İstihdam seferberliği ile

Sakarya’da 2 bin 488 yeni istihdam

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1158 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:  

İstihdam Seferberliği SAGİF’le taçlandırılacak

“Cumhurbaşkanımız,  TOBB Ekonomi Şurasında iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği başlatılması konusunda çağrıda bulundu. İstihdam seferberliğine ilimizin aktif bir şekilde dahil olması için gayret ediyoruz. İstihdam seferberliğini sürekli tanıtıyoruz ve üyelerimizi bu konuda teşvik ediyoruz.  Bu yıl SAGİF fuarı ile İstihdam Seferberliğini taçlandıracağız. Sakarya Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Fuarı (SAGİF-2019), bu yıl 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında kent meydanında düzenlenecek.

Her yıl “iş-sizi arıyor” ana teması ile düzenlenen istihdam fuarının bu yılki ana teması, istihdam seferberliği kapsamında “Burası Sakarya Burada İş Var” olarak belirlendi.

İstihdam Seferberliği kapsamında Sakarya’da, Şubat ayında 2 bin 488 kişiye artı istihdam sağlandı. Ekonomik şartlar sıkıntılı olsa da bu istihdam seferberliği konusunda teşvikler yadsınacak derecede değil. Desteklerinizi bekliyoruz.

12 Seçilmiş meslek odası başkanları ile birlikte Sakarya’nın sorunları ve çözüm önerilerini Büyükşehir Belediye Başkan Adayları’na sunduk. Olumlu geri dönüşler aldık ve adaylarımıza faydalı olacağını düşünüyoruz, bu raporun takipçisi olacağız.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile mesleki eğitim işbirliği yaptık. Sakarya’da plastik teknolojisine olan istihdam ihtiyacını karşılamak için bir meslek lisesinde bölüm açma işbirliği imzaladık. Bu konuda da 32. Meslek Komitesine teşekkürlerimi sunuyorum.

Sakarya’da plastik teknolojisi alanında sektörün ihtiyacı doğrultusunda 32. Meslek Komitesi işbirliği ile, nitelikli işgücünün yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Arifiye Ümit Erdal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul olarak belirlendi. Plastik teknolojisi bölümünün açılması planlanıyor.

Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu makine ve otomasyon sistemleri ile iştigal eden üyelerin oluşturduğu 33. Meslek Komitesi’nin desteği ile gerçekleştirilecek Edurotech Robot Yarışması’nın içeriği ile ilgili yapılan çalışmaların ardından protokol imzalandı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası şubat meclisi’nde gündeme gelen çark’taki su terazisi ve tarihi çarkın Millet Bahçesi Projesi’nde yer almasını istedik ve konu ile ilgili girişimlerimizi yaptık.

Girişimlerimiz sonucu Sn. Ekrem Yüce alana giderek yıkımın durdurulduğunu ve tribün ve çark’ın Sakaryalılara kazandırılacağını belirtti.

SATSO bünyesinde gerçekleştirilen Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Sakarya Genç Ve Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi seçimlerinin ardından kurullar başkanlarını da seçti.

Meclis üyeleri TOBB bilgilendirme seminerine katıldı. SATSO’yu temsilen iki grupta 50 meclis üyesinin iştirak ettiği bilgilendirme seminerleri oldukça faydalı oldu.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği öncülüğünde tüm illerde 5174 Sayılı Odalar Ve Borsalar Kanunu’nun 84’ncü maddesine uygun şekilde oluşturulan Yüksek İstişare Kurulu Sakarya ayağında ikinci toplantıyı gerçekleştirdik.

İhraç edilen 5 araçtan biri "Made in Sakarya" damgalı.

Türkiye'nin otomotiv ihracatının yüzde 19,6'sını karşılayarak yılın ikinci ayında önemli dış satım gerçekleştiren Sakarya, ürettiği 23 bin 562 aracın 20 bin 952'sini ihraç etti.”

 

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili değerlendirme yapmak üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi Bülent Yazar Pamukova’da kurulması planlanan tarım ve hayvancılık entegre tesisi hakkında bilgi verdi. Yazar konuşmasında “ Pamukova’daki bölge çok verimli bir alan ve burada tarım ve hayvancılıktan başka bir şey yapmak bu verimli toprağa ihanet olur. Burada tarım ve hayvancılık alanında entegre bir tesis kurulabilir. Sakarya’da günlük 2 bin 500 ton günlük süt işleniyor. Bunun iki bin tonu dışarıdan taşınıyor. Proje entegre olacağı için 1000 başlı bir projede sürü büyüklüğü yaklaşık üç bin ton sütü karşılayabilir.  Buradan çıkacak gübreden de enerji üretilir. Gaz, gübre, enerjinin yanı sıra süt üreten de bir fabrika alanı kurulabilir. Elimiz de böyle yapılar var. Yem tesisi de kurulabilir. Topraklarımızın artık organik katkıya ihtiyacı var. Kimyasal katkılar ile artık tarım yapılamayacak duruma geldik. Tarım ve hayvancılıkta geleceğe gidemeyecek yöntemlerle ilerliyoruz. Bunun önüne geçmek için tarımı öğretecek eğitim merkezleri kurulabilir. Seralar geliştirilebilir. Aldığımız gazı ısıtma olarak da kullanabiliriz. Çocuklara da etkinlik yapabilecekleri ve tarımı sevebilecekleri bir alan geliştirilebilir. Söz konusu entegre proje Türkiye’de güzel bir örnek olur.” dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak, İstihdam Seferberliği konusunda SATSO yönetiminin gayretli çalışmalarından dolayı tebrik ederekYönetim Kurulumuz yoğun bir şekilde meclisimizi dinliyor ve dikkate alıyor. Yönetim kurulu hazırladığı raporda ticaret erbabının sıkıntılarını da dile getirmelerinden ve bunları ilgili makamlara iletmelerinden memnuniyet duyduk.” dedi.

SATSO Mart Ayı Olağan Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, istihdam seferberliği ve devlet destekleri hakkında değerlendirmede bulunarak iş dünyasının söz konusu teşvikleri doğru anlayarak uygulaması gerektiğini ifade etti.

Taçyıldız ayrıca tarım sektörünün önemine değinerek “Tarımla uğraşan insanlara destek verilmeli. Herkes şehre taşındı ve maalesef köylerde kimse kalmadı. Tarım sektörü tüm zamanlarda önemli bir ihtiyaç bunu göz ardı edemeyiz. Çocuklarda tarım bilinci oluşturulmalı.” dedi.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, TOBB’ da düzenlenen Meclis Üyeleri Bilgilendirme seminerinin oldukça verimli geçtiğini belirterek teşekkür etti. Borazancıoğlu ayrıca, yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarına yönelik Sakarya’nın sorunları ve çözüm önerileri hakkındaki raporun da çok faydalı olacağını belirterek “Bu rapor diğer şehirler için de bir şablon oluşturabilir. Şehirler o çalışmanın üzerine kendi projelerini koyarak değerlendirebilirler. Akademik içerikli de bir çalışma olmuş. Teşekkür ederiz” dedi.

13. Meslek Komitesinden Berat Kara da TOBB’da düzenlenen seminerin çok faydalı olduğuna değinerek teşekkür etti. Kara ayrıca, “Diğer coğrafyadaki ülkeler 100-150 yıllık planlar yaparken bizler ne yazık ki 1-2 yılık planlar yapamıyoruz” diyerek uzun vadeli planlar ve bu planlara bağlı devlet bütçeleri oluşturulması ve üretim yapanların daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 Meclis Üyesi Alican Yıldırım TOBB Meclis üyeleri semineri için teşekkür etti. Yaşanan ekonomik durum ile ilgili de değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Yaşanan ekonomik süreçte firmalar önlerini görmek istiyor ancak önlerini görmekte güçlük çekiyorlar. Eskiden on birim kazanıyorsak şimdi beş birim kazanmaya başladık. Bu yapıyı sürdürebilmek için de KGF ile sürekli borçlanarak veya borçları çevirerek işimizi döndürmeye çalışıyoruz. Büyük firmalar borçlarını yapılandırıyorlar ve biz de onların kötü durumda olduklarını zannediyoruz ancak onların ciddi işini bilen finans uzmanları var ve planlarını yapıyorlar, kriz geldiğinde de borçlarını rahatlıkla kriz döneminde de ödüyorlar. Bizim gibi şirketlerde maalesef öyle insanlar olmadığı için zorluklar çekiyoruz.” dedi.

Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise “ Aşırı hız yapan hayaller gerçeklere çarpa çarpa dururmuş. Ne yazık ki psikolojide öğretilmiş çaresizlikler vardır, bizlerden olmaz, bizler yapamayız gibi. Ancak biz yaptık oldu demeliyiz. Gerçeklerle yüzleşmede proaktif olmalıyız. Yarın ne yaşayacağımızı bilmek ve yükselebilmenin altındaki temel şey eğitimdir. Çocuklarımızı başarıyla zehirliyoruz ve sınavla tutsak ediyoruz. Ancak çocuğumuz bir sosyal algı oluşturamıyor kafasında. Ailelerimiz kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar ne yazık ki. Üretim potansiyelini desteklemezsek sorun devam edecektir. Bizler her şeyi başarabilecek kapasitedeyiz.”

Meclis Üyesi Ekrem Seçgin bankaların kredi verme konusunda daha makul olmaları gerektiğini ifade etti. Seçgin ayrıca, “Eskiden şehrimizde sürekli spor müsabakaları olurdu ancak bu rakam git gide düştü. Şehrimize giriş çıkış ve turizm’in artması için bunlara öncelik verilmesi gerekiyor.” Sakarya basketbol takımının özel bir salon sporu olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, TOBB seminerinden memnuniyetlerini dile getirdi ve belirli konularda çok faydalı olduğunu belirtti. Özüuğurlu ayrıca “Şirketleri doğru yönetmenin bir bilim konusu olduğunu ve bu konuyu bilmeyince bizi yönetenlerin şirket yöneticileri olduğunu ve şirket yöneticilerinin eline kaldığımızı fark ettim. Bu nedenle Sakarya Üniversitesi’ndeki çeşitli fakülteler ile görüşerek hem kendime, hem şirketime, hem de çalışanlarıma bir nitelik kazandırmaya çalıştım. Bu nitelikli faaliyetleri oluşturabiliriz. KOSGEB desteklerinden en iyi şekilde faydalanmaya çalışıyorum. Sürekli bir girişimci yaratıyoruz ve girişimciler sermayesizlik yüzünden merdiven altı üretime gidiyor ve nitelikli olan elemanlarımızı da girişimci olarak kaybediyoruz ve onlar da yok olup gidiyor. İncelemeler yaptım ve KOSGEB girişimcilere verdiği destekler neticesinde % 3 başarı sağlamış” diyerek KOSGEB’in verdiği destekler neticesinde gözlem ve araştırma yapmaları gerektiğini vurguladı.

Tunç Özüuğurlu son olarak “SATSO olarak çok yol katettiğimizi düşünüyorum. Üniversite sanayi işbirliği projesiyle üniversiteden sanayi tarafından yönlendirmeye ihtiyaçları var. Ne istediğimizi bilmeli talep etmeliyiz.” dedi.

Meclis Üyesi Enes Akcan ise “Her ortamda kazanmaktan bahsediyoruz ama insanlığı kaybediyoruz. Mutsuzuz, eğitim diyoruz ancak gitgide insanlığımızı kaybediyoruz. Artık neslimizi korumalıyız. Bir şeyleri kaybediyoruz ne yazık ki.” Diyerek gelecek nesillerin doğru yetiştirilmesi ve değerlere sahip çıkılması gerektiğini  ifade etti.

Toplantının sonunda bir değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ,  “Sakarya’daki sanayi tesislerinin toplamı şehrin yüzölçümüne oranla henüz %1’dir. Türkiye ortalamasının altında ve verimli tarım alanlarını korumak önceliğimiz olarak devam edecektir.  SATSO faaliyetlerini yakından takip edilebilmesi için mobil uygulamamız güncelleniyor. Anket çalışmalarını bu mobil uygulama üzerinden yapılır hale getireceğiz.” dedi

Başkan Altuğ ayrıca, Sakarya’nın KDV iadelerinden kaynaklı olarak maliye payının azaltılmasına yönelik olarak değerlendirmede bulunarak şunları dile getirdi: “Sakarya İlinde İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Sakaya Büyükşehir Belediyesinin maliye payı ciddi şekilde düşmekte ve belediye hizmetlerinin finansmanı ile ticaret ve sanayinin alt yapısına yönelik hizmetlerde kaynak sıkıntısı nedeniyle mağduriyet yaşanmaktadır. 2017 yılında belediyelerin devletten aldığı paylar incelendiğinde örneğin Kocaeli kişi başı alınan pay 959 TL iken Sakarya’nın 292 TL. Türkiye ortalaması 537 TL ve bizim aldığımız pay ortalamanın çok altında. Biz üreten bir iliz, ihracatımız 6 milyar dolarlarda ithalatımız, yaklaşık 3 milyar dolar İhracatın ithalatı karşılama oranı % 170’lerde. Ve aldığımız pay bunun karşılığı değil. Bu konunun takipçisi olacağız. Biz şehrimiz için en iyisini istiyor bu konuda gayret ediyoruz.”

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 29/3/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::