Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyelere yönelik “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Pusulası Modeli” semineri gerçekleşti.

SATSO ev sahipliğinde gerçekleşen ODTÜ Psikoloji bölümünden Doç. Dr. Emre Selçuk, Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı ve Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı ve Türk Telekom Grubu’nun grup vergi yönetimini yapılandıran Bülent Taş’ ın katılımları ile gerçekleşen bilgilendirme toplantısı firmalar

“Aile şirketleri, ülkenin can damarı”

Toplantıda konuşan ODTÜ Psikoloji bölümünden Doç. Dr. Emre Selçuk,            “Aile şirketleri nesillerden nesillere devam eden şirketlerdir. Aile şirketlerinden gelen milli gelir oranı%90’dır. Dünya genelinde 40’ın üzerindeki şirketlerine bakıldığı zaman Bizim ülkemizde dâhil olmak üzere aile şirketleri her zaman daha başarılı çıkmakta. Aile, sıcak, samimi, kalabalık, içten ve doğal kavramlarını kişilere vurguladığı için aile şirketlerinde çalışanlarda da sıcak bir ortam oluşturulmuş olur ve o ortamda çalışanların verimliliği de yüksek olduğu görüntülenebilir. Aile liderleri ile birlikte azimli bir şekilde hedeflere doğru ilerliyorlar. Aile şirketlerin ülkemizde ortalama  dördüncü nesillere kadar az bir oranda kaldığı gözüküyor. Bu da tam olarak 24 yıl civarlarında bir zaman zarfı oluyor. Aile şirketleri, ülkenin can damarıdır. Aile şirketlerinde hangi ticaret olursa olsun fark etmeksizin iyi oldukları halde aile bireylerindeki duygusallık şirketin önüne geçtiği durumlarda olumsuz yönde etkileniyorlar. Bu etkilenme, sürekliliğin tehlikeye girmesinin önemli sebeplerindendir.” dedi.

Neden aile şirketlerine özgü kurumsallaşma yaklaşımı?

Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı ve Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı ise  “Hissedarlar, aile ve şirket, doğası gereği iç içe sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilir. Aile şirketlerinde; kurumsallaşma finans, hukuk, psikoloji, yönetim gibi bir aile pusulası bulunmaktadır. Bakıldığında ne kadar akıl karıştırıcı gibi dursa da halifiyet planlamasında bütün hepsini kapsar. Aile şirketlerindeki en azından 1-2 kişisinde finans, hukuk, psikoloji, yönetim olması gerekiyor. Yeri geldiği zaman adaletli, yeri geldiği zaman şirketin sürekliliği için bunları kontrol altında tutması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu programda; Aile şirketi olmanın avantajları finansal performansa nasıl dönüştürülür? Aile içi çatışma ve sürekliliğin tehlikeye girmesi riskleri nasıl yönetilir? Etkili ve uygulanabilir bir aile anayasası nasıl hazırlanır? Aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığı hangi adımlarla güvence altına alınır? konularına değinilerek detaylı bilgi verildi.

 

Haber Tarihi : 29/4/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::