Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Türkiye Bilişim Federasyonu (TÜBİFED) ve Sakarya Bilişim Sektörü Derneği (SABİDER)’in birlikte organize ettiği Sakarya Bilişim Zirvesi Best Western Premier Otel’de gerçekleştirildi.

Söz konusu programa Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, SABİDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gök, TÜBİFED Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Anlaş, TÜBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rüştü Arseven ile firmaların yetkilileri, bilgi işlem yöneticileri ve çok sayıda sektör ilgilisi katılım gösterdi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Dünyada bilişim ve yazılım üzerine trendler hızla artmaktadır. Artık dijitalleşen dünyada gelişmeler de ışık hızıyla gerçekleşmekte ve yazılımsal atılımlar ile birlikte bir dönüşüm yaşanmaktadır. Yazılım konusunda dünya ile birlikte ülkemiz de bilinçlenmiş bir vaziyettedir. Artık geleceğimizi yazılım teknolojileri ile kurmaya başlıyoruz. Değişmeyen tek şey değişimdir, hiç bitmek bilmeyen öğrenme ve üretme merakı sayesinde teknolojik atılımlar üstüne bir fazla koyarak gelişmektedir. En basit günlük işlerimizde bile yazılım teknolojisinden yararlanmak durumunda kalıyoruz. İşlerimizi bilgisayarsız, iletişimimizi telefonsuz yapamaz olduk. Global anlamda böylesine güçlü bir sektörün ülkemizin de geleceğini şekillendireceği bilinen bir gerçektir. ‘Akıllı’ diye tabir ettiğimiz teknolojiler çoğu işi tek başına yapar hale geldi. Bu dönüşüm sürecinde ülkemizin de pay sahibi olması, tüm dünyayı kendi ürettiği teknolojiler ile buluşturması beklenmektedir. Ülkemizin bu sektörde çok güçlü olduğunu, Türk yazılım şirketlerinin çok iyi işler başardığını biliyoruz. Yatırım maliyeti düşük ancak etkisi yüksek olan bu sektörde nitelikli kişi sayısı her geçen gün artıyor.

Ancak kudrete sahip. Toplumumuz da artık yeniliklere açık ve en son teknolojiyi sürekli takip ediyor. Toplumumuzun büyük bir bölümünün bilişim teknolojilerinden faydalanmasının sağlanması ile ülkemizin bu sektörün global pazarlarında güç sahibi olmasında fayda sağlayacaktır. Yazılım öğreniminin çok önemli olduğunu ve bu öğrenimin ilkokul seviyelerine kadar inmesi gerektiğini düşünüyoruz ki birçok firmamızın da böyle bir düşüncesi var.

Bizler SATSO olarak bu yazılım teknolojisinin faydalarını şehrimize kazandırma çabasındayız. Bu çaba ile odamızın yeni yapılan binalarında Teknokent’in bulunması için çalışmalar yapıyoruz. Bizler; yönetim kurulumuz, komisyonlarımız ve komitelerimiz ile birlikte teknolojik gelişmelerin ilimizde de hızla yayılması, yazılımsal çalışmaların ilimizde de gerçekleştirilmesi ve yazılım bilen nitelikli bireylerin yetişmesi için çalışmalar gerçekleştirmeye ve hedefler koymaya devam ediyoruz. Ülkemizin bu sektörde söz sahibi olması için yapılması gerekenler gayet açık: üretim ve ihracat. Yerli bilişim ve yazılım markalarının geliştirilmesi ile daha çok üretim yapmamız ve dışa bağımlılığımızı azaltmamız gerekmektedir. Devletimiz, firmalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitelerimize bu konuda ciddi görevler düşüyor. İşbirliği ile çalışılması halinde ülkemizin önü daima açık olacaktır. Bilişim ve yazılım sektöründe gelişmek ülkemize, ekonomimize ve milletimize çok yarar sağlayacaktır.

Boşluğu birlikte giderelim

SAÜ Rektörü Fatih Savaşan yaptığı açıklamada, “Son 15 yılda ARGE’ye verilen önem çok arttı. Türkiye’de arge dendiğinde, tasarım dendiğinde akan sular duruyor. Bu konularda üniversitelere çok büyük iş düşüyor. Sakarya Üniversitesi olarak, uygulamalı eğitim baş tacıdır. Çok güzel uygulamalar var. Eğer varsa teoriyle uygulama arasında bir boşluk buyur sektör gelsin bize teklif sunsun. 14 haftalık ders içeriğini çıkaralım. Eğitim ve sektör arasında oluşan boşluğu birlikte giderelim” ifadelerini kullandı.

Elektronik temayül

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Bu önemli buluşmada herkesin çok güzel bir iş çıkardığını, sektördeki firmalarımız ile sektörün uzmanlarının fikir alışverişinde bulunmalarının ilimize de önemli katkıları olacağına inandıklarını belirterek konuşmasını sürdürdü. “Biz AK Parti olarak elektronik temayül yoklamasını gerçekleştirdik. 31 Mart seçimlerinden önce AK Parti olarak temayül  yoklamaları yapıyoruz, teşkilat yöneticilerini görüşlerini alıyoruz. Bu klasik süreçten çıkaralım bir yazılımla daha kolay hale dönüştürelim. Yaptıkta bunu. Elektronik oylamada saat 4’te kapattık. Tam 15 dakika sonra Cumhurbaşkanımızın önüne sonuçları düşürmeyi başardık” dedi.

Teknoloji Hızla İlerliyor

Derneklerinin aynı zamanda Türkiye Bilişim Federasyonu kurucu üyesi olduğunu ifade eden SABİDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gök, teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini, internetin son derece hızlı bir şekilde hayatımıza girdiğini, sektör olarak bu teknolojiyi halka ulaştırmaya çalıştıklarını, internetteki verilerin güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınması gerektiğini ve bilişim sektörünün tanımlarının da doğru bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Bilişim Sektör Birliği Kurulmalı

Sektörün gelişimi için öncelikli olarak bir bilişim sektör birliği kurulmasına gerek olduğunu belirten TÜBİFED Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Anlaş, bu birliğin sektörün dünya ile entegre olmaya yardımcı, rekabet koşullarının oluşmasını da sağlayacak altyapının temel unsuru olduğunu söyleyerek, böylece sektörün sorunlarına yönelik çözümlerin hızlıca hayata geçirilebileceğine inandıklarını ifade etti.

Sektörde Yazılım Önemli

Üniversite olarak güzel çalışmalar yapmak üzere birçok kurum ve kuruluşla işbirliği halinde olduklarını ifade eden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SABİDER ile 3+1 ve 7+1 projesi vesilesi ile bir araya geldiklerini ve o günden bu yana birbirlerine desteklerinin devam ettiğini, Bilişim sektöründe yazılımın çok önemli olduğunu ve artık iletişim altyapısı olmayan cihazların önemsizleştiğini belirtti.

 Önemli Bir Zirve

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, ülkemizin dört bir yanından şehrimize gelen katılımcıları ilimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını, Sakarya’nın çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptığını belirterek programda emeği geçenleri kutladı.

Haber Tarihi : 30/9/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::