Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2018-2021 dönemi stratejik planı kapsamında “2020 İş Planı Çalıştayı”  düzenlendi.

SATSO 2020 İş Planı Çalıştayı, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde meclis üyelerinin yoğun katılımı ile İzmir’de gerçekleştirildi.

Hem Sakarya’nın hem kurumun güçlü ve zayıf yönlerini görerek durum tespiti yapmayı ve geliştirmeye açık hususları paydaşları ile mercek altına alarak iyileştirmeyi hedefleyen SATSO, 2020 İş Planı Çalıştayı ile de 2018-2021 Stratejik Plan vizyonu çerçevesinde bir sonraki yıl yapılacak çalışmaların temelini oluşturdu.

ÇALIŞTAYA TEPAV DESTEĞİ

TEPAV Yetkililerinin moderatörlüğünde 4 oturumda gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde Demografi ve mekânsal gelişim, Bölgesel makroekonomik eğilimler, Dış ticaret performansı ve potansiyeli, Yatırımlara ilişkin değerlendirme, Doğrudan yabancı yatırımlar, Sektörel gelişmeler, İstihdam ve işgücü piyasası, Dünyadaki benzer kentlerle kıyaslamalar hakkında sunumlar yapıldı.

ONLİNE ANKET

Sunumlar sırasında anlık online anketlerle meclis üyelerinin de Sakarya ekonomisi üzerine görüşleri ve değerlendirmeleri alınarak sonuçlar ekrana yansıtıldı.

Sunumda, Sakarya’nın ihracatı orta-yüksek teknolojili sektörlerde yoğunlaştığını ancak yüksek teknolojili sektörlerde istenilen seviyelerde olmadığı bunun yanı sıra 2004-2017 döneminde Sakarya’nın GSYH’sinin 6,1 milyar TL’den 35,7 milyar TL’ye yükseldiği, Sakarya’da sanayinin ve tarımın ekonomideki payının Türkiye ortalamasına kıyasla çok daha yüksek olduğu şeklinde bilgiler detaylı olarak meclis üyeleri ile paylaşıldı.

SAKARYA VE SATSO SWOT’U GÜNCELLENDİ

Çalıştayın ikinci bölümünde meclis üyelerinden oluşan 9’ar kişilik masalarda Sakarya’nın SWOT analizinin değerlendirilmesi ve güncellenmesi yapılırken üçüncü bölümde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın SWOT analizinin güncellenmesi gerçekleştirildi. Önceki yıl hazırlanan SWOT Analizi üzerinden gerçekleştirilen revizyon çalışmasında önceliklendirmeler de yapıldı.

 

 

SERDENGEÇTİ’DEN TÜRKİYE EKONOMİSİ

Çalıştayın son bölümünde TEPAV Danışmanı ve Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti “Dünya ve Türkiye çerçevesinde Ekonomik Değerlendirme ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “2018-2021 yılı stratejik planı çerçevesinde düzenlediğimiz “SATSO Stratejik Plan 2020 İş Planı Çalıştayımız, bugünün ışığında önümüzdeki yıl, şehrimizin, üyelerimizin geleceğini ve değişimini ön görmeyi amaçlayan bir çalışmadır.” diyerek çalıştayın önemine dikkat çekti.

Başkan Altuğ konuşmasının devamında “Geçerli ve uygulanabilir bir planın yapılması ve sürdürülebilirliği için en önemli şart katılımcılıktır ve böylesine güçlü bir katılımı görmekten mutluyum. Burada hep birlikte çalışarak çıkaracağımız sonuçlar yol haritamızın sağlıklı bir şekilde belirlenmesine katkı sunacaktır. Her bir meclis üyeme katılımları ve katkıları için teşekkür ediyorum. 2020 yılı iş planının temelini oluşturacak SWOT analizlerimizi güncelleyerek bu doğrultuda SATSO olarak 2020 yılı iş planımızı hazırlayacağız.” dedi.

SEKTÖRLERİN HAREKET KABİLİYETİNİ YÜKSELTİYORUZ

Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, konuşmasında SATSO’nun hizmet vizyonunun ilerleyişi ve alt yapısı hakkında bilgi vererek “Günümüzde iş yapmanın şekli ve kuralları değişmektedir. Artık en akıllı ya da en güçlü olanın değil, değişime en iyi uyum sağlayanın ayakta kaldığını görüyoruz. İşi bağlayarak değil işi iyi yaparak kazanmak önem taşıyor. Dünyadaki hızlı gelişmeler sayesinde mekânın önemi azaltmıştır. Bu yüzden işletmelerin oyun alanı sadece yerel coğrafya değil tüm dünyadır. SATSO olarak yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla sektörlerimizin hareket kabiliyetini arttırmaya yardımcı olmaya gayret ediyoruz.

Kurumsallaşmaya önem veren, Sakarya’nın sosyal ve kültürel hayatına da katkıda bulunan ve kendisini sürekli yenileyen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ticaret ve sanayi kadar, şehrin ruhuna dokunan, yeniliği ve yenilenmeyi gündeminin temel maddesi hâline getiren bir bakış açısıyla çalışıyoruz. Odamız her geçen gün birikimini artırarak kendi dinamiklerini yeniden keşfederek, şehrin düşlerini gerçekleştirme noktasında payına düşen rolü en iyi şekilde icra etmeye devam edecektir.

BİR PERGELİN İKİ AYAĞI

Vizyonumuzdaki temel hedeflere ulaşmak adına, bir pergelin iki ayağı gibi hareket ediyoruz; bir ayağımız şehrin kimliği ve hafızası; öteki ayağımız, dünyadaki yeni gelişmeleri, dinamikleri temsil ediyor. Amacımız; sadece rafta kalan bir plan değil yaşayan, takibi yapılan, hedeflerin sorumlularının belli olduğu ve yöneticilerin gidişat hakkında hesap sorabileceği nitelikte ve diğer stratejik planlara temel oluşturacak bir stratejik plan hazırlamaktır” diye konuştu.

ÜRETTİKLERİMİZİN KALİTESİYLE DE MARKALAŞALIM

SATSO’nun hizmet anlayışının ve Sakarya’nın gelişmesinin temelini oluşturan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Alkgün Altuğ, “Her zaman dediğimiz gibi hem sınai hem de zirai anlamda üreten bir kentiz. Biliyoruz ki sadece üretmek yetmez, yetmiyor, ürettiklerimizi dünyaya satmak ve en iyisini üretebilmek de bir o kadar değerli. Hatta olmazsa olmazımızdır. Bu doğrultuda ilimizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.  Biz istiyoruz ki; ürettiklerimizin kalitesiyle de markalaşalım.

Bu doğrultuda ihracatı geliştirme projeleri üretiyoruz. Projelerimiz çerçevesinde üyelerimizin daha fazla ihracat yapar hale gelmelerini sağlarken, hiç ihracat tecrübesi olmayan firmalarımızı da yönlendiriyoruz. Tüm uluslar arası ticaret çalışmalarımızı tek çatı altında toplayarak üyelerimize çok yönlü hizmet etmeyi amaçlıyoruz.

Şifremiz54 sloganıyla şehrimizdeki ticareti destekliyor, gelişmesi için adımlar atıyoruz. Turizm potansiyelini değerlendirmeye yönelik çalışmalara destek oluyoruz. Tarım olmazsa olmazımızdır, bu hassasiyetle tarım alanlarımıza sahip çıkıyor, tarım üretimine önem veriyoruz.

Kısacası birlik ve beraberlik ruhuyla ilimize daha kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu tek başımıza yapacağımız bir şey değil, bu hedeflerimize siz değerli meclisimiz ve istişare içerisinde olduğumuz kurumlarımız ile mümkün.

Bizler göreve geldiğimiz ilk günden beri, ilkemiz, sorumluluk duygusuyla hareket ederek temsil ettiğimiz kitlenin menfaatlerini savunmak oldu. Tecrübe paylaşımını önemsiyoruz, şehrimiz kadar, ülkemize de artı değer katmanın peşindeyiz.” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber Tarihi : 7/10/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::