalı iş adamları ile firmalarımız Odamız’da B2B görüşmeleri gerçekleştirmiştir.

Ayrıca TÜYAP Anadolu ile imzaladığımız protokol çerçevesinde SANTEK Fuarı kapsamında yarın İran’dan gelecek 30 kişilik heyet ilimizi ziyaret ederek üyelerimizle ikili görüşmeler gerçekleştirecektir.

Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

#Şifremiz54 kampanyasının Sakarya halkı tarafından benimsenmesi için çalışmalar yapılmıştır.

Enflasyonla Topyekün Mücadele Kampanyası kapsamında üye iş yerlerinin bilgilendirilmesi amacıyla çark caddesi ve uzun çarşıda düzenlenen etkinliğin organize edilmesinde etkin rol oynanmıştır.

Odamız üyeleri arasındaki ticareti arttıracak yeşil nokta projemizin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu

İlimiz genelinde seracılıkla ilgili uygun alan ile uygun seracılık türleri ve Akyazı’da çalışmaları başlatılan termal kaynaklı seracılık ihtisas OSB’nin durumu hakkında araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır.

İlimizde Veteriner Teşhis ve Tanı Laboratuvarı kurulmasıyla ilgili araştırmalar yapılmaktadır.

Bu konu hakkında üniversite ile olumlu çalışmalarımız var.

Mısır Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı yerli-milli ürünlerin tanıtımı adına program organizasyonu düzenlenmesiyle ilgili çalışma yapılmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Komisyonu

Odamız 18. ve 34. Meslek komiteleriyle ortaklaşa odamızda “imar barışı” konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Sakarya 3. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün atıklarının Sakarya Nehri’ne kontrolsüz dökülmesiyle ilgili OSB müdürlüğüyle gerekli önemlerin alınmasıyla ilgili görüşmeler yapılmıştır.

Nehir ve toprak kirliliğinin engellenmesi amacıyla lisanslı ve lisanssız atık su taşıyan vidanjörlerin kontrollerinin sağlanması ve Sakarya Nehri’nin kıyısına kamyon ve vidanjörlerle atık taşınabilecek yolların kontrol altına alınması için Valilik, Büyükşehir belediyesi ve emniyet nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.

Endüstriyel nitelikli atık suların da tehlikeli atıkları taşıyan araçlar gibi Motat Sistemi tarafından takip edilmesiyle ilgili TOBB nezdinde girişimde bulunulmuştur.

İş Dünyası - Üniversite İş Birliği Komisyonu

İlimizde öğrenim gören yabancı öğrencilerin ilimiz ihracatını arttırma konusunda yapabileceği katkılar ile ilgili fikir ve öneriler üzerinde çalışılmaktadır.

İlimizde iş talebi ve iş arzı ile ilgili üniversite öncülüğünde çalışma yapılmaktadır.

Taşınır Rehni Kanunu

TOBB’dan gelen ‘ Finansmana Erişimde Teminat Olarak Taşınır Rehni’ hakkında sizlere kısaca bilgi vermek istiyorum. 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu”, KOBİ’lerin bankalardan sağladıkları finansmanlarda sıklıkla başvurduğu bir teminat türüdür. 

Alacağın temini amacıyla borçluya veya üçüncü bir şahsa ait taşınır eşya, alacak veya hak üzerinde kurulan ve alacaklıya borç ödenmediği takdirde rehin konusunu paraya çevirme yetkisi veren sınırlı ayni bir haktır.

Ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde alternatif bir finansman yöntemi olarak bu enstrümanın da kullanımı düşünülebilir.

İş Takip Sistemi

Odamız Kalite Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında; iş süreçlerinin belli standartlar doğrultusunda yapılması, bununla birlikte akreditasyon sistemi dahilinde 2018-2021 Stratejik Plan’da belirlenen hedef ve eylemlerin takibi, sonuçlandırılması ve kanıtlarının tutulması önem arz ediyor.

Bu amaçla Odamızda web tabanlı “İş Takip Sistemi” kurulmuştur. 2018-2021 stratejik planda yer alan 4 yıllık hedef ve eylemlerin sorumlu birimlerce kanıtları ile birlikte sisteme girilerek takibi yapılacaktır.

Sisteme tüm girişler tamamlandıktan sonra meclis üyelerimiz tarafından izleme raporlarının görülebilmesi için yetki tanımlaması yapılacaktır

Her meclis üyemiz istediği anda kendisine tanımlanan kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapabilecektir ve gerçekleşen faaliyetleri takip edebilecektir

Komite üyelerinin ilgili meslek gruplarını belli dönemlerde ziyaret etmeleri

Odamızca ISO 10002 müşteri memnuniyet sistemi kurulması çalışmaları kapsamında komite üyelerimizin; üye ziyaret formu ve üye memnuniyet anketi ile birlikte belli dönemlerde üye ziyaretleri yaparak üyelerimizin odamızdan beklentileri, önerileri varsa şikayetlerini ilk ağızdan almalarını ve böylece odamız ile üyeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyoruz.

Ayrıca üye ilişkilerini önceleyen, iletişimi sürekli ve sağlıklı kılmak adına meclis başkanımız Talip Kuriş ve yönetim kurulu üyeleri olarak bizler de düzenli üye ziyaretlerine devam ediyoruz.

Fotoğraf Yarışması Düzenliyoruz

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kültür Komisyonu” organizasyonu olarak

101. Yıl fotoğraf yarışması “Sanayi ve ticaret şehri sakarya” konulu fotoğraf yarışması düzenliyoruz.

Burada amaç; Türkiye’nin en köklü ticaret ve sanayi odalarından biri Olan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın geleceğe bugünün tarihini iz olarak bırakmaktır:

Bugün yeni ticaret ve sanayi alanları oluşmuştur. Fotoğrafçı gözüyle ilimizin bugünkü ticari hayatının belgelenerek görsel doküman arşivlenmesi amaçlanmaktadır. Yarışmayı kamuoyuna da bir basın toplantısı ile duyuracağız”

Başkan Altuğ’un aylık icraatlarla ilgili sunumunun ardından geçilen gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından değerlendirildi.

Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında Oda tarife ücretlerinde yüzde 10 indirim konusundaki gündem maddesi oylanarak meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Ardından geçilen emlak sektörü komisyon oranıyla ilgili azami fiyat tarifesi gündem maddesi görüşüldü.

İlgili maddede; yapılan Kanun değişikliği ile emlak sektöründe alan ve satandan komisyon oranı %3’den %2’ye düşürülmüştür. Bu değişiklikten dolayı yeni komisyon fiyat tarifesinin matbu olarak basılıp emlak sektöründe faaliyet gösteren üyelerimize dağıtılmasına karar verildi.

Gündem maddesi meclis üyeleri tarafından müzakere edilerek oy birliği ile kabul edildi.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan 28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, Emlak Yasa tasarısı ile ilgili hükümete ve SATSO Yönetimine teşekkür ediyorum. Sakarya’da artık profesyonel çalışan emlak sektörü var. Emlak sektörü olmadan Sakarya’nın gelişimi söz konusu değil. Sektöre desteğinizi bekliyorum.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, enerji depozitoları ile ilgili yaşanan sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Borazancıoğlu konuşmasında “Herşey değişiyor. Elektrik tarifeleri de uzunca yıl zam almadı. 2017 Ekimden den itibaren zam uygulaması başladı. Biz uzunca yıllar tek tarifeden elektrik aldık. Bunun adına ulusal tarife deniyordu. Uygulamada listede tarife fiyatı vardı,  tükettiğiniz ile çarpılıp fatura ediliyordu. Depozito bedeli alınıyordu. Tükettiği trafo gücünün yüzde 60’ını hesaplayıp her yıl değişen fiyatla alınıyordu. Tüketip de bedelini ödeyemediğiniz elektriğin karşılığında teminat olarak alınıyordu. Bunun da ödenme şekli de iki türlüydü. Birincisi nakit ödeme idi ve bu yıllarla birlikte enflasyon karşısında ilk verdiğiniz paranın değeri düştüğünden enflasyon oranında değerlenerek geliyordu. Dolayısıyla tüketici depozitosunu yenilemek mecburiyetinde kalmıyordu. İkinci yöntem teminat mektubu vermekti. Teminat mektubu sabittir. Enflasyon oranında bu teminat mektubu farkı zaman zaman sanayiciden isteniyordu. Bunun bedeli düşük olduğu için aksamalarla da olsa alınıyordu. Şimdi bir indirimli elektrik diye bir uygulama başladı. Bu devletin ulusal tarifesinin dışında toptan ya da perakende satış yöntemleri ile pazarlama yöntemi ile yapılan bir uygulamadır. Bazı tüketiciler bu ikili anlaşma sistemine serbest tüketici hakkından faydalanarak geçti. Depozitoyu yeni yere vererek ya da yeniden indirimli enerji taahhüt eden firmalar bu taahhütlerini yerine getiremeyince ilişkiler bozuldu indirimli enerji veremediklerini belirten yazılar gönderildi. Güneşli havada verilen şemsiye yağmurlu havada alındı. Bu olay bu kadar kolay olmamalı. Sözleşmeler iyi yapılmalı. Otomatik ödeme talimatı ile ödenen faturalarda sorun yaşanmaya başladı. Ceza farkları ödenmesi durumu ortaya çıktı. Nakit ödeme yapanlardan da depozito farkı istendi. Etik tüccarlık anlayışına karşı bir durum söz konusudur.” diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

1.Meslek Komitesi’nden Turgay Çelik ise yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak “Yerli malı üreten üyelerden belge ücreti isteniyor. Kendi ülkesinin ürününü tasdikletmek için belge uygulaması başka bir ülkede var mıdır acaba? Bilmiyorum.” diyerek uygulama hakkında değerlendirmede bulundu. Çelik ayrıca, arazi toplulaştırması ile ilgili de bilgi vererek şunları dile getirdi: “ 2019 yılı itibariyle bu konuda bir çalışma yapılacak. Toplulaştırma ile birlikte araziye su  gelecek mi, tarım için enerji gelecek mi bakılmalı.. Bu konuda ısrarla tarım arazileri toplulaştırması yapılırken enerjisi ve suyu ile birlikte yapılmalı. Bunlar noksan olursa verimli olmaz.’’ diye konuştu

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise sigorta poliçelerindeki teminatların önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Poliçelerde teminatlara ilgili bir sıkıntı yoksa ödemede de sorun olmaz. Uygun fiyatlı bir poliçe demek teminatlar eksik demektir. Son toplama bakarak poliçe yaptırdığınızda firmanızın bitişi olabilir. Fiyat endeksli çalışıldığında teminatlar olmadığı için hasar bedelleri alınamıyor. O yüzden ne istediğiniz ve ne satın aldığınıza iyi bakın. Yakın deprem poliçelerinde muafiyet mutlaka vardır. Teminatları düşürdükçe poliçe fiyatı düşer. Sel su hasarlarında da aynı şekilde yüzde 2 muafiyet vardır. Muafiyetsiz poliçe yoktur. Alt toplama göre poliçe alınmasın. Sigortalı hangi hizmeti teminatı satın aldığını bilmeli.” dedi.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise GSM sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “İhracat 2018 Eylül de yüzde 22.4 artmış ithalat da yüzde 18 azalmış. Devletin ithalatı azaltma hedeflerine ulaşıldığı görülüyor.  Bizim satışlarımızda yüzde 50 60 oranında düştü. Biz aynı zamanda hizmet satıyoruz. O yüzden sorun yok. Fakat bu satışlarla ilgili vergi kaybı gibi bir durum söz konusu. 6 aylık taksitlendirmeyle almaya gerek duymayarak insanlar yurtdışında cep telefonu aldı. Bu ay yurtdışından giren cihaz sayısı yüzde 35 arttı. Bundan da vergi alınmadığı düşünülürse vergi kaybı söz konusu oldu.”

Bayrak ayrıca kötü niyetli banka ve banka müdürlerinin teminat yenilemelerinde verilen teminatların düşük gösterdiği konusuna değinerek bilançolarda sıkıntı olmamasına rağmen açıktan bilançolara verilen 100 -200 bin civarında ufak rakamlarla desteklenen teminatlardaki, o rakamların bedellerine emtia ürünleri istenildiği konusunda üyelerden şikayet aldıklarını belirtti. Bankaların hayır kurumları değil rekabet eden kurumlar olduğunu düşünürsek bu konuda çalışma yapılmasını talep etti.

26. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Lütfü Sunman ise, “Ülke ekonomilerinin iki önemli unsuru vardır. Üretim ve ihracat. Üretim ve ihracatın sağlam olduğu ülkelerde kriz olmaz.  Ama tüketim ve ithalatın fazla olduğu ülkelerde tam tersidir. İşgücü eksikliği iş dünyasının sorunudur. Kalifiye veya vasıfsız işgücü ihtiyacı önümüzdeki yıllarda daha fazla hissedilecektir. Şimdiden bunun giderilmesi için planlar yapılmalıdır. Sivil toplum örgütlerinin bu konuda bir şeyler yapması gerekir.  Eskiden ilkokulu bitirenler çırak oluyordu sonra vasıflı eleman oluyordu. Şimdi çırak yok, 20 yaşından sonra çırak da yetiştiremiyoruz. Elimizdeki tek çıkar yol meslek okullarının önünü açmak. 2015 yılında imam hatipler dahil, Sakarya genelinde 28 bin olan meslek lisesi öğrenci sayısı, iki sene sonra 18 bine düşmüştür. Gitgide daha düşecek bu sayı. Bu konuda destek olmalı ,elimizi taşın altına koymalıyız. Meslek liselerinden mezun çocuklara ihtiyacımız olacak gelecekte. Biz mobilya gurubu olarak bölüm başkanları ile toplantı yaptık, öğrenci sayısının çoğalması için yapılması gereken çalışmaları değerlendirdik. Yönlendirmek için neler yapmalıyız ve iş dünyasından beklentilerini sorduk. Toplantıda Başarılı öğrencilere burs vermek, sanayicilerin konferansı, iş yerlerini ziyaret, iş garantisi, yıl sonunda sergi yapılması, yaz tatilinde çalışmak isteyen öğrencileri çalıştırmak. Sayı düşmesine rağmen mobilya bölümünde öğrenci sayısı artmış. Meslek liselerinin önünü açmalıyız. Sektör olarak herkes elinden geleni yapmalı. Sakarya’da işsizlik yok. Biz eleman bulamıyoruz. Kaynarca’daki sanayi sitesine işçi yurdu yapmayı planlıyoruz. Bu konuda da destek bekliyoruz.

Sektörümüzle ilgili ilk defa B2B iş görüşmeleri yapıldı. UPEP Projesi de ihracatın gelişmesi ile ilgili çok önemlidir. Mutlaka sizlere faydası olacak önemli bir projedir. Biz geçtiğimiz yıl bu projeden faydalandık. Sonucu kısa dönemde alamayız.

24. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Alican Yıldırım ise “Antalya toplantısında sektörlere ayrılarak çalışmaların yapılması oldukça verimli oldu. Yüzde 25- 30 civarında mevduata faiz verilen bir düzende işletmelerin kar edebilmesi için karşılığında yüzde 40 civarında kazanması gerekiyor. Yüzde 35 bankalar için kazanacağız, genel giderler için kazanılacak ve biraz da kar etmek için uğraşacağız. Bugün ki şartlarda bu çok mümkün değil. Sesimizi biraz daha gür çıkarmalıyız, iş dünyası olarak. Bankaların geçen yıl uyguladığı kriterlerle bu yıl ki kriterler değişti. Herkes bir şekilde var olma çabası içinde. Yeni yılda fiyatlandırmalarla ilgili değişiklikler söz konusu, işletmeler bu durumda nasıl kar elde edecek. Bu konuda da bir şeyler yapılmalı.” diye konuştu

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım ise gelişmenin temelinde eğitimin büyük önemi olduğunu vurgulayarak “Bir ülkenin kalkınmasının temelinde en önemli faktör eğitimdir. En gelişmiş ekonomiler eğitilmiş insanlara sahip olduğunu görüyoruz. Bugün baktığımızda iş dünyasının kalifiye iş gücü sorunu var. Milli eğitim Bakanlığının yeni vizyon açıklamasına bakıldığında meslek liseleri konusunda çok ciddi adımlar atılacak. Meslek Liselerinde okuyan öğrencilere maddi destekler, 9. Sınıftan itibaren sigorta yapılması gibi konularda girişimler olacak. Önceki yıllarda meslek liselerinde okuması için insanlar çocuklarını yönlendiriyordu. Şimdi hiçbir okula giremeyen öğrenciler meslek liselerini tercih ediyor. Bu çocukların mesleki olarak bir verimi de olmaz çünkü o çocuğun aileden başlayan eğitimle ilgili ciddi sıkıntıları vardır” diye konuştu.

22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise “Yamuk ok doğru hedefe ulaşmaz” diyerek ülkede yaşanan sıkıntılara değindi. Cinoğlu konuşmasında şunları dile getirdi: “Sorunu sorun olmaktan çıkarırsanız ortada sorun kalmaz. Aynı geminin yolcusuyuz söylemi artık eskidi. Bizim teknoloji ve insana ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor. Her başarının altında eğitim yatıyor. Bunu anlamak gerekiyor. Buna gereği kadar önem verince, her şeyin farklı olduğunu göreceğiz. Bireysel sorumluluklar almamız gerekiyor. Son zamanlarda hızlı hareket etmezsek yaprak dökümü öngörülenden fazla olursa, ciddi sorunlar yaşayacağız. Kendimize ayna tutmalıyız. Başarı bir sonuç değildir, bir yolculuktur. Sabır ve metanetle çalışmalıyız. ” diye konuştu.

Dilek ve temenni bölümünde konuşan Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise ekonomide yaşanan süreçlerle ilgili değerlendirmede bulunarak “Ekonomide yapısal sorunların çözülmesi gerekiyor, işletmelerimizi devam ettirebilmek için mevcut duruma göre senaryolarımızı değiştirmeliyiz. Mevcut tabloda 2019’da durgun geçecek bir ekonomi var.  TOBB’un enflasyonla mücadele konusundaki kampanyasını önemsiyorum. Aynı gemideyiz. Kamu da bizim, devlet de bizim, özel sektör de bizimdir. Bir sorunumuz var ve bunu hep birlikte çözümüne katkı sağlamalıyız. Kamu da buna katkı sağlamalı. Sadece özel sektörden beklenmemeli. Tek başımıza yaptıklarımızla mücadele edemeyiz. STK’lar bu konuda bilinç oluşturulması anlamında çok önemlidir. Eksiği tamamlamalı, yanlışı söylemeli ve bunu cesur ve yüksek sesle söylemeliyiz.’’

Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise yetişmiş eleman ihtiyacı ve firmaların kurumsallaşması üzerine yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: “Sektörün en önemli ihtiyacı yetişmiş elemandır. Ancak kendini geliştirmeyen firma yöneticileri de bir sorun. Birçok firma trilyonlarca yatırım yapıyor fakat personel verimli değil. Önemli olan az kişiyle daha fazla üretim yapılmasıdır. Sermayelerin bir yere aktarılmasına devlet izin veriyor ama işletmeler her işletmeyi büyütemiyor. Eninde sonunda krize girmek zorunda kalıyor. Elektronik ve bilişim elemanı arayan firmalar, üniversiteler de dijital ortamlar için eleman arıyor. Biz buradan çalışma başlatıp bir sistem oluşturup iş arayan işletmelerin eleman bulmasına destek olsak sizin de öncülüğünüzde bir şey yapılsa daha sağlıklı olacaktır.

Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya da, nitelikli eleman eksikliği ve aranan nitelikte işçi bulamama sorunu üzerine görüşlerini dile getirerek şunları ifade etti: “ Nitelikli eleman ihtiyacı, OSB’ ler açıldıkça daha da büyüyecek. OSB’ lerde çalışacak elemanlar için yakın alanlarda konutlar yapılabilmesi, teşvik edici ve soruna bir nebze de olsa çözüm olmak anlamında önemlidir.” dedi.

Toplantının sonunda meclis üyelerinin sorunları ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Akgün Altuğ, mesleki eğitim ve nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda yapılan çalışmalara değinerek şunları dile getirdi: “Ben de meslek lisesi mezunu bir işverenim ve bununla gurur duyuyorum. Meslek Lisesi memleket mesesi söylemi geçmişte olduğu gibi, bugün de gündemimizde. Bir şeyi başarmak çok büyük bir iştir, ama başarıyı devam ettirmek daha büyüktür. SATSO VE TOBB olarak 2 meslek lisesi yaptırdık. OSB’lerde de meslek lisesi projesi var..Mesleki eğitim ve yetişmiş meslek lisesi mezunlarının arttırılması konusunda kurumsal olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” dedi.

Haber Tarihi : 1/11/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::