Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü işbirliğinde ve SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu yürütücülüğünde sürdürülen Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi  (UPEP) 2018-2019 Güz Dönemi Protokolü imzalandı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen protokol törenine İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç Dr. Hakan Tunahan, SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyon Başkanı Ali İhsan Güneş, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Yurtdışı İş Geliştirme Kmisyonu Üyeleri, UPEP Projesi kapsamında yer alan yabancı öğrenciler ve projeye katılan firmalar iştirak etti.

Protokol töreninde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ilimiz ihracatının yükselmesi ve ihracatçı firmaların nitelik ve nicelik olarak artması için gayret ettiklerine vurgu yaparak şunları dile getirdi:

“Her zaman dile getirdiğimiz gibi üretmek ve ürettiklerimizi dünyaya pazarlamak çok önemli. Özellikle ekonomik göstergeler çerçevesinde bakıldığında üretim ve global pazarlarda daha fazla yer almak daha da büyük bir ciddiyet ve önem arz ediyor. 2023 ihracat hedeflerimize ulaşabilmek için bizler de ciddi çalışmalar yürütüyoruz. UPEP de bunların başında geliyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu ile Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi’nde (UPEP), içeriği ve hedefleri göz önüne alındığında bitmez bir kaynak ve uzun soluklu bir çalışmadır. yabancı uyruklu öğrencilerin Sakarya’da yerleşik işletmelerde isteğe bağlı staj yaparak Sakarya’nın sosyal ve iş hayatına katılımlarının sağlanmasını,  işletmelerin ise dış ticaret imkanlarının geliştirilmesini amaçlayan projemiz ile Sakaryalı firmaların global pazarlar, tedarikçiler veya partnerler bulmaları sağlanırken, yabancı uyruklu öğrenciler de, kendilerini geliştirme ve ülkemizi ve şehrimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edeceklerdir. Böylece yabancı öğrencilerin akademik, ülke ve lisan bilgileri ile Sakarya’lı şirketlerin tecrübeleri eşleştirilerek kazan - kazan ilişkisinin kurulması sağlanacaktır. Projenin bir başka çıktısı da öğrencilerin, buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü ticaret elçisi olmalarının da sağlanmasıdır.” Diye konuştu.

Başkan Altuğ ayrıca,  2014 yılında başlayan ancak amaçlandığı şekilde yaygınlaşıp olgunlaşamayan projenin bundan sonraki süreçte büyük bir hassasiyetle yürütülerek amacına ulaşacağı bilgisini de verdi.

İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç Dr. Hakan Tunahan ise UPEP Projesinin çok değerli bir çalışma olduğunu dile getirerek projenin sadece ulusal ölçekte değil uluslararası anlamda da farkındalığı olan özel bir çalışma olduğuna dikkat çekti. Doç Dr. Tunahan “UPEP Projesi 35 ülkeden, 200’den fazla okulun, 300’den fazla inovasyonunun sunulduğu “İlham Veren İnovasyonlar” isimli çalışmada, Dünyanın en büyük işletme okulları birliği ve akreditasyon kurumu olan AACSB tarafından global anlamda en değerli 30 eğitim inovasyonundan biri seçildi. Proje, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile SAÜ Uluslararası Ticaret Bölümü’nün işbirliği ile Sakaryalı firmalarda yabancı öğrencilerin isteğe bağlı staj görmesi olarak uygulanmaktadır. Staj öncesinde yapılan uygun firma – öğrenci eşleştirmeleri ile Sakaryalı firmaların global pazarlar, tedarikçiler veya partnerler bulmaları sağlanırken, yabancı uyruklu öğrenciler de, kendilerini geliştirme ve Türkiye’yi ve Sakarya’yı daha yakından tanıma fırsatı elde etmektedirler. Böylece yabancı öğrencilerin akademik, ülke ve lisan bilgileri ile Sakarya’lı şirketlerin tecrübeleri eşleştirilerek kazan - kazan ilişkisinin kurulması sağlanmaktadır. Projenin bir başka çıktısı da öğrencilerin, buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü ticaret elçisi olmalarının da sağlanmasıdır

Projemizin bu yeni dönemde SATSO Yönetimi ile hak ettiği değeri görerek karşılığını bulduğunu düşünüyoruz. Çalışmamızın yeni süreci ilimiz ve ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.

SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyon Başkanı Ali İhsan Güneş ise projenin başlangıcı ve geldiği süreç ile ilgili bilgi vererek şunları ifade etti: “Projemizin ilk çıkışı yabancı uyruklu öğrenciler gözetilerek “Siz yabancımız değilsiniz” fikridir. Çok samimi ve iyi niyetli bir çalışma. Bu yüzden çok başarılı olacaktır. Projenin sahibi SATSO’ dur bize verdiğiniz fırsatın farkındayız. Teşekkür ederiz.

Konuşmaların ardından firma öğrenci eşleştirmeleri yapılarak güz dönemi için start verildi.

Haber Tarihi : 6/11/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::