Daha yaşanabilir ve ticaret yapılabilir bir şehir için

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri mesleki sorunlar ve şehir gündemi hakkında görüş ve önerilerini dile getirdi.

Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında gerçekleştirilen Meclis Toplantısında meclis üyeleri, Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ve Dilek ve Temenniler bölümünde görüş ve önerilerini dile getirdiler.

TİCARET YAPILABİLİR BİR ŞEHİR OLMALIYIZ

Meclis Üyesi Enes Akcan esnafların dükkan önlerine ve kaldırım işgalleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak  “Ticaret yapılabilir bir şehir olmalıyız” diyerek şunları dile getirdi: “Esnafımızın kaldırıma taşma konusunda Odamızda bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya Ticaret Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ile 6. Meslek Komitesi olarak katıldık. Ciddi bir sorun ve üyelerimizden de şikâyetler artınca zabıtalar ile görüşme gerçekleştirmiştik ki bizlere bu sorunu 3 aşamada yönettiklerini belirtmişlerdi. İkaz, uyarı ve en sonunda ceza uygulandığını anlatmışlardı. Sayın Başkanımız Akgün Altuğ’un olaya el atması ile yapılan toplantıda ortak bir çözüm sürecinde ilerleme kararını aldık. Tabi ki zor bir konu. Kalabalık caddelerimiz söz konusu. Yaklaşık 50 metrekare yeri olan bir esnafımızın dışarıya tam 100 metrekare yayılması söz konusu. Bu sorunun ana caddelerde hızla çözüleceğini düşünüyoruz. Ancak ara sokaklarda biraz daha zor gibi gözüküyor. Bazı yerlerde yayaların yürüyecek yeri bile yok ve bundan yayalar kadar esnafların yan komşuları da çok şikâyetçi olmakta. Yaşanabilir bir şehir için çalışıyoruz ancak aynı zamanda ticaret yapılabilir bir şehir olması gerekmektedir. Sizler insanları küstürürseniz bu sefer bu insanlar AVM’lere gitmeye başlayacaktır. Bizler SATSO desteği ile de şehrimizin ticaretini daha iyi yerlere taşımak için çalışıyoruz.”

BİLİŞİM ZİRVESİ

Meclis Üyesi Necmettin Kırık, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Bilişim Zirvesi hakkında bilgi vererek “SABİDER iş birliği ile bir bilişim zirvesi toplantısı Bu ve bunun gibi toplantılar ile bilişim sektörünün hem ülke ekonomisine hem de Sakarya ekonomisine katkılarını artıracaktır. Yaklaşık 15 ilden, bilişim sektöründe yöneticilik yapmış kişilerin de katılım sağlayacağı bu toplantımıza, yoğun bir katılım talebi gerçekleşti. Bu da demek oluyor ki Sakarya’da böylesine bir etkinliğin yapılmasına ihtiyaç olduğunu ve böyle bir beklenti olduğunu görmüş olduk.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler Maddesi Bölümünde konuşan meclis üyeleri şehir, ülke ve ekonomi gündemine yönelik görüşlerini dile getirdiler.

BARAJLAR VE SANTRALLER

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu,  “Sürekli bahsedilen Sakarya Nehri’mizin kirliliği konusu çok önemli. Nehrin üzerinde Sarıyar, Gökçekaya, Yenice barajları var ve bu barajlar aynı zamanda hidroelektrik santralidir. Buna ek olarak küçük nehir tipi dediğimiz santral de mevcut ve aynı zamanda üç adet daha lisans almış yapılacak olan santral projesi mevcut. Sakarya Nehri’nin kirliğinin yanında nehrin bir su problemi de var. Santrallerin yapısı saniyede 150 metreküp suya göre planlanmış fakat gerek Sarıyar ve gerekse Gökçekaya barajlarımızda su tutularak nehrimize verilen su miktarı saniyede 40 ila 60 metreküp seviyelerine düşmektedir. Bu da nehir yatağında suyun azalmasına, hidroelektrik santrallerini tam kapasitede üretim yapamamasına da neden olmaktadır. DSİ, özel santraller, sulama birlikleri, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumların havza planlaması yapması çok önemli.

Borazancıoğlu ayrıca Gökçeören bölgesinde hem de deprem bölgesi olmamız sebebiyle zemin sıvılaşmasının önüne geçmek adına okaliptus ağacı yetiştirilmesinin sorunlara çözüm olup olmayacağı konusunda değerlendirmede bulundu.

SUYUMUZU VERİMLİ KULLANMALIYIZ

Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, ise okaliptus ağacının bataklık okaliptüs projesi bataklık ıslahında kullanılan ve çok su tüketen, hızlı büyüyen ve sanayi değeri olan ağaç çeşidi olduğunu belirterek “Gökçeören bir bataklık değil, sadece su taşkınlarında üretimi engelleyen bir yapı var. Benzeri özellikte olan birçok arazi var.” dedi.

Çakar ayrıca, “Sakarya nehrimiz bu ilin en önemli değerlerinden bir tanesidir” diyerek İSKİ’nin nehirden su çektiğini  ve benzer bir çalışmayı yapmadan bu uygulamadan şikayet edilmemesi gerektiğini ifade etti. Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar “Bizler şikayet etmekten önce kendi projelerimiz ile bu suyu en verimli şekilde kullanmanın yolunu bulmalıyız. 100 bin hektar sulama alanımız var ancak 21 bin hektar sulama yapıyoruz. Yeraltı suları konusunda DSİ büyük bir çalışma yapmış ve Akova’da yıllık 200 milyon metreküp yeraltı suyu kullanma alanımız var ve her yıl bu yenilenmektedir. Bizler ruhsatlı olarak bu kaynağın yüzde 27’sini kullanıyoruz. Bu konuyla alakalı çalışmalar yapılmalı, damla sulama projeleri üretilmeli. Geç olmadan suyumuzu verimli kullanalım. İlimiz büyüyor, gelişiyor. Sanayi ilerliyor ancak halen daha gelirimizin yüzde 22’lik kısmı tarım ve hayvancılıktan geliyor.” dedi. 

DERNEKKIRI DEĞERLENDİRİLMELİ

SATSO Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu “Türkiye dinamik bir toplum ve bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. Genç nüfusumuz ile her türlü sorunun altından kalkabileceğimiz düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta yeni eğitim ve öğretim yılına başladık ve hayırlı olmasını diliyoruz. Sürekli yenilikler oluyor; yeni yasalar, yeni uygulamalar ancak bu yeniliklerin içini nasıl dolduruyoruz? Yaşadığımız problemlerin çoğu ya eğitimin yetersizliğinden ya da eğitimin kendisinden kaynaklanıyor. Eğitimin kişileri ve toplumları olgunlaştırması, dünyayı daha ileri götürmesi gerekiyor.” Dedi.

Cinoğlu ayrıca, Sakarya’nın çevre kirliliği ve betonlaşma sorunu ile ilgili bazı görüşler var. Arkadaşlarımız bizlerden bunu belirtmemizi istedi. Dernekkırı bölgesinde 1500 dönümlük bir arazide deprem konutları projesi vardı. Ancak proje gerçekleştirilemedi. Orada dikilen direklere, yapılan yatırım heba olmasın. Bu arazi halkımız için bir velinimettir. Buranın yaşanacak felaketlere karşı ya da tarım ve hayvancılıkta mera olarak değerlendirilmesi için büyük kurumlara öneri verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

SAĞLIK RAPORU SORUNU

Meclis Üyesi Ercan Başnuh, özel eğitime muhtaç çocukların sağlık raporları alma engelleri ile ilgili konuya değinerek “Sakarya da genellikle bir tane çocuk psikiyatristi görev yapıyor. Bu sorunun nedeni şehrin nüfusuyla orantılı olarak doktor tayini gerçekleştirilmemesidir. Gelinen bu noktada Düzce, Kocaeli ve Sakarya illerinde bu çocuklarımıza rapor verilemiyor. Bu konuya hepimiz sahip çıkmalıyız. Şehrimize gelecek ikinci psikiyatristin burada kalmasını ve şikayet etmemesini sağlamalıyız.

Ekonomik sıkıntıları yaklaşık 1 yıldır ciddi anlamda yaşıyoruz. Faiz oranları son haftalarda belirli oranlarda düştü. Bunun beklentisi piyasada çok yüksek. Finansmana ulaşma konusunda beklentilerimiz var. Faiz oranlarının finansman maliyetlerine yansımasının dışında donuklaşmış kredilerin yüzdürülmesi ile ilgili genel olarak bir çalışmak yapılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

İÇİNDE GALERİCİLER SİTESİ OLAN İLK OSB’YİZ

Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “Şehrimizde projesine başlanan galericiler sitesi  bir organize sanayi bölgesinin içerisinde yer alması itibariyle bir ilktir.  Mensubu ve müdürü olduğum 1. OSB yönetimine bu proje için başvuru geldiğinde gerekli her konuyu halledip temel atma sürecine başlandı. Burada emeği geçen 1. OSB Yönetimine sadece SATSO Başkanımız Akgün Altuğ teşekkür ederek bizleri hatırlattı.

Sakarya 1. OSB Türkiye’de kamulaştırma konularında bir ilki gerçekleştirmiş bir bölgedir. 14 ay gibi kısa sürede kamulaştırmayı halledip altyapıyı kurduk. Şimdi kurulması planlanan OSB’ler için kurulma, kamulaştırma, yürütme süreçleri konusunda bilgisi olan kişilerden yardım alınmalıdır.” dedi.

ŞEHRİN TİCARETİ ÇEHRESİ KONUSUNDA HASSAS OLMALIYIZ

SATSO Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, işyeri önlerinde kaldırıma taşma konusunda değerlendirmede bulunarak bu konunun ticaret erbabını mağdur etmeden şehrin çehresinin düzenlenerek çözülmesi için gayret ettiklerini belirtti

Başkan Altuğ konuşmasında “Sakarya’mızın daha yaşanılabilir bir şehir olması için odamız ve büyükşehir belediyemiz ile her zaman olduğu gibi iş birliğini arttırarak hemşerilerimiz ve ticaret erbabımızın sorunlarına çözüm üretmeye devam ediyoruz.

Bu doğrultuda son dönemlerde kamuoyunda iş yerlerinin dışına taşma ve kaldırım işgali ile ilgili soruna çözüm üretmek için Odamızda Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile Yönetim Kurulu Üyemiz Bünyamin Müftüoğlu ve Ticareti Geliştirme Komisyonu Başkanı Behlül Bayrak, 6. 9. ve 31. meslek komite başkanları ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Bu toplantı neticesinde esnaf ve tüccarların kaldırım önlerine taşmaları konusuna çözüm ile ilgili kararlar alındı. Buna göre; ticaret erbaplarının oluşturulmaya çalıştırılan yeni düzene uyum sağlaması ve hazırlıklarını yapabilmeleri için üyelerimizin bilgilendirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasına, konu ile ilgili yeterli sürenin verilmesine karar verildi. Konu ile ilgili toplantılar düzenlemelerle birlikte devam edecek. Bir çözüm arayışı içerisindeyiz. Üyelerimizi mağdur etmeden zamana yayılarak belli bir süreçte bu düzenlemenin yapılması için gayret ediyoruz. Üyelerimizin şehrin çehresinin düzenlenmesi konusunda hassasiyet göstereceklerine inanıyor ve gereken düzenlemeye özen göstermelerini önemle rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber Tarihi : 26/9/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::