SATSO ilin KDV iadelerinden kaynaklı gelir açığını gidermek için gayret ediyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı meclis üyelerinin katılımı ile Meclis Başkanı Talip Kuriş’in yönetiminde gerçekleştirildi.

Mali Destek Programları

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda Yönetim Kurulunun Aylık Faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından bölgemizin rekabet gücünün artırılması amacıyla mali destek programlarının uygulandığını belirterek “SATSO olarak bu yıl bölgede imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi İleri Kaynak Teknikleri Eğitim Atölyesinin Kurulumu ve Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi kapsamında Geyve Sinan Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız.  Otomotiv Endüstrisinde Yenilikçi Kalite- Kontrol ve Test Sistemleri Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. İmalat Sanayine Yönelik Otomasyon Sistemleri Atölyesinin Kurulumu ve Operatör Eğitimi kapsamında Şen Piliç Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. Sanayi İhtiyacına Yönelik Nitelikli Depo Personelinin Yetiştirilmesi kapsamında Arifiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. Tasarımdan Imalata - Nitelikli Bireylerin Eğitimi kapsamında            Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Hendek Meslek Yüksek Okulu ile ortağız. SUBU Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Mutfağı oluşturulması konusunda, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu ile ortağız.  Arifiye Meslek Yüksek Okulunda Motor Testi ve Simülasyonu Laboratuvarı konusunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Arifiye Meslek Yüksek Okulu ile ortağız. SUBU Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Mutfağı oluşturulması konusunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu ile TR42 Bölgesi Restorasyon Uygulamalarına Yönelik İş Gücünün Temel Yetkinliklerinin Geliştirilmesi kapsamında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Geyve Meslek Yüksek Okulu ile ortağız.

SUTGEM İçin MARKA’ya Başvuru Yapıldı

Bunun dışında, imalat ve hizmet altyapılarının geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılması amacıyla hazırlanan 2 projeye ortak olarak destek verdik. 1 tane de Odamız adına Sabancı Üniversitesi ile birlikte bir proje başvurusu yaptık. Sabancı Üniversitesi ortaklığı ile Sakarya Uluslararası Ticareti Geliştirme Merkezi Projesi için başvuruda bulunduk. Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Sakarya’da İmalat Sektörüne Yönelik Nitelikli İş Gücünü Artırma Projesi kapsamında Doğu Marmara Nitelikli İş Gücü Geliştirme Merkezi için Sakarya Teknokent ile işbirliği yapıyoruz. Bunlar dışında Avrupa Birliği Programlarına yapılan henüz sonuçlanmamış 3 başvurumuz daha var.” Dedi.

Belediye Gelirlerinin artırılması için…

Başkan Altuğ ayrıca, “Büyükşehir Belediyemizin ihracat yapan firmaların KDV iadelerinden dolayı büyük bir gelir açığı var. Gelir dairesi vergi dairesi defterdalık finansal anlamda yetkili kişilerle bu kaynak kaybının çözmek adına çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir belediye Başkanımıza sunduk. Bu konuda çözüm önerileri ve alternatif argümanları oluşturan konuları rapor olarak sunduk. 10 milyon lira ay olarak kayıp var. Senede 120 milyon yapar ve bu şehrin birçok sorunun çözer. Bunun için gayret ediyoruz. KDV ödemesi nedeniyle gelir kaybını önlemek adına gayretlerimizi artırarak sürdürüyoruz. Konu ile ilgili çözüm üzerine yoğunlaştık.” diye konuştu.

Başkan Altuğ ayrıca üyelere yönelik veri güncelleme çalışmaları hakkında da bilgi vererek bu çalışmanın hızla ilerlediğini ifade etti. Başkan Altuğ “Ulaşamadığımız üyemiz kalmasın istiyoruz. Ulaşamadığımız üye bizim değildir. O yüzden tüm üyelerimizle temas kurmak istiyoruz.” dedi.

Meclisin Konukları

Meclis Toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan ve Mayıs Ayı Olağan meclis Toplantısının konuğu olan Tabii meclis Üyeleri (Geçmiş Dönem Başkanları) SATSO çalışmaları ve kendi dönemlerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SATSO Geçmiş Dönem Başkanlarından Tabii Meclis Üyesi Azmi Gürkan, SATSO çatısı altında seviyeli böyle bir meclis toplantısında bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu bir bayrak yarışıdır. Geçmişte bizler hizmet ettik şimdi sizler bayrağı teslim aldınız. Tebrik ediyorum. Geriye dönük belge ve fotoğraflara kurum hafızası açısından ulaşmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

SATSO Geçmiş Dönem Başkanlarından Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu ise 25 yıl SATSO’nun çeşitli yönetim kademelerinde görev yaptığını belirterek geçmişe dönük fotoğraf ve belge arşivinin sağlanmasının önemli olduğuna ve tarihi bir katalog yayın olarak çıkarılabileceğine dikkat çekti.

SATSO Geçmiş Dönem Başkanlarından Tabii Meclis Üyesi Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, 1982 yılında oda meclis üyeliği görevine başladığını belirterek toplam 27 yıl görevde bulunduğunu dile getirdi. Diğer odalarla işbirliği ve ortak çalışmaların olmasının güç oluşturmak adına olumlu getirileri olduğuna dikkat çekti.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Geçmiş dönem yöneticilerimizden faydalanacağımız ve örnek alacağımız konular var. Akgün Başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Odayı geçmişi ile barıştırdı. Meclisin yazılı olmayan kurallarını yüzde 50’nin üzerinde gençleşen bir meclis olarak geçmiş dönem yöneticilerden öğrenmeliyiz.” diyerek geçmiş tecrübelerin önemine dikkat çekti.

Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan BUTGEM’i yönetim Kurulu’nun incelediğine memnun olduğunu belirterek “BUTGEM’i yıllar önce inceledik. Benzerini Sakarya’da yapmak istedik. Ancak yeterli desteği alamadık. Bu merkezde o dönem yılda 2200 kişiye eğitim veriliyor ve 1098 kişi istihdama karşılanıyor. Burada bu tür bir proje yapabilirseniz SATSO’nun tarihine geçersiniz. Bizlerin desteği her zaman yanınızda olacaktır.” dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise ticaret ve sanayi odalarının bir şehrin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “Ticaret ve sanayi odaları bir şehrin olmazsa olmazıdır. Sakaryamız, sanayide gelişme kaydederken, ticarette yetiştirilmeye başlanılan eksiklikler var.  Ticaret anlamında şehir bir yere hapsedilmiş durumda.” dedi. Bayrak konuşmasının devamında Tarihi Türk Ticaret Bankası binasının aktif bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği, şehrin bir fuar alanına ihtiyacı olduğu konularına değindi.

Tırtıllar ürünlere zarar veriyor

Meclis Üyesi Hasan Çakır da “Yaz geliyor, geçen yıl yaşanan tırtıl sıkıntısını bu yıl da yaşamayalım. Bu konuda ilgili kurumlar çalışma yapmasını bekliyoruz. Geçen yıl insanlar fındıklarını bile toplayamadılar. Bunun önlemeleri köylerde alınmalı. Yoksa bu tırtıllar ağaçlara ve bitkilere ürünlere zarar veriyor. Buna çözüm bulunmalı. Ayrıca gündemde olan fuar alanı şehrimiz için bir ihtiyaçtır” dedi.

Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya ise SATSO camiasında bir iş kadını olarak yer almaktan memnuniyet duyduğunu belirterek “SATSO bizim için bir akademi oldu. Diğer odalarla kıyaslandığında övünebileceğimiz bir kuruma sahibiz” diye konuştu.

Meclis Üyesi Lütfü Sunman,  ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektörünün de zor günler yaşadığını belirterek “Bu süreçte, büyük kurumsal fabrikalar, ürünlerine iki yıldır zam yapmadılar. Yerel imalatçılar maliyetlerin artması sebebiyle zam yapmak durumunda kaldı ancak büyük firmalar fiyatlarını değiştirmedi.” diyerek konunun bir muamma oluşturduğunu ifade etti.

Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu “Bedeli ödenmiş bir tecrübe insanın en büyük hazinesidir” diyerek geçmiş dönem SATSO Yöneticilerinin tecrübelerinden faydalanmak gerektiğini ifade etti.

Cinoğlu konuşmasında “Ülke olarak özel bir durumdan geçiyoruz. Hangi çıkış yolunu bulmayı bekliyoruz. Tünelin sonundaki ışığı yakalamamız için ortam ve şartlar her zaman uygun olmuyor. Faaliyet yatırım finansman durumlarımızı organize edebilmeliyiz. Gerçekleri kabullenerek ona göre yol bulmalıyız” diye konuştu.

Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, SATSO hizmet binasının yanında yapılan inşaatların tamamlanması ile Odamıza güzel faydalı bir alan ortaya çıkacağını belirterek “Kişi yaptığı eserlerle mutlu olur. Katkılarından dolayı yönetim kurulumuzu tebrik ederim. Önceki dönem yönetimi olarak BUTGEM modeli gibi Sakarya’ya da SATSO öncülüğünde bir eğitim merkezi kazandırmaya çalıştık. Ama olmadı. Bu işin burada yapılmasını arzu ederim.  Söylem eylem olmadan tek başına etkili değildir.” dedi.

Amerikan Beyaz Kelebeği için tedbir alınmalı

Dilek ve temenniler bölümünün sonunda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, özellikle Meclis Üyesi Hasan Çakır’ın dile getirdiği tırtıl konusunda 1. Meslek Komitesi talebi ile geçen yıl ilgili kurumlara yazı yazıldığını belirterek “Amerikan beyaz kelebeği, bölgemizde yaşama alanı bulmuş ve önemli zararlara sebep olmuştur. Toplu mücadele yapılmadığı taktirde daha da büyük zararlara sebep olacaktır. Bu nedenle Amerikan beyaz kelebeği ile toplu mücadele yapılması hususunda bu yılda gerekli girişimlerde bulunacağız. İlgili kurumlarla iletişime geçeceğiz” diye konuştu.

Fuar Alanı’nın takipçisi olacağız

Başkan Altuğ ayrıca, fuar alanı ile ilgili de açıklamada bulunarak “Yerel seçimler öncesi şehrin öncelikli sorunları ile ilgili raporumuzda fuar merkezi gibi bir çok konu başlığı ve proje önerileri yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin de seçim öncesi açıkladığı yapılması planlanan projeleri arasında fuar ve kongre merkezi yer alıyordu. Bu çalışmanın yapılması konusunda takipçi olacağız. Hem büyükşehir projeleri arasında yer alıyor hem de bizim önerilerimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.

 

 

Haber Tarihi : 31/5/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::