Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve DEİK ( Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) işbirliği ile
Türkiye'nin Afrika kıtası ile dış ticaret hacminin ve Afrika'da yatırım fırsatlarının ele alındığı Sakarya - Afrika tanıtım günü SATSO’da düzenlendi.

Ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün’ün yaptığı programa ayrıca, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Türkiye–Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Türkiye–Gine İş Konseyi Başkanı Volkan Kazova, DEİK Türkiye–Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Türkiye–Madagaskar İş Konseyi Başkanı Yalçın Kıroğlu ile çok sayıda üye iştirak etti.

ÜRETTIĞIMIZI DÜNYAYA SATMALIYIZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Sakarya’nın ihracattaki yeri, uluslar arası ticarete verilen önem ve Afirka ile ticari ilişkiler konusunda bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Türkiye’nin dünyadaki ihracattan aldığı pay yüzde 1'in altında. Hedefimiz 2023'te dünyadaki ihracat pazarından yüzde 1,5'lik payı almaktır. Bunun için ülke olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk  kendimize. Sakarya’da bu ihracat rakamlarını önde götüren illerden biri.  2018 yılı Sakarya ihracatı  5 milyon 576bin dolardır. 2019 ilk 6 ayında ise 2 buçuk milyondan fazla ihracatımız var. Sakarya’mız cari açık yerine cari fazla vermektedir yani bu demek oluyor ki ithalatı fazla karşılayan bir ihracat var. Sakarya, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor, cari açıkta fazla veren bir bölgeyiz. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 176, yüzdesel oran olarak Türkiye birincisiyiz, rakamsal olarak bu 3 milyar dolar civarında ve bu sıralamada da ikinci sıradayız, bizden önce Bursa gelmektedir.

Sakarya olarak Türkiye ihracat sırlamasındaki yerimiz 7 iken, 2023 hedeflerinde hedefimiz ilk 5 ihracatçı il arasında yer almaktır.  450 civarında olan ihracatçı sayımızı 1000’e yükseltmek ve ihracatı üretimin merkezine yerleştirmek amacındayız.

Biliyoruz ki sadece üretmek yetmez, yetmiyor, ürettiklerimizi dünyaya satmak ve en iyisini üretebilmek de bir o kadar değerli. Hatta olmazsa olmazımızdır.

Bu doğrultuda uluslararası ticaretin gün geçtikçe daha da önemli olduğu ve uluslararası pazarlarda rekabetin giderek arttığı günümüz ekonomisinde ilimizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

Bu doğrultuda yabancı uyruklu öğrencilerimizi hem kültür hem de ticaret elçisi olarak değerlendirmek adına projeler geliştiriyoruz. Üniversitemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin firmalarda staj yapma imkanı sağlayan Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi (UPEP) ile ihracat odaklı üretimin doğru bir şekilde pazarlanmasına da yön vermeye gayret ediyoruz.  İhracat Pazar Araştırması Projesi (İPAP) ile İhracat yapan ya da yapmak isteyen imalatçı işletmelerin, ürün bazında dünyadaki trendleri izleyebilmelerini ve bilimsel bir model aracılığıyla işletmelerin en elverişli pazarları belirleyebilmelerine destek oluyoruz. Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi (UTEP) ile de ihracat yapmak isteyen ya da ihracat yapan firmaların,  ihracat departmanlarını güçlendirmek adına personel yetiştirmelerine katkı sağlıyoruz.

Hiç ihracat yapmamış ya da ihracat potansiyelini yükseltmek isteyen üyelerimize yönelik de Uygulamalı İhracat Akademisi çalışmaları ile eğitimler veriyoruz. Afrika ülkeleri de ihracat hedef pazarlarımız arasında yer alan bir bölge. Gana, Malezya, Zambiya gibi Afrika ülkeleri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik.

Afrika değişiyor, dünya dönüşürken bundan payını pozitif yönlü alan bölgelerden biri. Dünyadaki Afrika algısı da değişiyor. Afrika artık sadece ürün sattığımız değil aldığımız aktif ticaret ortaklarımızdan biri olmaya başladı.

Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin ve Türk iş insanlarının da Afrika'ya olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Ülkemiz ile birçok kıta ülkesi arasındaki tarihe dayanan dostluk bağları mevcut. Şüphesiz ki bu olumlu imajın ticari ilişkilerimize de önemli katkısı oluyor. Afrika bu yönü ile çok önemli ve Türkiye ile ticaret hacminde gelecek vaat eden bir kıtadır.

Bugün burada Afrika ile dış ticaretimizi tekrar gözden geçirerek işbirliği olanaklarımızın artırılmasına yönelik neler yapılması konusunda da görüş birliği sağlayacağımızı düşünüyorum.”

Afrika'nın alternatif değil, ek bir pazar olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığı toplantıda katılımcılara bu pazardan nasıl daha fazla pay alabileceklerinin ipuçları verildi. 

AFRİKA’YA GİTMELİSİNİZ

Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın yaptığı konuşmada Afrika pazarının fırsatlarını ve Türk iş adamlarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Öncelikle Afrika’nın Avrupa’ya alternatif bir pazar olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, Afrika’nın ek bir pazar olarak değerlendirilmesi gerektiğini, Avrupa’nın vazgeçilebilecek bir pazar olmadığını dile getirdi.

Taşkın konuşmasında “Bu toplantıda bir Afrika vizyonu çizmeye çalışacağız. Hepimizin belirli tecrübeleri var. Bizler Afrika’yla ilişkilerimiz gelişsin, Afrika hakkında bilgi verelim ve deneyimlerimizi paylaşalım istiyoruz. Önce Afrika’ya gitmeyi bileceksiniz, o pazara giden satışı da yapıyor. Seyahat gideri gider değil, yatırımdır unutmayın. Aynı zamanda Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler de büyük şans. Bu öğrencileri mutlaka stajyer olarak yanınıza alın ve sonrasında yol parasını verip ülkesine gönderebilirsiniz. Ailesini görmesini sağlayıp, orada kalması ile birlikte oldukça düşük maliyetlerle sizin adınıza orada satışlarınızı artırmak için kimin hangi ürünü nereden aldığının tespiti gibi konularda istihbarat toplamasını sağlayabilirsiniz. Öncelikle mutlaka seyahat edin. Gidin pazarı görün. İkincisi mutlaka oradan gelecek misafirleri ağırlayın. Bu pazarlar için çalışacağınız takımınızı iyi kurun. Mutlaka buradaki öğrencileri yanınıza alın. Gittiğiniz ülkede iyi bir avukat ve iyi bir mali müşavir bulun. Ardından hangi iş kolunda çalışıyorsanız o iş koluna yönelik Afrika’da mutlaka bir imkan bulunduğunu göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

RAKİPLERİMİZİ TANIMALIYIZ

DEİK Türkiye–Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Türkiye–Gine İş Konseyi Başkanı Volkan Kazova ise “Sakarya çok ekstrem bir şehir” diyerek Sakarya’nın uluslar arası ticaretin geliştirilmesine yönelik yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirterek tebrik etti.

Kazova, “Rakiplerimizi iyi tanımak lazım bakmak lazım.  Bir ülkeyi anlamak çok önemli. Ankara’daki Afrika büyük elçiliklerinden güncel bilgiler alabiliriz. Ticaret odası olarak onları davet edip dinlemenizi tavsiye ederim onlar size iyi yönlerini anlatacaktır ama rakamları isteyince sizde analiz edebilirsiniz.” dedi.

EN GENÇ NÜFUS AFRİKA’DA

DEİK Türkiye–Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Türkiye–Madagaskar İş Konseyi Başkanı Yalçın Kıroğlu da,Genel algı olarak iş gücü Asya kıtasından Afrika’ya kayıyor. Çünkü Asya yaşlanıyor,  Avrupa zaten yaşlı, en genç nüfus Afrika’da. Ekonomik olarak bakıldığında 2045’te en zengin pazar olacağı düşünülüyor. Artık Afrika halkı kendi kaynaklarını kendi halkı için harcamaya başladı. En büyük değişimin altını çizmemiz lazım, artık Afrika’da kaynak var.” diyereK Afrika’ya gidilmesi ve pazarın incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Afrika Tanıtım Günü programında konuşmaların ardından katılımcıların soruları cevaplanarak görüş alışverişinde bulundular.

 

 

 

Haber Tarihi : 4/7/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::