Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1156 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nun Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yönetim kurulunun çalışmaları şehrin gündemi, SATSO projeleri, oda istatistikleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

 “TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğindeki Türkiye Ekonomi Şurası; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan,  bakanlarımız, oda ve borsa meclis başkanları ile çok sayıda iş insanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

SATSO olarak sakarya ile ilgili 5 temel sorun ve çözüm önerilerini de TOBB’a ilettik.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN VERGİ İADELERİNDEN KAYNAKLI MALİYE PAYI GÜNDEM OLUŞTURDU

 Sakarya’da ihracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Sakaya Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payı ciddi şekilde düşmekte ve belediye hizmetlerinin finansmanı ile ticaret ve sanayinin alt yapısına yönelik hizmetlerde kaynak sıkıntısı nedeniyle mağduriyet mevcut.

 Aralık ayında Sakarya’da 277 milyon lira vergi toplanmış. Fakat Sakarya vergi daireleri vergi iadesi olarak 340 milyon lira ödeme yapmış, aradaki farka baktığınızda eksiye doğru bir fark var. Dolayısıyla belediyemiz bundan pay alamıyor. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Sayın bakanımıza 100 milyon doları aşan tüm ihracatçıların KDV iadelerini merkezden almasını aktardık. Türkiye’de bu noktada tek sorun olan il Sakarya. Vergi iadelerinden artan paylarla Sakarya’ya gelmesi gereken pay 280 milyon dolar yerine aldığı pay 30 milyonlar civarında. Dolayısıyla belediye hizmetlerimiz kısıtlı oluyor. Bu mali sıkıntı inşallah çözülür.

PROJELERİMİZ İLERLİYOR

Fikir sepeti sitesini ziyaret ediniz. fikirsepeti.satso.org.tr

SATSO Sanayi Ar-Ge Komisyonu tarafından geliştirilen “Fikir Sepeti” Projesi’nin standını Sakarya’nın yıldızları ödül törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı. Rifat Hisarcıklıoğlu da  ziyaret etti ve projeyi hazırlayanları kutladı  ben de hem meclis üyelerimden hem bizi izleyen tüm üyelerimizden bu platforma girmelerini öneriyorum.

ŞİFREMİZ54 MARKA TESCİLİNİ ALDI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen ve içeriğinde şehir aidiyetinin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsayan şifremiz54 sloganı Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Marka tescil belgesi ile patent alan şifremiz54 içeriği itibariyle 35, 36, 4. Maddelerden tescillendi. Sakarya’ya aidiyet duygusunun gelişmesi, ortak projelerin oluşması ve yürütülmesinde birliktelik sağlayacak ve yararlı olacaktır.

DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUARI PROJESİ”  İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİ

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çalışmaları yürütülen “Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi”  diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuarı Projesi”  işbirliği protokolü imza törenini gerçekleştirdik.

Projenin ilerlemesi ve inşaat sürecine geçilecek olması sebebiyle projenin işbirliği protokolü SATSO ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı.

Protokol ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finansal destek verilen Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nde SATSO ve Büyükşehir Belediyesi’nin projenin yürütülmesi ve merkezin işletilmesinde karşılıklı yükümlülükleri belirlendi.

E TİCARET E İHRACAT EĞİTİMİ

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde dijital dönüşüm e-ticaret ve e-ihracat eğitimi düzenlendi. Güzel bir eğitim ve katılım oldu.

SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitimin temel amacı; KOBİ’lerimiz için dijital dünyada iş yapabilme ve e-ticaret ekosisteminin onlara sağlayacağı faydaların farkındalığını arttırmak. Sakaryalı’ların bu alanda yeni başarılara imza atması için SATSO desteğinin hep süreceğini belirtmek istiyorum.

TEK DURAK OFİS

Binalarımızda inşaatlar programa göre ilerliyor. Kiralamaya yönelik talepleri alıyoruz. TOBB’dan gelecek desteğin artırılmasını talep ettik. Olumlu sonuçlanacağına inanıyorum.

ULUSLARARASI TİCARET ELÇİLERİ PROJESİ’NDE 4 ŞUBAT’TA EĞİTİMLER BAŞLIYOR

İŞKUR,  Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) işbirliği ile geliştirdiğimiz “Uluslararası Ticaret Elçileri’’ projemize 11 üyemiz 19 personel talebi ile katıldı. Eşleşmeler tamamlandı.

4 şubat’ da eğitimler başlıyor.  2 haftalık uluslararası ticaret eğitimleri sonrasında eğitimli personeller üye firmalarımızda çalışmaya başlayacaklar. Eğitimden sonra 6 ay daha firmalarımıza ücretsiz ihracat koçluğu hizmeti veriyor olacağız. İhracat rakamlarımıza olumlu yansımasını beklediğimiz bu sürecin takipçisi olacağız. Bildiğiniz gibi bu projede personellerin 6 aylık maaşı ve sigortası İŞKUR tarafından ödeniyor.  İşbirliği projemizin 2. Etabı için başvuruları almaya başladık. İhracat yapmak isteyen, ihracatını artırmak isteyen üyeleri projemize katılmaya davet ediyorum.

 KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

SATSO Kurumsal Kimlik Rehberi, 101 yıldır Sakarya’ya hizmet veren odamızın kurumsal kimliğini yansıtan görsel unsurları belirli kurallara bağlayarak düzenlemek amacıyla hazırlandı.

Bu rehber, kurumun istenilen biçimde algılanması ve bu algının sürdürülebilmesi için uygun olan görsel içeriği açıklayarak bu görsel içeriğe belirli standartlar getirmektedir. Herkes tarafından rahatça anlaşılabilecek açık, tutarlı, dinamik ve güçlü bir kurum imajının benimsenmesi ve benimsetilmesi açısından bu rehberi kullanmak önemlidir.

Bu rehberde yer alan akılda kalıcı şekilde tasarlanan berrak, belirgin grafik öğeleri www.satso.org.tr adresinden temin edilebilmektedir. Bu rehberde yer alan öğelerin kullanımıyla, Sakarya Ticaret ve  Sanayi Odası’nın imajı, herkes tarafından korunarak ortak söz birliğinin verdiği güç kurumun kimliğine yansıtılmış olacaktır.

KALKINMA AJANSI’NDAN ONAYLANAN 3 YENİ PROJEMİZ DAHA VAR

Hizmet kalitesinde teknolojik çözümler

MARKA tarafından desteklenen projemiz kapsamında hizmet kalitemizi artırmak amacıyla web tabanlı performans izleme ve değerlendirme sistemi hazırlıyoruz. Odanın kurumsal hedefleri ile personelin bireysel hedefleri arasında bütünleşme sağlanacak dolayısıyla hem oda için hem de personelimiz için bir performans değerlendirme sistemi kurmuş olacağız.

Sürdürülebilir ihracat yönetilebilir ithalat

Sakarya Makina İmalatçıları Birliği ile birlikte yürüttüğümüz marka tarafından desteklenen projede amacımız makina sektöründe ithal bağımlılık oranını tespit ederek, ithal edilen ürünlerin ülkemizde ve şehrimizde üretilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapacağız.

Otomotiv sektöründe yeni bir ufuk

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve SATSO Motorlu Taşıtlar Teknolojisi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ortaklığı ile Yeni Ufuk: Otomotivde İmalat Sanayi Projesi; Tematik mesleki ve teknik anadolu liselerinin kuruluş felsefelerinden biri olan program geliştirme hedefine uygun olan proje ile aynı zamanda özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli imalat ve bant işçiliği yetiştirilmesini amaçlıyor. Kurulacak olan atölye ekipmanları otomotiv üretim markalarının kendi bünyelerindeki eğitim birimlerinin minimize edilmiş hallerini kapsayacak.

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLER BAŞVURULARINI YAPTI

TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi ve TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi seçimleri 27 Şubat 2019 çarşamba günü oda hizmet binamızda gerçekleştirilecektir.

25 Ocak 2019 Cuma gününe kadar; il kadın girişimciler kurul üyeliği ve il genç girişimciler kurul üyeliği adayları başvuru formu ve dilekçesi alındı. Seçmen listesine girecek kurul üye kayıtları oluşuyor. Örnek bir seçim yaşanacağını umuyorum.

Seçim döneminde dile gelmesi istenen sorun ve çözüm beklentileriyle ilgili konu önerilerinizi almak istiyoruz.

Biz geçmiş yıllardaki tecrübelerimizle,  idari erk ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etme ve ortak vizyonla hareket etme arzusundayız.  Seçim döneminde bir takım projeler geliştiriliyor. Yaklaşan seçim döneminde adayların Adapazarı’nda ne gibi projeler geliştirdiğini kamuoyu gibi biz de merak ediyoruz. Adaylarımızdan üyelerimizin sorunlarıyla ilgili projelerini açıklamalarını bekliyoruz. Sizlerden de bu konuda kamuoyuna duyurmamızı istediğiniz sorunları not almak, iletmek istiyoruz.

NEFES KREDİSİ İSTATİSTİKLERİ

SATSO üyelerimizin son Nefes Kredisi’nden yararlanmalarıyla ilgili istatistik bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum; 2018 yılında yapılan TOBB ile odamız işbirliğiyle, 2 nefes kredisi kampanyasında, toplam 669 üye 60 milyon 48bin TL kredi kullandı.

MÜLTECİLER ÇALIŞTAYI YAPIYORUZ

Odamızın Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ve 28 Meslek Komitesi tarafından ilimizdeki yabancı isçilerin iş piyasasına ve sosyal hayata entegre edilmesi amacı, ilimizdeki kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli çalışmalar ve projelerin bir arada konuşulması geliştirilmesi maksadıyla 13 Şubat’ta SATSO’ da Mülteciler Çalıştayı düzenliyoruz. Resmi rakamlara göre 17 bin, ancak şehirde 30 bin civarında Suriyeli, Afgan ve Iraklı olduğunu biliyoruz.  Bu konuda net bilgiler edinmek adına bu çalıştayı önemsiyoruz

Sakarya ihracat ithalat karşılaştırması

2017 SATSO üye sayısı (faal+askı) : 11.630, 2018 SATSO üye sayısı (faal+askı+tasfiye) : 11.949. E işlem ile belge alan üye sayısı: 2018 yılı içerisinde; 32 adet,  28.01.2019 tarihine kadar; 69 adet. K belgesi alan sayısı (2017) : 8972, K belgesi alan sayısı (2018) : 4176.

İhracat yapan firma sayısı

İhracat yapan firma sayısı (2016) : 357, İhracat yapan firma sayısı (2017-en güncel) : 411. Kapasite raporu alan firma sayısı (2017) : 643, Kapasite raporu alan firma sayısı (2018) : 598’dir.

KONSERE DAVET

Odamız bünyesinde çalışmalarını 11 yıldır aralıksız sürdüren SATSO Türk Müziği Topluluğu, Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde 14 Şubat perşembe sevgililer günü konseptiyle bir konser gerçekleştirecek. Konsere eşlerinizle tüm meclis üyelerimizi davet ediyorum.

3 OSB MÜTEŞEBBİS HEYETİ DEĞİŞİKLİĞİ

Gündem maddelerinin görüşülmesinde 3. OSB’de yer alacak Oda temsilcilerinde değişiklik yapılması konusu meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra oy birliği ile kabul edildi. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan meclis üyesi Ercan Başnuh ilgili bakanlığın yönetmelik değişikliğine istinaden yapılması gereken 3. OSB müteşebbis heyet üyesi değişikliği ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başnuh konuşmasında şunları dile getirdi: “Esasen SATSO meclisindeki herkes layıkıyla temsil eder. Odamız Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın mevzuatına bağlı. Mevzuattaki son değişiklikle birlikte OSB’lerdeki müteşebbis heyette yer alan meclis üyelerinin sanayi sicil belgesi olması gerekiyor. Bu üye değişikliği sürecinde oda yönetimi tarafından bilgilendirildim. Çok teşekkür ederim.  Biz SATSO’nun meclis  üyesiyiz. 12 bin civarı kayıtlı üye var. Sanayi sicil belgesi OSB müteşebbis heyetine gönderilen üyelerden sorulan bir belge. Müteşebbis heyet sadece SATSO meclis üyelerinden oluşmuyor.  Diğer kurumlarda var. Ben şunu sorgularım; cümlenin içinde kullanırsanız zarfı bulursunuz ama kürsüden söylerseniz mazrufu ararsınız. 12 bin üye arasından meclis üyesi seçilmiş birsinin kendisini tekrar ispat etmek zorunda olması çok doğru bir yaklaşım değil. Benden sorgulanacak belge SATSO’dan sorgulanacak bir belge olmalıdır. Bu konunun genel olarak eleştiriyorum. Sanayi sicil belgesi rezervi bitince neyle karşılayacağız.  Seçilmişlerin arkasında olan iradeye kıymet veren biriyim. Bu uygulama, yeni bir bakış açısı getirmiş olabilir ama kıymetli olan şeylere de şaşı bakmaması lazım. Bu konunun TOBB nezdinde de ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Yönetimimize bizlere gösterdikleri itimada teşekkür ediyorum.”

MESLEK KOMİTELERİNİN SORUNLARININ GÖRÜŞÜLMESİ

Meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 6. meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan komitelerinde alınan kararlara istinaden ilgili kurumlara yazılan yazılara verilen cevapların yetersizliğine değindi. Akcan ayrıca şehir merkezinde otopark sorunu ile ilgili değerlendirmede bulunarak mevcut lojmanların olduğu kısmın otopark sorununu çözebileceğini ifade ederek yeraltı otoparkı olması gerektiğini ifade etti. Spor sahası ve sosyal yaşam alanlarının artırılması gerektiğini de belirten Enes Akcan “Sosyalleşme sadece AVM’lerde olmamalı. Yerel yönetimlerin buna eğilmesi gerekiyor. Spor salonları ve sosyal merkezler artmalı” dedi.

28. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin medikal firmaların taleplerini dile getirerek medikal firmaların SGK ile yaptıkları anlaşmaların bugünki ekonomik şartlara uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle medikal ve optik firma sahiplerinin ürün fiyatlarının yükselmesi nedeniyle zor durumda kalındığını ifade etti. Kamu hastanelerinden uzun vadeli ödemelerin yanında bu konunun da eklenmesi mağduriyet oluşturuyor” dedi. Hastanelerdeki acil ve yoğun bakım servislerinde sıkıntılar yaşandığını ve halkın bu konuda zorluklar yaşadığını ifade etti.

15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, medikal market uygulaması ile medikal firmaların mağdur olacağına dikkat çekerek  “Medikal sektörü eski bir sektör. Sağlık birkaç konudan birleşiyor. Medikalciler de bunlarla değerlendirilmeli. Bu firmaların sağlıklı ve disiplinli olmaları bu hizmetin hem teşhis hem tedavi aşamasında önemlidir.  Devletin medikal ürünleri temin etme konusunda çeşitli yöntemler uyguluyor. Türkiye’de 10 binin üzerinde medikal firma var. Bunlar ortalama 4-5 kişi istihdam eden firmalardır. Son dönemde Sağlık Bakanlığı ‘Medikal Sağlık Market’ adı altında bir uygulamayla devlet malzeme ofisi üzerinden ön protokol imzalıyor. Yani kamu hastaneleri alacakları ürünle ilgili devlet malzeme ofisinden ürün çekecek. Üretici firmalar devlet malzeme ofisi ile anlaşma yapacaklar. Tek bir kanaldan tedarik sağlanacak. Bir su yolu düşünün yönünü değiştirirseniz bu güzergahtaki tüm yeşermiş yapıları kurutursunuz. Türkiye’de Sağlık bakanlığının veri tabanına kayıtlı 8 bin tane medikal bayi var. Medikal sağlık marketler devreye girdiği zaman bu bayilere ihtiyaç kalmayacak. Yerli bir medikal üretim hamlesi gündemdeyken 8 bin civarında firma kapanmış 7 bin civarında firma da kapanma noktasında 25 bin firmanın kapanması halinde ciddi bir işsizlik söz konusu olur. Bir şeyler kartelleşirse yüksek fiyattan kurtulamayız” dedi.

DİLEK VE TEMENNİLER

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise endüstriyel müteahhitlik işleri ile iştigal eden üyelerin enerji tedarikçilerinin sıkıntılarına değinerek şunları dile getirdi: “ Büyükşehir belediyesinin şehir vergilerinden aldığı payın giderek azalması bizim orta ölçekli daha ziyade endüstriyel müteahhitlik yapan firmaların devletin yatırım teşvik uygulamalarındaki zaafında olduğu gibi aynı probleme duçarız. Toplam üzerinden yüzde 18 karların olmadığı hizmette işin genelinin yüzde 18 KDV’si bu firmalar tarafından finanse ediliyor. Zaman için değişen yanlışlar doğruya dönebilir dile getirdikçe.” Dedi.

Borazancıoğlu ayrıca yenilenebilir enerji kullanımı ve üretiminin daha da artırılması gerektiğini belirterek  “1 Nisan 2018 tarihinde Yenilenebilir enerji ile tüketilen enerjinin Toplam tüketim miktarının yüzde 68 i olmuş. Bu yenilenebilir enerjinin üzerine gidilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu örnek yenilenebilir enerji kaynaklarından ülke ihtiyaçları karşılanabildiğini gösteriyor.” diye konuştu

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Bayrak ayrıca şehir merkezindeki otopark sorununa değinerek “Evet büyük bir otopark sorunu yaşıyoruz. Bunun çözümü mutlaka vardır. Burada fikirler çarpışacak sonunda kazana Sakarya olacak.” Dedi. Mülteciler konusu ile ilgili de değerlendirmede bulunan Behlül Bayrak “Mültecilerle ilgili yanlış bir yönlendirme ve algı oluşturulduğunu bu konunun sosyal boyutunun öne çıkarılarak yanlış algıların önüne geçmek için inceleme yapılması gerektiğini ifade etti. Bayrak yıkılan stad arazisi üzerine yapılacak olan park projesinde SATSO’nun  görüşünün alınmasının şehir adına olumlu olacağını da sözlerine ekledi.

Meclis Üyesi Hüseyin Balta ekonomik açıdan reel sektörün yaşadığı sıkıntılara karşı üretilen çözüm yollarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak “ Ciddi sıkıntılar var bunu inkar etmek mümkün değil.  Durumdan kurtulabilmek için mutlaka bir şeyler vardır. Odamızın bu konuda çalışmaları var. Dijital Dönüşüm eğitiminin firmaların kendilerini yenilemeleri ve değişime, dönüşüme ayak uydurabilmelerine yol gösterici olarak önemli bir eğitim oldu. Kendimizi değiştirmek zorundayız” dedi.

Ocak Ayı meclis toplantısının sonunda değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, çevre duyarlılığının artırılmasına ve hava kirliliğinin artmasına engel olmak amacıyla bireysel olarak da hassasiyet göstermek gerektiğini belirterek örneklerde bulundu.

Başkan Altuğ ayrıca  “Sakarya’nın her konusu bizi ilgilendiriyor ve bu konular bizim haddimize diye düşünüyoruz… Sakarya’nın yalnız üretimi, tüccarın ticareti, durumu değil, spor sahası da ,Sakaryaspor’un durumu da, şehrin kaldırımı, yolu, hastanelerimizin acili ,yoğun bakımı da bizim haddimize. Dolayısıyla biz bu kürsüden her konuyu dile getirip ilgili makamlarda sorunlara çözüm aramaya, iletmeye devam edeceğiz.” dedi.

Haber Tarihi : 31/1/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::