Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) iş birliğinde SATSO Meclis Salonunda, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanlığı Lider Danışmanı Özden Özben’in sunumu ile gerçekleştirilen toplantıda; Kurumsallaşma, ERP Sahipliği ve Kullanımı, Eğitim, Mentorluk ve Danışmanlık, Sertifikasyon, Belgelendirme, Test ve Kalifikasyon, Ar-Ge ve Patent Yönetimi, Yatırım, Tanıtım ve Pazarlama, Yerlileştirme konuları hakkında bilgi verdi.
SATSO 23. Meslek Komitesi tarafından organize edilen ve SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ür’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) Tanıtım Toplantısı’na imalat sanayiinde faaliyet gösteren birçok firma temsilcisi iştirak etti.
Ülkemizin yerlileşme ihtiyacı ve Savunma Sanayii’nin yeni tedarikçi ihtiyacı kapsamı hakkında bilgilendirme sağlanması amaçlanan toplantıda sektöre kazandırılabilecek nitelikli firmaların tedarik zincirine katılma süreci hakkında bilgiler verildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ür, şunları dile getirdi:
“Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP), Savunma sanayi sektöründe tedarikçi olabilecek firmaların tespiti, bu konuda yurtdışı bağımlılığının azaltılmasına yönelik olarak sektör içerisinde faaliyet gösteren firmaların yetkinliklerinin artırılması, sektöre kazandırılabilecek firmaların nitelikli tedarikçi olabilmelerini sağlamaktır.
Savunma Sanayine Tedarikçi olmak isteyen firmaların durum analizlerinin yapılması, gelişme planlarının oluşturulması ve bu planlar doğrultusunda desteklenebilmeleri amacıyla başlatılan bu programın ilimizde yaygınlaştırılmasını ve konu hakkında ilgili firmalara gerekli desteğin sağlanmasını planlıyoruz.

Toplantımızın, ilimizden Savunma Sanayisine hizmet edebilecek nitelikli tedarikçileri oluşturulmasına imkan vermesini umuyor ve tüm katılımcılara Yönetim Kurulumuz adına saygılarımı sunuyorum”

“Önceliğimiz firmaların yetkinlik kazanıp tedarikçi olabilmesidir.”
Savunma Sanayii Başkanlığı Lider Danışmanı Özden Özben,“ EYDEP Projesi üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyoruz. Yaklaşık 200 değerlendiricimiz var ve yurtiçine dağılmış bir halde değerlendirmelerini yapıyorlar. Yaptığımız ve yapacağımız değerlendirmeler bizlere ciddi birikimler ve yol gösterimleri sağlıyor. EYDEP projesinin en önemli işlevleri değerlendirme ve desteklemedir. EYDEP ilk olarak sadece değerlendirme programı olarak geçiyordu ve envarter oluşturmaya yönelik bir programdı. Daha sonra destekleme de eklenince envarter çıkarımı programı ve eksiklerin kapatılmasını amaçlayan bir proje haline geldi. Firmalarımızın eksiklerinin kapatılmasıyla nereye ulaşabileceğimizi vurguluyoruz. Firmalarımızın kurumsallaşmasının artırılması, kaliteli ve nitelikli üretimlerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir sektörel gelişim, yerlilik oranındaki artış gibi unsurlar EYDEP projesinin asli hedefleridir. EYDEP projesi savunma sanayii sektörünün büyük temsilcilerinin destekleri ile başlamış, geliştirilmiş ve uygulamaya alınmış bir projedir. Artık ülkemiz yetenekleriyle değil ürettiği ürünlerle anılan sektöre, yapıya ihtiyacı vardır. Bizler firmalarımızın yetenek bazlı yetkinliklerden ziyade ürün bazlı yetkinlik seviyesine çıkarılmasına ihtiyaç duyuyoruz. Desteklerimizle de bu konularda aktivite edilmeye çalışılacak.
Değerlendirme sürecinde Savunma Sanayii Başkanlığının ihtiyaç duymuş olduğu nitelikte bir soru seti geliştirdik. Soru seti 150- 250 adet başlıklara ilişkin soruları içermektedir. Sadece pilot çalışmalar sırasında 50 firmaya ziyaretler gerçekleştirdik. 10 kişilik bir firmaya 15 kişi ziyaret gerçekleştirdik. Çünkü firmamızın yetkinliklerinin veya kapasitelerinin tam olarak analiz edilmesi gerekmektedir. Önceliğimiz firmalarımızın yetkinliğinin artması ve desteklerin de boşa gitmemesidir. Ulusal Sertifikasyon modelimiz var ve bu sertifikasyon modeli ile savunma, havacılık ve sanayi özelinde firmalara bir sertifika verme düşüncemiz var. Geçen süreçte 81 firmaya 8 farklı başlıkta eğitimler verdik. Firma değerlendirmesi yapıldıkça eğitimler ve destekler de devam edecektir” dedi.
Haber Tarihi : 6/5/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::