Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1157 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ocak ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nun Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yönetim kurulunun çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

2019 İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başkanlığında 9.Sektörel Ekonomi Şurası ve İstihdam Seferberliği Toplantısı’na katıldık

2019 istihdam seferberliği, 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla bu toplantıda başlatıldı. Türkiye’deki oda ve borsalar kampanyanın yaygın şekilde tanıtılması ve en geniş katılımın sağlanması için 81 ilde ve 160 ilçede çalışacak.

TEŞVİK PAKETİ

TOBB ev sahipliğinde geniş bir katılımla yapılan tanıtım toplantısında açıklanan teşvik paketinin başlıkları şöyle:

Yeni istihdama ücret desteği, yeni istihdamın SGK prim ve vergisine destek, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, düzenli ödemeye devamlı destek, kalkınmaya ilave destek, önce işbaşı eğitim sonra istihdam desteği, ihtiyacınıza uygun nitelikli işgücü eğitimine tam destek programları teşvik paketini oluşturdu.

MESLEKİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB ETÜ arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nü TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla Ankara’da düzenlenen törende imzaladık. Hisarcıklıoğlu’nun deyişiyle ‘Hem eğitim sistemi hem de iş dünyamız için tarihi bir gün’ oldu.

 Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. İşte Türk iş dünyası, odalarımız ve borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor. Bir şehirde meslek liselerinin oda ve borsalar planlayacak.

Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 il’de 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bu kapsamın içine alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki eğitime ayrı bir önem verilmeye başlandı. Özellikle meslek liselerine özel sektörle işbirliğini artırarak mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve sektörün ihtiyacı olan elemanların yetiştirilmesi için neler yapılabilir konusunda masa başı çalışmaları yapıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü 2019 Mesleki Eğitim Çalıştayı’nda şu konu başlıkları ele alındı; Mesleki ve teknik eğitime erişim imkanları, olumsuz algının kaldırılması, toplumsal farkındalığın artırılması, mesleki ve teknik öğretim programları ve yeterlilik sistemi yapılandırılması okul çeşitliliği ve yeni nesil programlar, mesleki ve teknik eğitimde mesleki rehberlik ve kariyer gelişimi, mesleki ve teknik eğitimde etkin ve verimli yönetim sistemi, mesleki ve teknik eğitimde etkin ve sürdürülebilir bir finansman yönetimi, (gelen bütçenin etkin kullanımı ve alternatif kaynakların temini döner sermaye) ile istihdam ve üretim ilişkisi, mesleki ve teknik eğitimde kapasite ve okulların eğitim ortamları. Çalıştayda ortaya çıkan öneriler rapor haline getirilerek Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak. Çalıştaya katılan odamız temsilcilerine teşekkür ediyorum.

DAHA YAŞANABİLİR BİR SAKARYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Her meslek kuruluşu şehrin öncelikli sorunlarını belirleyerek, çözüm önerini dile getirdi. Şehirdeki büyük ve etkin meslek kuruluşları olarak bu sorunları ve çözüm önerilerini bir rapor haline getirdik. Bu farkındalığı,  güçlü bir birliktelikle sinerjiye çevirmenin gayretindeyiz.

Amacımız; hiçbir kişi, kurum ve kuruluşu rencide etmeden, tek sevdamız ve ortak yaşam alanımız olan Sakarya’nın daha yaşanabilir bir şehir olmasına katkı sunmaktır.      

Dile getirdiğimiz hususların takipçisi olmakta da kararlı olacağız. Salı günü sonuç raporunu takdim ederek büyükşehir başkan adaylarımızla istişare toplantılarımızı yapacağız.

 

OSB’LER GÖRÜŞÜLDÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin ofisinde gerçekleşen toplantıda gördük ki bakanlık Sakarya'yı çok önemsiyor. Bilgi alışverişinde bulunduk.

Ziyarette Sakarya ile ilgili şu konulara değinildi:

Doğu Marmara Makine İhtisas OSB için açılan davalar olumlu seyrediyor.

 Ferizli Otomotiv ve Metal İhtisas OSB ile Söğütlü 2.karma OSB’nin kesinleştirme yazıları bakanlık tarafından hazırlandı ve kısa süre içinde il müdürlüğüne gönderilecek. Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’nin ilave alanının yer seçimi mart ayı içerisinde yapılacak. Geyve Gıda İhtisas OSB yeri ile ilgili bir problem var. Alternatif bir alan çalışması yapılacak. Sakarya ili genelinde lojistik alanlarla ilgili detaylı bir çalışma yapılacak.  Sakarya 2. OSB’nin genişleme sahası talebi, bakanlık teknik personellerince inceleniyor. İl genelinde şehir içerisinde kalmış küçük sanayi sitelerinin şehir dışında uygun alanlara taşınması gündemimizde yer aldı. Pamukova’da bulunan 150 hektarlık sivil savunmaya tahsisli arazi ile ilgili proje çalışması ele alındı. Akyazı’da sera OSB planımızı ilettik.

İKİ ÖNEMLİ ÇALIŞTAY

Mültecilerin durumu SATSO'da masaya yatırıldı

Odamızda ilimizde, bölgemizde ilk defa 28. Meslek Komitesi ve Ticareti Araştırma Ve Geliştirme Komisyonu tarafından ilimizdeki yabancı isçilerin iş piyasasına ve sosyal hayata entegre edilmesi amacıyla mülteci durum tespiti toplantısı düzenledik.

Mültecilerin Sakarya’daki durumu, eğitim, istihdam, sosyal yaşam ve güvenlik ve pek çok alanda değerlendirildiği toplantı, gerçekleştirildi. Mültecilerle ilgili yaşanan sıkıntıların çözülmesi ve mülteci varlığının krizden fırsata çevrilerek beşeri sermaye anlamında değerlendirilmesinin ön plana çıkarıldığı çalıştayda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar yetkileri çerçevesinde yaptıkları çalışmalar ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini dile getirdiler.

18.Meslek Komitesi Mühendislik ve Mimarlık Çalıştayı

Komitelerin aktif çalışmalarını çok önemsiyoruz. 18’nci meslek komitemizi de bu anlamda kutluyorum. Diğer komitelerin de benzer çalışmalar yapmasını öneriyorum.

Çalıştay ile komitelerin sektörler sorunlarına yönelik çözüm araması önemli bir adımdır. Sektörünüzün sorunlarını ve çözümünü sizden daha iyi bilen olamaz. Sizden gelen sorunlar ve çözüm önerilerini ilgili mercilere iletip çözülmesi için gayret ediyoruz.

UTE PROJESİ'NDE EĞİTİMLER BAŞLADI

İhracatçı sayımızı artırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz. İhracat yapma isteğinde olan firmalar veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat departmanlarını güçlendirmek isteyen firmalara destek olmak için Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü,  Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) işbirliği ile başlatılan Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nde firmalar ve paydaş kurumlar arasında protokol imzalandı. Sakarya’da faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerdeki uluslararası ticaret uzmanı ihtiyacına yönelik eğitimler başladı.

Proje kapsamında 11 firmada istihdam edilecek 24 personelin maaşları ve sigortaları 6 ay boyunca İş-Kur tarafından ödenecek, SAÜ ve SUBÜ öğretim görevlileri tarafından SATSO’da 2 hafta boyunca yoğun uluslararası ticaret eğitimi verilecek,  6 ay boyunca firmalarda iş tecrübesi kazanacaklar ve 6 ay boyunca hem ihracat hem de kariyer konusunda ihracat mentörleri kendilerine destek vermeye devam edecek.

CHİPPİN- SAKARYALI FİRMALAR YEREL MARKALARINI ULUSALA TAŞIYACAK

SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu girişimleriyle Sakaryalı firmalar Chippin Platformuna üye oldu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Chippin Platformu arasından sözleşme imzalanarak işbirliği protokol imzalandı. ‘Alışverişini kendi şehrinden yap’ çalışmaları kapsamında Sakaryalı firmalarımızın markalarını firmalarını ulusal bir platformda tanıtmalarına imkan sağlayacak bu işbirliği çalışması ticaret erbabımıza olduğu gibi tüketiciye de sürekli fayda sağlayacak güzel bir uygulama olacak. Şifremiz54 çalışmamız kapsamında bu uygulama şehrimize katkı sağlayacak.

KOSGEB Destekleri

İmalat sektöründe teknolojik olarak orta ileri teknoloji anlamında imalat kurumlarına daha yüksek oranlarda destek verilmeye başlandı. Ar-Ge anlamında ürünlerin geliştirilmesi, yenilenmesi gibi konuları, Ar-Ge projeleri kapsamında destekleniyor. İşbirliği çalışmaları ya da iş sürecini geliştirmeye dayalı süreçlere de destekler var. 2019 yılındaki yol haritamızda cari açığı azaltacak ürünlere de ağırlık verildi. Yani yerli üretimi destekleyen ürünler. Özellikle bu yıl ortasında yaz döneminde yaşanan olağan dışı olaydan dolayı yerleştirmeye dayalı yani yurtdışından getirilen ürünlerin, yurt içinde üretilmesine dayalı imalat süreçleri destekleniyor. Bu aydan itibaren bazı komitelerimizin yaptıkları toplantılarda KOSGEB Uzmanı gelerek destekler konusunda bilgi verecek.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ PROTOKOLÜ

Girişimci adayları için, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi arasında 2019 yılı için 1.250 kişiye yönelik girişimcilik eğitimi ile ilgili protokol imzaladık. Teknoloji üreten girişimcilere ihtiyacımız var. Sakarya’nın bu konuda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.  Girişimci fikirleri olan ve bu fikirleri hayata geçirmekte kararlı tüm girişimci adaylarının bu eğitimlerden faydalanmalarını tavsiye ediyorum. İlk grup girişimcilik eğitimi 11 Mart’ta başlayacak.”

MEGA OSB ONAYLANDI

Başkan Altuğ, konuşmasının sonunda Ferizli’de kurulacak olan Mega OSB’nin an itibariyle Bakanlık tarafından onaylandığı bilgisini de verdi.

 

 

 

Haber Tarihi : 27/2/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::