Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Başladı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İşbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin açılışı bugün gerçekleştirildi.

Söz konusu festival’in açılışına Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ak Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Talip Kuriş, Sakarya Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Hasan Alişan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hatem Akbulut, İlçe Belediye Başkanları,  sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri ile çok sayıda davetli iştirak etti.

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Festival Koordinatörü Remzi Adıyaman, her geçen sene daha da büyüyen ve gelişen bir festival gerçekleştirmekten mutlu olduklarını belirtti. “ Geçen seneki rakamlara baktığımızda bu sene festivalimize ilgi daha yoğun ve güçlü. Bu bizleri çok sevindiriyor ve doğru yolda olduğumuzu, doğru işler yaptığımızı görmek çok güzel. İşbirliği içinde bulunduğumuz, bu festivalin oluşmasına katkıda bulunmuş herkese çok teşekkür ediyor, festivalimizin herkese hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, peyzaj ve süs bitkiciliği sektörünün güncel durumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gazilerin Gazi Günü’nü kutlayan Dündar, emeği geçen herkese teşekkür etti. “ Yıllardır hızla gelişmekte olan ve ilerleyen bir sektör olarak süs bitkiciliği, ekonomik ve istihdam hususlarında ciddi faydalar sağlamaktadır. Bizler için sektörümüzün büyümede devamlı olması ve yeni pazarlar bularak ihtiyaca cevap verilmesi çok çok önemli. Bizler bu sektör için daima ilerlemeyi ve ileri görüşlü olmayı, çağa ayak uydurmayı önemsiyoruz. Oluşturduğumuz SÜSBİR PORTAL ile üreticimiz ellerindeki ürünlerini Avrupa’da 650, Orta Asya’da 30 ve Türkiye’de de 25 alıcıya açmasını ve tanıtmasını sağlıyor. Dijital çağda yaşıyoruz ve hızlı bir şekilde bütün dünya bu dönüşüme ayak uyduruyor. Bizler de bu sektörün geri kalmaması için ilerlememizi dijital ortamda tutmaya özen gösteriyoruz. SÜSBİR olarak Essen’de gerçekleştirilen fuarda stant açtık ve değerli üreticilerimiz ile sektörümüzün ürünlerinin tanıtımını yaptık. Ülkemizin birçok yerinde yükselmekte olan millet bahçelerinde de yerli ve milli süs bitkisi ürünlerimiz kullanılacak, büyük katkı sağlayacak.” dedi.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “ Sakaryalılar olarak bizler oldukça şanslıyız. Çünkü doğal tarıma uygun verimli topraklarımız, ürünlerimizi geliştirip ekonomik girdi oluşturacak donanım imkanlarımız, tarımımızı geliştirmek isteyen irademiz ve tutkumuz var. Böylesi festivaller aracılığıyla hepimizin ihtiyaç duyduğu tecrübelere, birikimlere, bilgilere, ortaklıklara, atılımlara, yatırımlara, gelişmelere kolayca ulaşabilir. Süs bitkileri sektörü dünya üzerinde hızlı değişim görülen bir sektör olarak nitelendirilebilir ve buna bağlı olarak da dünya üzerindeki rekabet artmaktadır. Türkiye'nin ekili alanlarına baktığımızda çok küçük bir miktar. Rakiplerimiz Hollanda, Almanya, İtalya gibi ülkeler, çok büyük ekonomi sağlıyor bu konudan. Zira Hollanda'da biliyoruz ki 6-7 milyar dolarlık bir sektör bu. Firmalarımız da yavaş yavaş onlarla rekabet eder hale gelmeye başladı. Umuyoruz ki yapılan yatırımlar ve gerçekleştirilen bu festivaller kapsamında bu sektör daha da başarılı olur ve ilimize katma değer anlamında büyük destekleri olur.” dedi. Festivalin başarılı olmasını dileyen Adem Sarı, emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Sakarya olarak kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, gelişen ve yatırımların hızla arttığı bir iliz. Hem sınai, hem de zirai anlamda üreterek kendimize yeterken etrafımıza da taşan özel bir bölgeyiz. Bu farkındalığı güçlü bir birliktelikle sinerjiye çevirmenin de gayretindeyiz. Süs bitkiciliği de sakarya’nın gözde ve yükselen sektörleri arasında yer alıyor. Süs bitkiciliği  barındırdığı niteliklerle çok yönlü bir sektör olarak da dikkatleri üzerine çekiyor.           

Doğal su kaynakları, verimli toprakları, eşsiz iklimi ile Sakarya’ya çok yakışan bu sektör her geçen gün büyüyor ve süs bitkisi yetiştiriciliği anlamında ülkenin ihtiyaçlarının ötesine geçip, ihracatta da söz sahibi olmaya başlıyor. İlimiz süs bitkileri anlamında önceki yıllarla kıyaslandığında ithalat yaptığı ülkelere ihracat yapar konuma gelmiştir ki bu başarı Sakarya adına gurur vericidir. İkincisini düzenlediğimiz peyzaj ve süs bitkiciliği festivali de bu alandaki yerimizi ve gücümüzü anlatmak anlamında büyük bir önem taşıyor. Bu sektördeki hedefimiz,  “Sakarya” markasını dünyada bilinir ve aranır hale getirmektir. Üretim alanı olarak Türkiye’deki toplam alanın yaklaşık %35’ine sahip olan ilimiz, yapılan üretimde de ciddi bir paya sahiptir. İhracatta 11. Sırada yer alırken özellikle canlı bitkiler üretimi ve ihracatı da istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Diğer taraftan Avrupa kıtasında yaklaşık 3 bin 500 bitki türü yetişirken, ülkemizde bu rakamlar 10 bini buluyor ki bu da bizim ne kadar zengin bir coğrafya’ya sahip olduğumuzun göstergesidir.

Doku Kültürü Laboratuvarı

Süs bitkisi fide üretiminde ihtisaslaşmış bir yatırımın gerekliliği aşikardır. Bu amaçla Sakarya Büyükşehir Belediyemiz ve Üniversitelerimiz işbirliğinde başladığımız, Doğu Marmara Kalkınma ajansı desteğiyle yürütülen “Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi” kurma çalışmalarımız devam ediyor. Çok yakın zamanda temelini atacağız. Doku Kültürü Laboratuvarımız sektöre ciddi artılar katarak rekabette firmalarımıza avantaj sağlayacaktır. İnanıyoruz ve hedefliyoruz ki; Sakarya ürettiği bitkilerle dünyayı süsleyecek. Festivalimizin oluşması ve olgunlaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, festivale katılan tüm firmalara bereketli ve bol kazançlar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  “Sakarya’yı süs bitkiciliği sektöründe bir dünya markası haline getirmek en büyük amaçlarımızdan bir tanesidir. Sakarya iç ve dış süs bitkiciliği sektörü için dünyada biçilmiş bir kaftandır. Dünyada bu alanda 1 numara olmamamız için hiçbir neden yok. Göreve geldiğimiz andan itibaren Sakarya için en iyisini düşündük ve düşünmeye devam ediyoruz. Yakın bir zamanda bu sektör için bir projeye imza attık ve FİDAN A.Ş’yi kurduk. Üreticilerimizin daha çok verimli üretim yapması için gelişmiş teknolojilerden faydalanması konusunda büyükşehir olarak sağlamaya çalışacağız. Daha verimli ürün, toprak ve çeşitlilik anlamında önlerde olacağız. Daha çok projelere beraber imza atacağız. Süs bitkiciliği sektöründe talep karşılanmıyor ve umuyoruz ki yapılan bu yatırımlar ile Sakarya talebi tek başına karşılayabilecek bir potansiyele sahip olacaktır. Festivalimizin hedeflerine ulaşmasını umuyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “ Sakarya sanayide, tarımda ve turizm’de nice başarılar elde etmiş bir şehirdir. Peyzaj ve süs bitkiciliği sektörü için de birçok faydalı özelliklere sahiptir. Bu sektör sadece ticaret amacı için değil, bu toprakların bizlere verdiği nimetlerin en iyisini almak için de yapılıyor. İlimizde birçok kişi bu sektör ve bu festival için katkı ve gayret veriyor. Gerçekleştirilen bu festival sayesinde işbirliğinin gücünü görmüş olduk. Sakarya olarak daha büyüğünü ve daha iyisini yapacağımıza inanıyoruz. Festivalimizin başarılı olmasını umuyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Haber Tarihi : 19/9/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::